בעוד הפסקת האש נמצאת בעיצומה, נראה כי לא בטוח כלל שההסכם המוצע על ידי מצרים יהיה מקובל על שני הצדדים. נכון לעכשיו, הפערים בין המשלחת הפלסטינית למשלחת הישראלית גדולים - אך המשא ומתן שמתנהל בתיווך מצרי נמשך. בשל הפערים, מתקיימים מגעים בין ישראל למצרים ליצירת מציאות חד צדדית במקרה שלא יהיה הסדר עד יום שני בערב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

צוות המשא ומתן הישראלי אומר כי אין פשרה על מרכיבי הביטחון ושאם לא יושג ביטחון לא תהיה הסכמה לקבל את ההצעה המצרית. "ישראל לא הסכימה עד כה לאף הצעה", אמר גורם ישראלי. "ישראל עומדת בתוקף על כך שהבנות יושגו רק אם יהיה בהן ביטוי ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל". 

בצל דברים אלה של גורמים ישראלים, דווקא בצד הפלסטיני אומרים כי הם קרובים לקבל את ההסכם, אך שם גם לא קיבלו החלטה והם שוקלים את העניין בדיונים. הם גם קראו לארה"ב להיות מעורבת יותר בשיחות המתנהלות בקהיר, מה שלטענתם ישפר את הסיכוי להגיע לחתימת הסכם כזה.

במקביל, שרי החוץ של האיחוד האירופי ערכו היום כינוס חירום בבריסל, והציעו לפקח על המעברים לרצועת עזה ולמנוע הברחות נשק, זאת תוך קבלת אישור ממועצת הביטחון של האו"ם.

אבו מאזן עם חאלד משעל (צילום: רויטרס)
אבן מאזן וחאלד משעל | צילום: רויטרס

העיתון המצרי "א-שורוק" פרסם בצהריים מסמך אותו הוא כינה "מסגרת הבנות לייצוב הפסקת האש" בין ישראל לפלסטינים, ובו מפורטים 11 סעיפים מההסכם שמצרים הציעה בימים האחרונים למשלחת הפלסטינית והישראלית. טרם התקבלה החלטה פלסטינית או ישראלית בנושא. על פי מקורות יודעי דבר במצרים, בקהיר גיבשו את המסמך לאחר התייעצויות רבות עם המשלחת הפלסטינית והישראלית. במסגרת המסמך, מצרים קוראת לשני הצדדים לגלות מחויבות להבנות.

אלה הסעיפים שמוצגים במסמך, על פי העיתון:

  • ישראל תפסיק את התקיפות ברצועת עזה - בים, ביבשה ובאוויר. לא יבוצעו כניסות קרקעיות לעזה.
  • כל הפלגים הפלסטינים בעזה יפסיקו את כל התקיפות משטח רצועת עזה כלפי ישראל ביבשה, בים ובאוויר, וכן תופסק בניית המנהרות שיוצאות משטח רצועת עזה לתוך שטח ישראל.
  • פתיחת המעברים בין ישראל לעזה. תותר תנועת אנשים וסחורות לצורך בנייה מחדש של עזה, וכן יהיה ניתן לבצע חילופי סחורות בין הגדה המערבית לעזה ולהיפך, זאת בהתאם לעקרונות שיסכומו בין הרשות לשלטונות ישראל.
  • שלטונות ישראל יתאמו עם הרשות הפלסטינית את כל ענייני הכספים הקשורים לעזה ושיקומה.
המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
משלחת חמאס לשיחות בקהיר | צילום:
  • ביטול אזור החיץ בצפונה של עזה ובמזרחה ופרישת כוחות הביטחון השייכים לרשות הפלסטינית החל מ-1 בינואר 2015. הביטול יתבצע בשני שלבים: האחד לטווח של 300 מטרים ולאחר מכן לטווח של 100 מטרים. הרעיון הוא שעד 18 בנובמבר ישראל תסיג את כוחותיה בטווח 300 מטר ולאחר מכן בטווח 100 מטר, ועד 1 בינואר 2015 במקומה יתפסו את השטח כוחות הביטחון הפלסטינים.
  • חופש דיג ופעולה במים הטריטוריאליים הפלסטינים של עזה לטווח של 6 מיילים. הטווח יוגדל בהדרגה עד ללא פחות מ-12 מייל, זאת בתיאום בין הרשות הפלסטינית לישראל.
    שלטונות ישראל יסייעו לרשות הפלסטינית לשקם את התשתית שנפגעה ברצועת עזה, וכן יסייעו לספק את צורכי המחייה הנאותים לאלה שנאלצו לברוח מבתיהם בשל הלחימה. כמו כן, ישראל תגיש סיוע רפואי דחוף לפצועים, ותכניס סיוע הומניטארי ומזון לרצועה במהירות.
ארכיון (צילום: דו"צ)
מנהרות בעזה | צילום: דו"צ
  • הרשות הפלסטינית בתיאום עם שלטונות ישראל והארגונים הבינלאומיים תדאג לספק את המוצרים הבסיסיים שנדרשים לשיקום רצועת עזה, בהתאם ללוח זמנים מוגדר שיאפשר חזרה מהירה של העקורים לבתיהם בהקדם האפשרי.
  • מצרים מפצירה בקהילה הבינלאומית להגיש סיוע הומניטארי דחוף ולמהר לגייס את הכספים הנדרשים כדי לשקם את עזה, בהתאם ללוח זמנים מוגדר.
  • בעקבות ייצוב הפסקת האש, וחזרה לשגרה ברצועת עזה, יושלם המשא ומתן העקיף בין הצדדים בקהיר, בתוך חודש ממועד ההסכם - שטרם נחתם. בין היתר יידונו בו נושא חילופי אסירים וגופות בין הצדדים.
  • תיבחן דרך להקים ולהפעיל שדה תעופה ונמל ימי בעזה בהתאם להסכם אוסלו, ויתר ההסכמים הקודמים שחתומים.