במהלך מבצע "צוק איתן" הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו כי פירוז רצועת עזה מנשק מוכרח להיות חלק בלתי נפרד מהפתרון באזור, אך הוועידה הבינלאומית לשיקום עזה שנפתחה הבוקר (ראשון) בקהיר ממחישה כי הכסף זורם והפירוז אינו עומד על הפרק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גורמים בישראל מודים היום כי שיקום רצועת עזה לא הותנה בפירוז הרצועה מנשק אלא בהפסקת אש בלבד. את הפירוז תתבע ישראל, כך אומרים הגורמים, בתמורה להמשך פיתוח הרצועה.

"מניעת ההתחמשות של ארגוני הטרור ופירוז רצועת עזה צריך להיות חלק מכל פתרון ועל הקהילה הבינלאומית לדרוש זאת בתוקף", אמר נתניהו במסיבת עיתונאים שכינס במהלך "צוק איתן" לפני כחודשיים וחצי. "בעבר כשהעלינו את הדרישות האלה לא התייחסו לכך ברצינות. עכשיו זה חייב להשתנות".

ילדים בעזה לאחר הפצצה ישראלית (צילום: AP, חדשות)
עזה תשוקם ולא תפורז? | צילום: AP, חדשות

"לישראל אין מה לחפש בקהיר"

במצרים הוחלט שלא להזמין את ישראל להשתתף בוועידה מתוך הבנה כי הדבר עלול לגרום לנזק במאמצים של הגורמים. גם ראש הממשלה נתניהו אינו שש להשתתף בוועידה. "לישראל אין מה לחפש בקהיר, זה כינוס של תורמים", אמר גורם מדיני לחדשות 2. "אנחנו לא תורמים דבר לשיקום עזה. מי שלא רוצה להכשיל משא ומתן אזורי, עדיף לו שלא יחצין את הקשר עם הערבים".

מנגד מתחה שרת המשפטים ציפי לבני ביקורת על היעדרותה של ישראל מהאירוע. "או שנשפיע על הדברים שחשובים לעתיד שלנו, או שיחליטו בשבילנו", כתבה לבני בעמוד הפייסבוק שלה. "שיתוף פעולה ביטחוני, כלכלי ומדיני עם מדינות האזור אפשרי, אבל רק אם ניזום מהלך מדיני מול הפלסטינים. כשיספרו לכם שאפשר לייצר פיתוח כלכלי אזורי ושלום רק עם מדינות ערב, בלי פתרון מדיני או לפחות מו"מ, תדעו מה לומר".

ציפי לבני (צילום: חדשות 2)
"נשפיע או שיחליטו בשבילנו" | צילום: חדשות 2

בתוך כך הוכרז הערב כי במהלך הוועידה המתכנסת בקהיר נאספו עד כה כ-5.4 מיליארד דולר לשיקום ופיתוח רצועת עזה. אחר הצהריים הודיעה קטאר כי תתרום מיליארד שקלים. עוד קודם לכן הודיעה ארצות הברית כי תעביר 212 מיליון דולר לרצועה ואחריה הודיעו גרמניה ובריטניה כי יתרמו יחד 95 מיליון דולרים לצורך השיקום. "איננו יכולים לתת לאנשי עזה לשקוע לייאוש", הסביר שר החוץ הגרמני פרנק-וולט שטיינמייר.