אין הסכם - המו"מ יימשך: עם הגעתו של הדד-ליין שנקבע בשנה שעברה להגעה להסכם על תכנית הגרעין, ה-24 לנובמבר, ולאור המשך הפערים הגדולים בין אירן למעצמות המערב הוחלט כי המגעים יימשכו בחודש הבא בעומאן, לאחר שהמו"מ המרתוני שהתקיים בשבוע האחרון בתקווה להגיע להסכם עד היום (שני) נכשל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפרטים על תנאי חידוש השיחות עדיין לא ברורים, והצדדים צריכים ככל הנראה לסכם את הנושאים האחרונים, אבל מקור המעורה בשיחות אמר לסוכנות רויטרס כי על אירן לא יוטלו סנקציות חדשות עד חידוש השיחות בחודש דצמבר. עוד נמסר, כי תאריך היעד החדש להגעה להסכם יהיה ה-1 ביולי 2015, שבעה חודשים אחרי התאריך המקורי.

אתמול, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הציע לשר החוץ האירני מוחמד זריף להאריך את שיחות הגרעין מעבר למועד האחרון שנקבע. קרי העלה את ההצעה בפני זריף אתמול, במהלך האחרונה מבין סדרה של פגישות שקיימו השניים.

בתחילת השבוע אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה כי הסכם גרעין עם אירן עשוי להיות "טעות היסטורית", וכי עדיף לא להגיע להסכם מאשר להגיע להסכם רע שיסכן את ביטחון המזרח התיכון.

במוקד המחלוקת: האורניום והסנקציות הכלכליות

גם הנשיא אובמה התייחס בתחילת השבוע לסוגיית הסכם הגרעין עם אירן והדגיש כי מטרתה של ארצות הברית היא לוודא כי לא יישאר שום אפיק שיאפשר לאירן להשיג בעתיד נשק גרעיני, ובמקביל להסיר את הסנקציות בהדרגה - תוך כדי פיקוח על כך שאירן מקיימת את תנאי ההסכם. "אני חושב שהאירנים ישמחו מאוד להסרה מידית של הסנקציות שתשאיר עדיין מספר קצוות פתוחים", אמר אובמה בריאיון לרשת ABC, "אבל אנחנו לא יכולים להרשות זאת". היום, נתניהו אמר ל BBC שהמצב הנוכחי בו יש הארכה של השיחות עם אירן הוא מצב עדיף והביע תקווה שהלחץ על אירן ימשיך.  

"טעות היסטורית". נתניהו (צילום: AP)
"טעות היסטורית". נתניהו | צילום: AP

במוקד המחלוקת בין אירן לבין שש המעצמות עומדות שלוש נקודות עיקריות: נושא העשרת האורניום ומספר הצנטריפוגות שיישארו בידי הרפובליקה האסלאמית, מידת הפיקוח העולמית על תכנית הגרעין והתביעה האירנית להסרת הסנקציות.

המעצמות דורשות הפחתה משמעותית בכמות האורניום המועשר שיישאר בידי אירן, בין היתר על ידי הפחתת מספר הצנטריפוגות להעשרת אורניום מ-19 אלף ל-4,500. הדבר נועד למלא את השאיפה האמריקנית - להרחיק את אירן מרחק שנה מיכולת "פריצה" לנשק גרעיני.

בכל הנוגע לסנקציות הכלכליות, באירן דורשים את הסרתן במהירות, אך המעצמות מנגד דורשות כי הסנקציות יושהו תחילה ולאחר מכן יבוטלו באופן הדרגתי - בהתאם למידת שיתוף הפעולה האירני עם תנאי ההסכם.