רגע לפני נקודת הרתיחה ביחסים שבין ישראל לבין טורקיה, חשף הערב העיתון "ניו יורק טיימס" האמריקני את דוח ועדת פאלמר של האו"ם - ובו מסקנות הוועדה הבינלאומית שהוקמה לחקירת אירועי ההשתלטות על ספינת ה"מרמרה".

הדוח מתפרש על 105 עמודים ויתפרסם באופן רשמי בשעות הערב של מחר. על רקע האולטימטום שהציבו בטורקיה לישראל להתנצל עד מחר על התקרית או להיערך לניתוק היחסים בין שתי המדינות, מתחו חברי הוועדה ביקורת על אנקרה – שלהערכתם "יכולה הייתה לעשות יותר" כדי למנוע מארגון IHH לצאת להפלגה לכיוון עזה.

עם זאת, נמתחה ביקורת חריפה מאוד גם על ישראל - וחברי הוועדה המליצו לה "לספק הצהרה של חרטה מסוימת" על ההתרחשויות ולשלם פיצויים למשפחות ההרוגים על הסיפון.

"חיילי צה"ל נאלצו להשתמש בכוח להגנה עצמית"

בהתייחסם לפעולת לוחמי השייטת על הסיפון שבמהלכה נגרם מותם של תשעת האזרחים הטורקיים, מה שעליו דורשת אנקרה התנצלות, כתבו חברי ועדת האו"ם כי חיילי צה"ל "נתקלו בהתנגדות אלימה ומאורגנת מצד קבוצת נוסעים, שאילצה אותם להשתמש בכוח להגנה עצמית".

על ארגון IHH נכתב כי המשט היה "ניסיון פזיז לפרוץ את הסגר הימי" וכן כי "קיימים ספקות רבים ומוחשיים באשר למטרות ולייעדים האמיתיים של פעילי הארגון".

עם זאת, הם מתחו ביקורת על ישראל וקבעו כי מידת הכוח שהפעילו לוחמי השייטת הייתה "מוגזמת, בלתי מידתית ולא הגיונית – שהביאה לאובדן חיי אדם בלתי מתקבל על הדעת". בין היתר, הם ציינו כי "ממצאים משפטיים הוכיחו כי רוב ההרוגים נורו למוות כמה פעמים, גם בגבם, או מטווח קצר מאוד. אילו ראיות שלא הוצגו כראוי בחומר שהעבירה ישראל לוועדה".

טענות נוספות מתחו חברי ועדת פאלמר על היחס שניתן למפליגים ב"מרמרה" אחרי עגינתה בחוף. "הפעילים זכו בישראל ליחס מחפיר שכלל התעללות פיזית, הטרדות ואיומים, החרמה בלתי מוצדקת של רכוש ושלילת זכותם לקבל סיוע קונסולרי בזמן".

בסיכום הדברים, הדגישו חברי הוועדה כי "ישראל מתמודדת עם איום ביטחוני מצד ארגוני טרור חמושים ברצועת עזה. הסגר הימי מהווה אמצעי ביטחון לגיטימי כדי לבלום את הניסיונות להכניס לעזה נשק דרך הים, ויישומו עמד בתנאים שנקבעו בחוק הבינלאומי בסוגיה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק