ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים, שכבר גרם לעשרות אירועי קיצון בעבר, עם דגש מיוחד על השבועות האחרונים ברחבי העולם, בהחלט משפיעים גם על ישראל. עם זאת, אירוע השרפה האחרון בהרי ירושלים לא נכלל ביניהם. מדובר בנושא מורכב יותר, בוודאי כשמנתחים אירוע כזה של אש שהשתוללה בהרי ירושלים וגרמה לנזקים אדירים לחי, לצומח וגם לתושבי האזור.

השרפה בהרי ירושלים - סיקור N12:

לפני שלושה שבועות הכרזנו בריש גלי גם כאן ב-N12 על אירוע אקלימי יוצא דופן: גל חום ממושך עם טמפרטורות גבוהות אפילו לחודש אוגוסט. גל חום שנמשך 10 ימים ברציפות. מדדנו כל נתון בכל תחנה מטאורולוגית ואכן הוכח שמדובר באירוע שאינו שכיח. יחד עם זאת, עשרת הימים הללו עברו ללא אירועי שרפה גדולים, בוודאי לא כמו האחרון באזור ירושלים. מאז אותו גל חום מיוחד, שמצטרף לעשרות אירועים אחרים שקל להגדיר אותם כחלק משינויי האקלים, הטמפרטורות ירדו. הן חזרו לממוצע ובתחילת השבוע אף למטה ממנו.

השרפה האחרונה פרצה בתנאי מזג אוויר נוחים יחסית לעונה. הטמפרטורה הייתה נמוכה ב-2 מעלות מהממוצע העונתי הרגיל, אחוזי הלחות היו גבוהים בכ-10% מהממוצע לאזור. אמנם נשבה רוח חזקה שמעודדת התפשטות להבות, אך היא הייתה אופיינית לכל עונת (ועונות) הקיץ. מדובר בתהליך מוכר שנקרא "בריזה יממתית" ומתחזק בעיקר בשעות צוהריים.

אם בימים של גל חום חריג לא פורצת שרפה, ובימים עם נתוני חום נמוכים מהממוצע היא נדלקת בקלות: זה בדיוק המצב שבו יש לחפש את האשם על הקרקע ולא באוויר. כאשר נותנים כותרת מוטעית לשרפת החורש האחרונה כ"שרפת אקלים", אנחנו פוטרים את המצית או הרשלן התורן מלשאת בעונש המלא.

לוחמי האש מנסים לכבות שריפה במושב גבעת יערים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
אסור לשכוח את המצית או הרשלן התורן, השרפה בהרי ירושלים | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

איך נראות שרפות שפורצות כתוצאה ממשבר אקלים?

לא צריך ללכת רחוק מדי. בימים אלו עדיין משתוללות שרפות רחבות יותר משרפת החורש הירושלמית שחווינו: ביוון, צרפת, מרוקו, ספרד ופורטוגל. מלבד המקומות הללו, יש שרפות נוספות שאינן תוצאה של משבר האקלים. ההבדל הברור הוא בנתוני מזג האוויר ששורים בעת תחילת ההדלקה: כאשר אש פורצת בזמן גל חום חריג או שרב קיצוני שלא מאפיין את מזג האוויר הרגיל והמוכר באותו מקום, קל לתת לה את הכותרת המתבקשת.

אדם צופה בשרפה גדולה באלג'יריה (צילום: AP, SKY NEWS)
להעלות את רף הענישה, ארכיון | צילום: AP, SKY NEWS

חקירה מלאה למציאת האדם שהחל את השרפה והעלאת רף הענישה במקרים כאלו - הם הדברים שאנחנו צריכים להתמקד בהם בהקשר של השרפה האחרונה אצלנו. בנוסף, יש להבין מהו סוג העצים הנכון והמתאים ביותר בבואנו לשתול מחדש את החורש שנשרף, במקום עצי האורן שבוערים בקלות ביחס לעצים אחרים.

מתן יעקב (צילום: חדשות 2)
מתן יעקב | צילום: חדשות 2

הכול יש לעשות כדי למנוע עוד מקרים כאלו בעתיד, שאגב בסוף מוסיפים לזיהום שמזין את אפקט החממה ומגדיל את המשבר שמקרב אלינו את "שרפת האקלים" האמיתית.