"אם יכולתי לחזור לא הייתי רוצח" (צילום: AP)
104 אסירים פלסטינים ישוחררו | צילום: AP

בתום דיונים מרתוניים, מסע שכנועים ולחצים, הממשלה החליטה היום (א') ברוב קולות לשחרר 104 אסירים פלסטינים, כחלק מחידוש המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים. דעות השרים היו חלוקות, אך כבר מהבוקר ניכר שהיה רוב להחלטה. 13 שרים הצביעו בעד, 7 נגד. השר סילבן שלום והשרה לימור לבנת נמנעו בהצבעה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הרגע הזה אינו קל בשבילי, אינו קל לשרי הממשלה, ובייחוד הוא איננו קל למשפחות השכולות, שאני מבין ללבן", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בתום ההצבעה. "אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה וזהו אחד מהרגעים הללו".

13 השרים שתמכו בהצעה הם: בנימין נתניהו, משה (בוגי) יעלון, יובל שטייניץ, גדעון סער, יאיר לפיד, שי פירון, יעל גרמן, יעקב פרי, ציפי לבני, עמיר פרץ, יצחק אהרונוביץ', סופה לנדבר ומאיר כהן.

שבעת השרים שהתנגדו לשחרור האסירים הם: נפתלי בנט, אורי אורבך, אורי אריאל, גלעד ארדן, ישראל כץ, יאיר שמיר ועוזי לנדאו.

בעקבות ההחלטה, הממשלה הסמיכה צוות שרים לשחרור האסירים. בראש הצוות יעמוד ראש הממשלה נתניהו, וייקחו בו חלק שר הביטחון יעלון, שרת המשפטים לבני, השר לביטחון פנים אהרונוביץ' ושר המדע פרי. הוועדה תקבע בין היתר את זהותם של האסירים שישוחררו.

נתניהו וקרי, ארכיון (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
נתניהו וקרי. ארכיון | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
הצביעו בעד (צילום: חדשות 2)
הצביעו בעד | צילום: חדשות 2

שחרור ערבים-ישראלים יחייב דיון נוסף

עוד בטרם הישיבה, הבהיר שר הפנים גדעון סער כי ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להצטייר בקהילה הבינלאומית כצד שגרם להפסקת המגעים. "הצבעה נגד משמעה שממשלת ישראל דחתה את הסיכום אליו הגיע ראש הממשלה עם מזכיר המדינה האמריקני", הסביר סער את החלטתו.

הצביעו נגד (צילום: חדשות 2)
הצביעו נגד | צילום: חדשות 2

"החלטה נגד היא החלטה שנזקיה עולים לאין ערוך על החלטה בעד. זה לא אומר שאין נזקים בשחרור האסירים, יש ויש", טען השר סער. "זה לא אומר שאני חושב שיש סיכוי גדול להגיע להסדר קבע עם הפלסטינים - אני מעריך שאין לכך סיכויים גדולים. אבל אנחנו כן רוצים לנסות ולפעול למען עתיד טוב יותר לילדינו. אנחנו כן רוצים לשמור על מעמדה הבינלאומי של ישראל ולמנוע פגיעה מדינית וכלכלית בה".

גם שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, הסביר את החלטתו במניעים של שמירה על האינטרסים האסטרטגיים של ישראל. "במצב שנוצר יהיה מחיר כבד להחלטה שלא להיכנס לתהליך המדיני באשמתנו, בהקשרים האסטרטגיים בינינו לבין ארצות הברית ומדינות המערב, ולכן בלב כבד אצביע בעד ההחלטה", אמר יעלון.

הפגנה נגד שחרור האסירים הפלסטינים (צילום: חדשות 2)
ההפגנה נגד שחרור האסירים, הבוקר | צילום: חדשות 2

עם זאת, הדגיש שר הביטחון כי לא יתמוך בשחרורם של אסירים ערבים-ישראלים. "אבו-מאזן אינו מייצג אותם", טען יעלון. בפתח ישיבת הממשלה ראש הממשלה נתניהו הדגיש כי שחרור ערבים-ישראלים יחייב דיון ואישור נוסף.

במקביל, עשרות בני אדם הגיעו הבוקר למשרד ראש הממשלה כדי למחות נגד הכוונה לשחרר את האסירים במסגרת המחוות הישראליות עם חידוש המשא ומתן המדיני. "ראש הממשלה מעודד טרור בכך שהוא משחרר מחבלים ורוצחים", אמרו המפגינים.

סוגיית שחרור האסירים - הסיקור המלא:

נתניהו: "מבין ללב המשפחות, אבל דרושות החלטות קשות לטובת המדינה"

רה"מ במכתב לציבור: "ראשי ממשלה נדרשים להחלטות מנוגדות לדעת הקהל"

בנט נגד שחרור האסירים: "אות קלון למדינה"

ח"כ מירי רגב: "קלף המו"מ יוצר טרור ותקווה לרוצחים"

המשפחות השכולות מפגינות: "נתניהו מעודד טרור"

רה"מ ביקש: שחרור פולארד תמורת אסירים