ש: בנקודת הזמן הזו במלחמה, פוטין יותר קרוב לפשרה או החמרה של המצב?

העובדה הכי בולטת מהחודש האחרון היא שלפני חודש ימים הייתה הסכמה כללית שרק פוטין יכול לנצח, והאוקראינים יוכלו לספק קרב גבורה לכל היותר. ההכרה היום היא שכנראה פוטין הולך להפסיד. כמעט אי אפשר לראות דרך בה הוא מנצח ומשיג את מטרותיו המקוריות. לכן, יש בפניו שתי אפשרויות: אחת היא לנסות לומר – מה שהשגתי עד היום זה מה שהתכוונתי, ניצחנו ואנו מתארגנים לשלבים הבאים. לבצע הקפאת מצב.

המחיר של החלטה כזאת הוא גדול מאוד מבחינה עולמית: את נאט"ו הוא כבר העיר לפעילות אחרת, הכלכלה העולמית תקבל מכה לא פשוטה והכלכלה הרוסית מכה עוד יותר חזקה. הוא יכול לעשות את זה. עם זאת, לא פשוט בשבילו להביא עוד כוחות. אין עוד כוחות רוסים שניתן להביא מבלי לשנות את החוקה הרוסית, ומבלי לקחת תקופה מסוימת להתארגנות. בינתיים הוא ישקע בבוץ המלחמה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Carl Court/Getty Images)
כל האופציות רעות מבחינתו, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: Carl Court/Getty Images

האפשרות השנייה מבחינתו היא להסלים כדי להגיע להסכמה. כלומר, כדי ליצור מצב בו לא יראה כמי שהפסיד, פוטין עלול ליצור הסלמה במצב. הוא יכול לבצע משהו עוד יותר דרמטי ולשטח איזו עיר. לדעתי, הוא לא יעז להשתמש בנשק כימי, בטח אחרי האזהרה המפורשת, במילים ברורות, של הנשיא ביידן שנאט"ו תתערב. גם האפשרות המאוד מרוחקת של שימוש בנשק טקטי-גרעיני במקום מבודד וללא נזק ממשי או הרוגים כדי ליצור סוג של דימוי – זה דבר שעד לפני חודש היה בלתי מתקבל על הדעת, כרגע זה הפך לטיפה פחות. רק פוטין יחליט.

מה שיקבע את המצב זו רוח הלחימה האוקראינית והסיוע המצוין שניתן לה מתחת לשולחן מצד נאט"ו וארצות הברית.

ש: האם ישראל צריכה להמשיך בעמדת המתווך, להיות גם עם המערב אבל גם עם פוטין?

המעורבות הישראלית בתיווך היא מבורכת. היא טובה לישראל וטובה לשני הצדדים, זה טוב גם לממשלת בנט. עם זאת, העמדה הכוללת הייתה צריכה להיות הרבה יותר מפורשת. אין ספק לאן ישראל שייכת – לצד של ארצות הברית ואירופה. היא לא שייכת לצד שבו תומכים עדיין בעולם איראן, סוריה, צפון קוריאה ובלארוס. אנחנו לא שם ולא צריכים להיות שם.

החשש שיהיו תקלות בתיאום עם הרוסים בסוריה, לדעתי, הוא מוגזם. הרוסים מתאמים איתנו בסוריה לא בגלל ה"עיניים היפות שלנו", אלא בגלל אינטרסים רוסיים. הם ימשיכו לתאם איתנו כל זמן שזה יהיה אינטרס רוסי.

מפעלי הטילים של אירן (צילום: N12)
האמריקנים יעמדו לצידנו במקרה של מלחמה עם אירן, ארכיון | צילום: N12

רבים דיברו על זה שהמסקנה שלהם מהאירועים באוקראינה היא שאנחנו (ישראל) לבד ואנחנו צריכים לסמוך על עצמנו. עם זאת, צריך לזכור, אנחנו לאורך עשרות שנים, בכל עשור, עשרות מיליארדי דולרים מארצות הברית. כל פעם שהייתה מלחמה רצינית, ב-50 השנים האחרונות, ארצות הברית נחלצה לסייע לנו (אגב, הנשק שאנחנו משמידים במלחמות הללו הוא של רוסיה).

טכנית, אם תהיה לנו מחר, בעוד שנתיים או לפני 10 שנים מלחמה נגד איראן, היו מתייצבות בישראל סוללות "פטריוט" אמריקניות, היו מתייצבות פה סיירות של צבא ארצות הברית כדי לעזור לישראל להגן מפני טילים מאירן. כבר שנים שישנו בישראל מתקן אמריקני, עם חיילים אמריקנים בתוכו, שתפקידו לספק למדינת ישראל התרעה מוקדמת כשעולה טיל מעל איראן, רבע שעה לפני שהוא מגיע. אסור לשכוח את זה גם כשמחליטים איך צריך לנהוג במשבר הזה.