אחרי חודשים שבהם תושבי עוטף עזה נהנו משקט ומשגרת חיים נורמטיבית, הירי מעזה התחדש בימים האחרונים. אם עד לפני כמה ימים ההבנה הייתה שחמאס לא מעוניין בהסלמה, במערכת הביטחון נערכים כעת לאפשרות של ימי קרב מול ארגוני הטרור ברצועה. אז מה הביא לשינוי החד בהיערכות הישראלית? התשובה נעוצה, איך לא, בירושלים ובהשפעתה על הדינמיקה הפנים-פלסטינית.

מצד אחד, החמאס פרס את אנשיו ברצועה ומנסה למנוע את הירי לישראל. אין לארגון שליטה מוחלטת בשטח, אך הוא כן פועל נגד ארגונים "סוררים" למיניהם, ולא מאפשר להם אקטיבית לירות על ישראל – אך מנגד גם יכול לעשות יותר.

עם זאת, לחמאס יש אתגר משמעותי שהתעצם עוד יותר בתקופה האחרונה - הג'יהאד האיסלאמי. מאז תחילת חודש רמדאן והעימותים שפרצו בהר הבית, הארגון הקיצוני מאתגר את חמאס ומנסה להצטייר כ"מגן ירושלים". זו בעיה עבור חמאס, שכבר במבצע "שומר החומות" ניסה לנכס לעצמו את התואר הזה והיה מעורב עד צוואר במהומות שהתחוללו באל-אקצה.

אז למה זו בעיה? משום שמבחינה אסטרטגית, חמאס לא רוצה להיכנס לעימות נרחב עם ישראל. הארגון פועל לשקם את כוחו ברצועה, שעוברת תהליך שיקום איטי. יתרה מזאת, יש הקלות כלכליות משמעותיות, וביניהן הכנסת פועלים רבים לישראל בכל יום. חמאס לא רוצה לזרוק הכול לפח, אך מנגד גם לא יכול לאפשר לג'יהאד לעקוף אותו בסיבוב – ולכן עוד יכול למצוא את עצמו בעימות עם צה"ל.

בישראל מביטים במתרחש ונוקטים בינתיים גישה מגוונת, בניסיון להשפיע על חמאס. הגישה הזו כללה עד כה תקיפה כואבת לחמאס, של יעד תת-קרקעי ששימש לייצור מנועים לרקטות. ארגון הטרור הופתע מכך ומרמת המודיעין של ישראל, וכן מהתעוזה שבעצם התקיפה – שהייתה עלולה להביא לתגובה משמעותית מחמאס ואף להסלמה.

נוסף על התגובה הצבאית, ישראל הגיבה גם כלכלית והחליטה לסגור היום את מעבר ארז לתנועת סוחרים ופועלים מהרצועה. האסטרטגיה הזו יכולה להצליח ולהביא לרגיעה, אך גם יכולה להיכשל. על בסיס ההבנה הזו גיבשה מערכת הביטחון "מדרגות" תגובה שכבר אושרו, במקרה של המשך הירי.

המטרה היא לנסות "למשוך" את המצב עד אחרי יום העצמאות, כדי לא להכניס את המדינה לסחרור לא רצוי דווקא בימים רגישים כאלה. חודש רמדאן עומד להסתיים, ובימים הקרובים לא יעלו יהודים להר הבית ועל כן ישנה הערכה ששילוב הדברים יוביל לרגיעה בשטח, אך יש להמתין ולראות.

זירה שדווקא נרגעה בימים האחרונים היא יהודה ושומרון, שבה צה"ל פעל בעצימות גבוהה מאז סדרת הפיגועים הקשים שפקדו את ישראל. הגברת האבטחה בקו התפר נותנת את אותותיה, ובצה"ל הבחינו בימים האחרונים במספר הולך וגובר של פלסטינים ללא אישורי שהייה שמנסים להסתנן לישראל ונבלמים בידי הכוחות.

המגמה הזו מעידה על המצוקה הכלכלית בשטחים. כדי לנסות ולהקל, ישראל פתחה מחדש את המעברים לכניסת ערבים תושבי המדינה כדי לעורר קצת את הכלכלה שם. כניסה של אלפי ערבים לערים הפלסטיניות בכל יום מכניסה מיליוני שקלים, וזה יכול לעזור.

מבחינה ביטחונית, צה"ל צמצם את הפעילות וזה ניכר למשל בג'נין, שהייתה מוקד מבצעי המעצרים הרבים שבוצעו בשבועות האחרונים. מרבית האנשים כבר נעצרו על פי המודיעין שהתקבל, ומנגנוני הביטחון של הרשות הרימו טיפה את רף הפעילות שלהם, כך שהצורך של צה"ל להיכנס לעיר ולכפרים סביבה הצטמצם. לאור כל זה יש מגמה של אופטימיות זהירה, אך גם שם צריך לראות שזה ממשיך.