58% מהסטארטאפים הישראליים בחרו להתאגד בחו"ל – כך עולה מסקר האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) פרסם היום סקר שנעשה בקרב משרדי עורכי הדין המובילים במגזר ההיי-טק בישראל, חברי ועדת עורכי הדין ורואי החשבון של IATI. הסקר חושף לראשונה נתונים עובדתיים עדכניים, המתייחסים לרבעון הראשון של שנת 2023  באשר למקום ההתאגדות של סטארט אפים ישראליים. על פי הסקר, 49 חברות החלו בתהליכי "היפוך שרוול" כדי להפוך לאמריקניות. הנתונים באים בין היתר בצל המציאות הכלכלית בישראל ותהליכי החקיקה סביב המהפכה המשפטית.

 במסגרת הסקר התבקשו המשרדים לפרט  נתונים השוואתיים ביחס לרבעון הראשון של שנת 2023 לעומת שנת 2022 כולה, לגבי סטארטאפים חדשים שהוקמו בתקופה זו וההחלטה של אותם סטארטאפים בנוגע למקום ההתאגדות שלהם. המשרדים התבקשו לציין בכמה תהליכי היפוך שרוול טיפלו, אף אם טרם הושלמו. הסקר נעשה בקרב משרדי עורכי הדין המובילים בתחום: גולדפרב גרוס זליגמן, הרצוג פוקס נאמן , הירש-פלק, מיתר, ארדינסט בן-נתן טולדנו, נשיץ ברנדיס אמיר, ש. הורביץ, שיבולת, AYR, Sullivan ועוד. באיגוד טענו כי הם מאמינים ש"המידע שנאסף הינו אינדיקטיבי באשר למגמה השלטת בכלל התעשייה בתקופות הרלבנטיות".

על פי הסקר, מתוך הסטארטאפים החדשים שהוקמו בשנת 2022: 80.08% התאגדו בישראל, בעוד ש-  19.92% התאגדו מחוץ לישראל. לעומת זאת, מתוך הסטארטאפים החדשים שהוקמו ברבעון הראשון של שנת 2023: 55.99% התאגדו בישראל בעוד ש44.01% התאגדו מחוץ לישראל. כמו כן, במהלך הרבעון הראשון של 2023 טיפלו המשרדים המשתתפים בסקר ב-49 עסקאות של היפוך שרוול שבהן חברות ישראליות הופכות הלכה למעשה לחברות אמריקניות. לפיכך, שיקלול הנתונים מעלה כי שנת 2023 58.30% מן החברות בחרו להתאגד מחוץ לישראל. הכמות הכוללת של הסטארטאפים החדשים שהוקמו על ידי המשרדים בתקופות אלו עומדת על 490 סטארט אפים בשנת 2022 ו- 143 סטארט אפים ברבעון הראשון של שנת 2023.

להחלטה של יזמים וסטארטאפים על מקום ההתאגדות עם הקמת החברה קיימת השלכה על מיקומו של מרכז הפעילות, מיקומם של הנכסים העיקריים של החברה, המקום בו יוכרו עיקר הכנסותיה וישולמו מיסים בגינן, וכמובן גם על המיצוב של החברה מבחינה תדמיתית כחברה ישראלית או זרה. בעת הקמת החברות מתקיימים דיונים והתייעצויות עם משקיעים פוטנציאליים, שותפים עסקיים ויועצים מקצועיים על מנת לנתח את מכלול השיקולים ומתוך מטרה לקבל החלטה שתשרת את הצלחתה העתידית של החברה.

דן שמגר  (צילום: תומר יעקובסון)
עו"ד דן שמגר | צילום: תומר יעקובסון

 

 האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות IATI פועל כל השנים יחד עם משרדי הממשלה לשיפור מדיניות המיסוי והרגולציה, כדי לאפשר את הכדאיות והוודאות העסקית עבור החברות והיזמים. במסגרת האיגוד, פועלת ועדה מקצועית קבועה של משרדי עורכי דין ורואי חשבון המייצגים את רב חברות ההיי-טק, היזמים והמשקיעים, ומגבשת באופן שוטף תמונה מעודכנת של המגמות העיקריות בענף.

 עורך דין דן שמגר, מוביל ועדת עורכי הדין ורואי החשבון של IATI, ושותף במשרד מיתר: "ההחלטה של יזמים על מקום ההתאגדות משקפת מגוון שיקולים, אולם להערכתנו השיקול המוביל הוא דרישת המשקיעים וההערכה של היזמים בדבר סיכויי ההצלחה בגיוס הון. במשך שנים רבות יזמים גילו העדפה מובהקת להתאגדות בישראל וריכוז הפעילות בישראל, הן בגלל יתרונות המס והן לנוכח המוניטין הרב אשר נלווה למגזר היי-טק הישראלי אשר גרם למשקיעים לייחס ערך מוסף לזיהויו של הסטארט אפ כישראלי. אנו רואים כי יזמים מגלים לאחרונה חששות באשר להתאגדות בישראל, אולם על מנת שלא להסתמך על תחושות חשבנו שראוי לאסוף מידע עובדתי. התוצאות מעידות על שינוי מגמה ברור. בתקופה של רבעון אחד, אחוז הסטארט אפים הבוחרים להתאגד מחוץ לישראל עלה ב 192%. הניסיון מעיד שכאשר חברה בוחרת להתאגד מחוץ לישראל קיים סיכוי גבוה מאד שמרכז פעילותה יתגבש לאורך זמן מחוץ לישראל כך שמדובר בשינוי דרמטי. כמי שרוצים בהמשך צמיחתה ופריחתה של תעשיית ההייטק בישראל אנו קוראים לפעולה מיידית לעצירת הסחף״