הקופה הציבורית נמצאת במצב מצוין. יש צמיחה כלכלית חזקה בישראל - ולמדינה יש פשוט הכנסות רבות ממסים, אפילו יותר מהתחזיות הכי אופטימיות של משרד האוצר ובנק ישראל.

שר האוצר אביגדור ליברמן אפילו גילה אתמול (שני) שהגירעון, המינוס של הממשלה, עמד בחודש שעבר על שש עשיריות האחוז (0.6%) בלבד. כך למשל, מאז קום המדינה לא היה מצב כזה שבארבעת החודשים הראשונים של השנה נרשם עודף בעקבות פעילות הממשלה - כלומר, היו יותר הכנסות מאשר הוצאות.

שר האוצר אביגדור ליברמן (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
הכסף נשאר בקופה, שר האוצר ליברמן | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

במצב כזה, עולה השאלה: למה חלק מהכסף הזה לא חוזר אלינו? כשיש צרות אז מטילים גזירות על הציבור ומעלים מסים. אז למה כשטוב אנחנו לא נהנים מזה?

התשובה היא הפוליטיקה. בישראל יש ממשלה שמתקשה לתפקד ואין לה רוב פוליטי בכנסת. יש אופוזיציה שבינתיים לא מסכימה לתת לה רשת ביטחון כדי שיוכלו לחלק לאזרחים את הכסף שהבטיחו. זוכרים שבחודש פברואר שר האוצר אביגדור ליברמן הבטיח תוספת לנטו למשפחות עובדות ומענק למי שמשתכר משכורת נמוכה? יש כאלו שאפילו בנו על זה. בינתיים התוכניות הללו לא עולות להצבעה כי לממשלה אין רוב בכנסת.

הכנסת הצביעה על תקציב המדינה 2021-2022 במליאה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
לממשלה כבר אין רוב - והתוכנית תקועות, ההצבעות על תקציב המדינה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אז הקופה הציבורית מתמלאת בזכות המסים שאנחנו, אזרחי ישראל, משלמים כל חודש - אבל הכאוס הפוליטי נמשך ואנחנו לא זוכים ליהנות מהכסף.