מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון מביעה אופטימיות באשר למגעים הישירים בין ישראל לפלסטינים. "ניתן להגיע להסדר שלום כולל", אמרה קלינטון בראיון בלעדי ל"אולפן שישי", לאחר נעילת השקת השיחות, בוושינגטון.

הראיון נערך בשיתוף עם הכתבת אמירה חנניה מהטלוויזיה הפלסטינית.

"חלק ממה שאנו עושים פה הוא ליצור אווירה שתאפשר פתרון של קבע שמבוסס על החלטות קשות", הוסיפה קלינטון. "שני הצדדים יודעים שהמטרה פה היא לקבל את ההחלטות בהסכם מסגרת שיעסוק בכל סוגיות הליבה".

"אני מודה לשניכם על ההזדמנות לא רק לשוחח איתכם, אלא לדבר באמצעותכם לאזרחים הישראלים והפלסטינים. אני מודה לכם על כך. ארה"ב מאמינה נחרצות, ואנחנו מחויבים לגמרי לעמול למען ולתמוך במאמצים של ההנהגה והתושבים של ישראל ופלסטין להשגת מדינה פלסטינית בת-קיימא ומדינת ישראל בטוחה המתקיימות זו לצד זו", פתחה את הראיון מזכירת המדינה האמריקנית.

היא המשיכה, "זו הייתה מחויבות אישית שלי זה שנים רבות. אני סבורה שזה בראש ובראשונה אינטרס של הישראלים והפלסטינים, ובייחוד של הילדים, אבל זה גם אינטרס של ארה"ב. אנחנו תומכים נחרצות בביטחונה ובעתידה של ישראל, ואנחנו אף תומכים נחרצות בשאיפותיו של העם הפלסטיני".

"אני יודעת שספקות ואף חששות מקננים בלבם של עמי האזור. אמרתי אתמול, שגם אני אישית מאוכזבת", המשיכה קלינטון. "מדוע הפעם זה שונה? קחו למשל את שתי הכלכלות שצומחות
עכשיו. רוב מדינות העולם מנסות עדיין להיחלץ מהמיתון. בקהילת העסקית הפלסטינית
ובישראל יש כלכלות משגשגות וצומחות שמחוללות שינוי.

היא הוסיפה, "ברור לי שכוחות הצמיחה והאנרגיה החיובית עומדים בסתירה עם כוחות ההרס והשלילה".

קלינטון עוד אמרה כי "אני חושבת שאירן מהווה בעיה חמורה, אני הראשונה שאומר זאת. היא בעיה לא רק של ארצות הברית. היא בעיה של האזור כולו. כי יותר מכל אחד אחר - אתם חווים את התוצאות. חמאס אינו רק תוקף ישראלים, חמאס נהג באכזריות גם בעם בעזה בדרכים רבות כל כך בשנים האחרונות".

"בואו נכיר בכך שיש לנו הרבה בעיות שעלינו להתמודד איתן. המטרה שלי הייתה תמיד לנסות להתמודד
עם כל בעיה ולשאול: מה אנחנו יכולים לעשות כדי להתקדם. הדברים קשורים זה בזה, אבל הגעה לפתרון של שתי מדינות כשלעצמה היא באופן מובהק האינטרס של האזור כולו".

היא הוסיפה, "ירושלים היא סוגיה שנויה במחלוקת שמעוררת רגשות עזים הן לישראלים והן לפלסטינים, ולמעשה, גם לנוצרים יהודים ומוסלמים ברחבי העולם, כפי שאתם יודעים. אני רוצה לתמוך בתוצאה
שהצדדים יכולים להסכים לה. אני חושבת ששני הצדדים יודעים שיהיה עליהם להיכנס לעובי הקורה
בסוגיה הזאת ולהגיע להבנה ולפתרון, כדי שירושלים לא תהיה מוקד לסכסוך אלא סמל של שלום".

נתניהו ואבו-מאזן ייפגשו כל שבועיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הסכימו אמש להיפגש כל שבועיים על מנת לדון בהתקדמות המגעים הישירים בין הצדדים במטרה להגיע להסכם קבע כבר בעתיד הקרוב.

מוקדם יותר אתמול, השיקו השניים רשמית את השיחות הישירות בוושינגטון, תחת חסותם של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, נשיא מצרים חוסני מובארק ועבדאללה מלך ירדן. את הטקס המיוחד העברנו בשידור חי וישיר בחדשות 2 באינטרנט.

ראשונה לנאום הייתה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ולאחריה נאמו נתניהו ואבו מאזן. לאחר מכן יתפנו המנהיגים לחדר הצדדי ויפתחו בפועל את המגעים והשיחות על הסוגיות העומדות על הפרק. נקודה מעניינת עוד בטרם פתיחת השיחות היא, שאבו מאזן מוגדר במעמד כ"יו"ר אש"ף", ולא יו"ר הרשות הפלסטינית.

נתניהו: מכיר ברצון הפלסטיני לזכות בריבונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הקדיש את מרבית דבריו בפנייה ישירה ליו"ר הרשות אבו מאזן. "כפי שאמרתי אתמול, אני רואה בך פרטנר לשלום. אתה השותף שלי לשים סוף לקונפליקט. זה לא יהיה קל, אבל שלום אמיתי ובר קיימא יוכל להיות מושג רק עם הרבה מאוד פשרות משני הצדדים - מהצד הישראלי ומהצד הפלסטיני".

לאחר מכן המשיך: "העם בישראל מוכן ללכת דרך ארוכה מאוד ולעשות צעדים גדולים מאוד כדי להשיג שלום שיביא פיתרון לעמנו, ביטחון, שגשוג ושכנות טובה. שני הנדבכים העיקריים של שלום הם הלגיטימיות והביטחון. אתם מצפים מאיתנו שנכיר במדינה פלסטינית, אך גם אנחנו מצפים שאתם תהיו מוכנים להכיר בישראל, מדינת הלאום של העם היהודי. אני חושב שההכרה ההדדית הזאת בלתי ניתנת לוויתור, חייבים להתעקש איתה, כדי להדגיש שהקונפליקט בינינו יסתיים".

"שלום אמיתי חייב לקחת בחשבון את סידורי הביטחון של ישראל. אני מכיר ברצונו של העם הפלסטיני לזכות בריבונות, אך אנחנו צופים ימים קשים לפני שנגיע לשלום. השבוע נרצחו ארבעה ישראלים חפים מפשע, ושניים נוספים נפצעו. בלי ביטחון אין שלום. ההיסטוריה העניקה לנו הזדמנות נדירה לסיים את הסכסוך בינינו, סכסוך שקיים כבר כמעט 100 שנה. זו הזדמנות חסרת תקדים. יש לנו משימה כזו להפסיק את שפיכות הדמים, להבטיח עתיד של תקווה ושל שלום לילדים שלנו ולנכדנו". את סיום דבריו חתם במילה "שלום" בשלוש שפות.

אבו מאזן: "תפסנו את המכונית ששימשה את המחבלים"

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן פנה אף הוא לראש הממשלה נתניהו והשיב לו בנושא ההכרה במדינת ישראל כמדינה יהודית. "מבחינתנו ההודעה של הקוורטט היא הבסיס של השיחות", אמר. "אנחנו לא מתחילים כאן - היו כבר שיחות רבות בין אש"ף לישראל".

"אנחנו רוצים לסיים את הסכסוך, ומצפים מישראל למלא את התחייבויותיה, לרבות הבנייה בהתנחלויות והמצור על רצועת עזה", אמר אבו מאזן. "בעניין הדרישות הביטחוניות - אנחנו עושים את כל מה שנדרש. גינינו את הפעולות בשטחים השבוע ותפסנו את המכונית ששימשה את המפגעים. אנחנו עורכים עכשיו את החקירה כדי להגיע למבצעי הפיגוע".

"מדינות ערב יודעות שהשלום חיוני לכל עמי האזור וגם לארה"ב. אני משתתף במו"מ בכוונות כנות, משום שאני רוצה שלום אמיתי שיביא עצמאות לעם הפלסטיני", הוסיף אבו מאזן.

אודי סגל בטור מיוחד לרגל פתיחת שיחות השלום

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק