העתיד של טסלה ונטפליקס

שני דוחות כספיים לרבעון הראשון של 2023 משכו את מירב העניין בוול סטריט בשבוע החולף - דוחותיהן של נטפליקס וטסלה. במקרה של טסלה, הרווחיות של החברה ירדה בעקבות הורדת מחירים אגרסיבית, וזה העניין העיקרי שמשקיעים ואנליסטים רצו לדבר עליו, לאחר שיצרנית הרכב החשמלי פירסמה ביום רביעי בלילה את דוחותיה.

בשיחת הוועידה שלאחר הדוחות, ועוד לפני שהחללית סטארשיפ התרסקה, למנכ"ל המיליארדר אילון מאסק היתה תשובה שנועדה להרגיע את כולם: אל דאגה, האוטונומיה המלאה של כלי הרכב כמעט כאן - ותפתור את בעיית הרווחיות. "אנו מצפים שכלי הרכב שלנו יוכלו לאורך זמן לייצר רווח משמעותי באמצעות אוטונומיה. אנו מאמינים שעדיף למכור מספר רב של מכוניות ברווח נמוך יותר ובעתיד לקצור רווח גבוה יותר, מכיוון שאנו משכללים את יכולות האוטונומיה", אמר מאסק. ואולם, דבריו לא ממש הצליחו להוריד את מפלס הדאגה, ולראיה - מניית טסלה המשיכה לצנוח גם אחרי השיחה.

יום קודם לכן, היו אלה תוצאותיה הכספיות של ענקית הסטרימינג נטפליקס שהטרידו את וול סטריט. דוחות נטפליקס הצליחו לבלבל את המשקיעים, כאשר הרווחים שלה ברבעון הראשון עלו על תחזיות האנליסטים, בעוד ההכנסות שלה החמיצו אותן. החברה החליטה לדחות את ההשקה הרחבה של המהלך שלה למניעת שיתוף סיסמאות המשתמשים, שתוכנן במקור לרבעון הראשון. זאת, אף שלדבריה, בשווקים הבינלאומיים שבהם היא כבר השיקה מהלך כזה, הייתה לכך השפעה חיובית על הצמיחה במספר המנויים. לנטפליקס נוספו בסך הכל 1.75 מיליון מנויים ברבעון, בהתאם להערכות האנליסטים.

מניית נטפליקס נסחרה בתנודתיות קיצונית בשעות שלאחר פרסום הדוחות, ובסופו של דבר ירדה ביותר מ-3% ביום רביעי והמשיכה לרדת גם במסחר המוקדם ביום חמישי. (רועי קצירי)

הגל הבא של הבינה המלאכותית

גוגל הודיעה ביום חמישי האחרון שהיא מאחדת את קבוצת פיתוח הבינה המלאכותית שלה Google Brain עם החברת האחות DeepMind לחברה אחת שתיקרא Google DeepMind. המהלך נתפס כהיערכות מחדש לתחרות מול מיקרוסופט ו-OpenAI, תחרות שבה גוגל עד כה משתרכת מאחור ומאוימת גם בתחומי החיפוש וגם בתחומי ה-AI הגנרטיבי. מעריכים שהחברה החדשה תתמקד בפיתוח Gemini - מודל שפה ענק, אולי התשובה ל-GPT4 החדש של OpenAI ואולי גם מחליפו של Bard שהנחיל אכזבות ועוגמת נפש.

סונדאר פיצ'אי (צילום: Ron Jenkins, getty images)
סונדאר פיצ'אי. פריצת דרך | צילום: Ron Jenkins, getty images

דיפמיינד היא חברת פיתוח AI מסקרנת שגוגל רכשה ב-2014, ואשר ממוקדת במחקר פורץ דרך ולא במערכות מניבות הכנסות. החברה הספיקה להטביע חותם עם פרויקטים כמו מודל AI שמנבא ברמת דיוק גבוהה מבנה תלת-ממדי של חלבון, AlphaGo שניצח אלוף עולמי במשחק גו ומודל AI שמחקה את דרך פעולת המוח האנושי ולומד כמו שתינוק לומד - על ידי ניסוי וטעייה.

בינה מלאכותית כוללת נחשבת בדרך כלל לרעיון תיאורטי. השאיפה שבסופו של דבר מערכת AI תלמד בכוחות עצמה ותתמחה בכל תחום שתרצה, תגבש עמדות ודעות ואולי אפילו תפתח מודעות עצמית. זוכרים את מערכת Skynet מהסרט "שליחות קטלנית", שהחליטה שבני האדם הם הבעיה ויש לחסל אותם? אז כזו, רק בלי הזדון

התקשורת העולמית סיקרה את האירוע בהרחבה, אבל יכול להיות שהחמיצה את החלק הדרמטי באמת בדבריהם של מנכ"ל גוגל ואלפאבית סונדאר פיצ'אי ושל מנכ"ל דיפמיינד ומעתה מנכ"ל גוגל-דיפמיינד דמיס האסביס. שניהם דיברו על הכוונה לפתח בינה מלאכותית כוללת (AGI) כדי להביא ל"אחת הטרנספורמציות הכי גדולות בהיסטוריה", כך האסביס.

בינה מלאכותית כוללת נחשבת בדרך כלל לרעיון תיאורטי. השאיפה שבסופו של דבר מערכת AI תלמד בכוחות עצמה ותתמחה בכל תחום שתרצה, תגבש עמדות ודעות ואולי אפילו תפתח מודעות עצמית. זוכרים את מערכת Skynet מהסרט "שליחות קטלנית", שהחליטה שבני האדם הם הבעיה ויש לחסל אותם? אז כזו, רק בלי הזדון. בהכרזה השבוע נחשף שבדיפמיינד התקדמו מאוד עם פיתוח AGI ויכול להיות שהחיבור עם מערך הפיתוח של גוגל עצמה נועד להפוך את היכולות שפותחו שם למוצרים שגוגל תציג לעולם. אם וכאשר זה יקרה, גוגל עשויה להוביל את הגל הבא של הבינה המלאכותית ולמקומות ש-ChatGPT לא היה חולם להגיע אליהם. (טל שחף)

המחיר של הסייבר ההתקפי

אין לי דמעות על סגירתה של חברת הסייבר ההתקפי Quadream, שהגיעה השבוע לסוף חייה בסמוך לתחקיר שפירסמו לגביה מיקרוסופט וארגון החברה האזרחית Citizen lab הקנדי. אמנם, 40 עובדים יילכו הביתה אבל לפי אותו תחקיר בין לקוחות החברה מדינות לא דמוקרטיות כמו איחוד האמירויות ואוזבקיסטן ומדינות שהן דמוקרטיות שוקעות כמו מקסיקו והונגריה. ההיסטוריה הקצרה של הסייבר ההתקפי מוכיחה שבכל פעם שיש בידי מדינה כזו כלי מעקב עוצמתי שכזה, נעשה בו שימוש לרעה. אם הפסקת אישורי המכירה למדינות אלו ושכמותן היא שהובילה לסגירת קוודרים - מוטב שכך יהיה. ולגבי ארבעים העובדים? הם ימצאו עבודה בקלות וחלקם אף ייזמו ויקימו חברות חדשות שיגנו על העולם (אמיתי זיו).

גיוס מתחת לרדאר

גיוס כסף בשווי יורד (Down Round), הוא אירוע בעייתי ולא רק בגלל הנראות הלא נעימה של ירידת שווי החברה, הרי התרגלנו לראות חדי קרן קורסים בשוק הציבורי. ירידת שווי החברה פוגעת בשווי האופציות שמחזיקים העובדים ובמניות שמחזיקים המשקיעים ולכן זה המוצא האחרון שחברה שזקוקה לכסף תבחר בו.
לכן, אנחנו שומעים על יותר חברות שמעדיפות לפטר ולקצץ בהוצאות מחברות שיוצאות לגיוס לפי שווי שהוא נמוך יותר מהשווי שנקבע בסיבוב הגיוס היורד. אבל הדוח של שבלת שפורסם השבוע מלמד אותנו שזו תופעה שמתרחשת יותר ויותר מתחת לרדאר, הרי אף אחד לא רץ לספר על זה לחבר'ה. ב-2022 9% מכלל הגיוסים נעשו בשווי יורד בהשוואה ל-4% בלבד ב-2021. זה קרה בשנה (2022) שהרבעון וחצי הראשונים שלה היו המשך של סערת השנה הקודמת ולחברות עוד נותר חמצן מהגיוסים הגדולים של השנתיים האחרונות (רז סמולסקי).

חופש ביטוי סטייל מאסק

כשאילון מאסק קנה את טוויטר, אחת הסיבות שהוא נתן למהלך הייתה החשיבות הגדולה בעיניו לחופש הביטוי. מאסק טען שעל טוויטר השתלט הפוליטיקלי קורקט, ושהגיע הזמן לשחרר משתמשים ולאפשר להם להגיד את כל אשר על ליבם. האם לדעת מאסק החופש הזה הוא גם החופש להטריד ולהתנכל למשתמשים? כנראה שכן, לאור העובדה שהשבוע משתמשים גילו שבשקט בשקט, טוויטר שינתה את תקנון ההטרדות שלה והורידה מספר משפטים שנגעו לטרנסים.

המשמעות היא שטוויטר הורידה הגנות שהיו בעבר למשתמשים טרנסים, כך שעכשיו יהיה קל יותר להטריד את המשתמשים. אכן חופש ביטוי מופלא.

האם לדעת מאסק חופש הביטוי הוא גם החופש להטריד ולהתנכל למשתמשים? כנראה שכן, לאור העובדה שהשבוע משתמשים גילו שבשקט בשקט, טוויטר שינתה את תקנון ההטרדות שלה והורידה מספר משפטים שנגעו לטרנסים

איפה חופש הביטוי פחות חשוב למאסק? כשזה נוגע לעסקים שלו, כמובן. כי כשבשבוע שעבר Substack הראתה סימנים שהיא הופכת לסוג של מתחרה בטוויטר, מאסק דאג לכך שאי אפשר יהיה להעלות ציוצים שכוללים לינקים לשירות, ואחר כך הפלטפורמה מנעה מהמשתמשים לחפש את המילה substack במנוע החיפוש שלה. פה פתאום אפשר לצנזר, וחופש הביטוי הקדוש של המשתמשים מקבל חשיבות פחותה.

בטוויטר החדשה, הזכות של האדם להרגיש חופשי ובטוח בפלטפורמה פחותה מהזכות של החברה עצמה. (שי רינגל)

ישראל בחזית הפיתוח של מזון חדש

השבוע חשפנו כי חברת הפודטק Remilk עתידה לקבל אישור פורץ דרך בישראל שיאפשר לה לשווק את מוצריה. המשמעות היא שחלבון החלב שלה, שמופק בתהליך של תסיסה, נמצא בטוח לאכילה ויגיע למדפים. למעשה, מה שיגיע למדפים הם מוצרי חלב שיופקו על בסיס התוצרים שלה, דבר שיאפשר לטבעונים וללא טבעונים לצרוך מוצרי חלב (לכל דבר ועניין) נטולי התעללות ותוך פגיעה פחותה בסביבה.

אביב וולף (צילום: Tal Zelicovitch)
אביב וולף, מייסד רימילק. אישור תקדימי | צילום: Tal Zelicovitch

מי שהכריז על מתן הרישיון הוא לא אחר מראש הממשלה בנימין נתניהו. מוזר דיו, אך מאיזושהי סיבה, נתניהו מגלה מחויבות עקבית לעולם הפודטק: הוא מינה יועצת לזכויות בעלי חיים (טל גלבוע) שמאחורי הקלעים מקדמת את התחום, הוא ביקר יותר מפעם בחברות פודטק ויש בצוות הרגולציה במשרד ראש הממשלה מי שאמון על תחום הפודטק (דוד ימין). וזאת למרות שמי שהוביל את תהליך הבדיקה הוא משרד הבריאות, וגם רשות החדשנות בתמונה.

מלבד רימילק יש עוד כ-9 חברות ישראליות שממתינות לאישורים כאלו, כולל חברות שעוסקות בגביע הקדוש של הפודטק: בשר מתורבת. יעשו טוב כל הנוגעים בדבר אם יזרזו את הבדיקות והאישורים

הקרדיט פחות חשוב. מה שחשוב הוא שישראל נמצאת בחזית העולם מבחינת אישורים של מזון חדש. זה יסייע גם לשוק וגם יביא בשורה לצרכנים. מלבד רימילק יש עוד כ-9 חברות ישראליות שממתינות לאישורים כאלו, כולל חברות שעוסקות בגביע הקדוש של הפודטק: בשר מתורבת. יעשו טוב כל הנוגעים בדבר אם יזרזו את הבדיקות והאישורים. (אמיתי זיו)