אחד הפוליטיקאים שצפה בנאומו של ראש הממשלה נפתלי בנט באו"ם נזכר ברגע הסאטירי הכי מזוהה עם ראש הממשלה ב"ארץ נהדרת", הרבה לפני שהמציאות הפוליטית הושיבה אותו בלשכה הכי חשובה במדינה. את הרגע הזה אפשר לסכם בשתי מילים: "די כבר", אותן שתי מילים שבמערכונים של "ארץ", נועדו לשקף שבנט מתנהל לפרקים בפזיזות, בקופצניות, ככזה ש"בורח לו".

רה"מ בנט נגד משרד הבריאות - סיקור N12:

במובנים רבים, זאת לא הייתה רק תחושה או פרפראזה, אלא גם האמת האובייקטיבית. בנט כתב נאום מאוד זהיר, מדוד, ללא בשורות תקשורתיות ובינלאומיות משמעותיות, זולת הנושא האירני. איך הבהירו בלשכתו במסגרת הפרומו הכי לא מזמין שאי פעם ניתן? "בלי בריסטולים ובלי עזרים ויזואליים". כשאלו הם פני הדברים, לא בכדי החלק הזה, שבו מתח ביקורת על הרופאים ואמר כי הם לא יכולים להחליט לבד - תפס את הכותרות. מסתבר שהיה על מה לדבר בנאום. לא על סאב"א אלא על זרקא. לא על יהודה ושומרון, אלא על נחמן ושרון.

שרון אלרעי פרייס ונחמן אש יושבים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
בכירי משרד הבריאות הוכו בהלם, ד"ר שרון אלרעי-פרייס והמנכ"ל פרופ' נחמן אש | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90
ד"ר שרון אלרעי פרייס עם מסכה (צילום: נועם רביקין פנטום, פלאש/90 )
ערעור ישיר על המקצועיות של ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס | צילום: נועם רביקין פנטום, פלאש/90

בכירי משרד הבריאות הוכו בתהדמה. לא בהכרח מהביקורת עצמה, אלא מהטון, מהנימה, מההנמכה, מהזלזול. הם מרגישים כבר כמה שבועות שנוצר פער תודעתי בינם לבין הממשלה (פער שהם אשמים בו, שהרי באמת מה הקשר בין הגבלה של הופעה בתו ירוק לבין זה שאנשים לא מתחסנים מספיק), והנה הוא מתבטא כך מעל בימת עצרת האו"ם, ביזארי ככל שזה יישמע.

לא זאת בלבד, התדרוך של בנט לכתבים לאחר הנאום שפך עוד שמן למדורה. "עם כל הכבוד לקבינט המומחים ולמומחים לרפואה - חלקם לא רואים את התמונה המלאה", עקץ בנט את פרופ' בליצר ויתר המומחים. הוא הוסיף: "חלקם התנגדו לבוסטר בזמן אמת", משפט שאפשר לראות אותו כבוסט היישר לפרצופה של ד"ר אלרעי-פרייס. בנט המשיך: "הם לא יקבלו את ההחלטות במישור הלאומי אלא אנחנו. כששאלתי אותם למה צריך לסגור הופעה של שלמה ארצי בגלל מגזר כזה או אחר - הם גמגמו".

"בנט מוכן לשלם בסכסוך אחד עכשיו כדי להרוויח את ה'אמרתי לכם' בעוד זמן קצר"

התדהמה של בכירי המשרד (ושל השר) נותרה בעינה גם היום כשבנט המשיך, רגע לפני העלייה למטוס, לתקוף את המומחים ואנשי המקצוע, אלא שההמשכיות הזאת מעידה על דבר עמוק יותר: אין זו פליטת פה של ראש הממשלה. זו החלטה מודעת, אסטרטגית, קונסיסנטנטית. מה שמעלה את השאלה: מדוע? למה לבנט להיכנס להתנגשות עם המומחים ואנשי המקצוע - שיטה כפי שהגדיר אותה שר בקבינט היא "של נתניהו ושל הממשלה הקודמת".

ההסבר נעוץ לא במה שקורה עכשיו אלא במה שראש הממשלה צופה שיקרה בשבועות הקרובים: נתוני התחלואה צפויים להמשיך לרדת, נתוני ההתחסנות בבוסטר יעלו משמעותית והאסטרטגיה של "פתיחת המשק" תיראה מובנת יותר. פתאום, האזהרות של מומחי משרד הבריאות ייראו פתטיות וראש הממשלה ייתפס כמי ששמר על השפיות אל מול ההתרעות. בנט מקווה לזה, שואף לזה, ועכשיו גם הנתונים מתחילים להתכתב עם השאיפה.

ירון אברהם (צילום: חדשות)
ירון אברהם | צילום: חדשות

זאת גם הסיבה שבנט מוכן לשלם בסכסוך אחד עכשיו כדי להרוויח את ה"אמרתי לכם" בעוד זמן קצר. בסביבתו היה מי שייעץ לו: תשלם במזומן את מחיר הביקורת והעימות, כדי להרוויח במניה שהתחזית שלו מנבאת שתגיע לשיאה החיובי בהמשך. האם כל זה שווה את ערעור היחסים עם דרגי המקצוע? את התחושה הציבורית שהממשלה הזאת רבה עם "מומחים"? שיש פה הסטת זרקור ממספרי המתים? לא בטוח. מצד שני, מדובר במישהו שמבין דבר או שניים במניות.

הטורים של ירון אברהם ב-N12: