באפי סיינט מארי היא אולי לא שם מוכר לקהל הישראלי, אבל הפכה לדמות בולטת בסצנת המוזיקה הקנדית והאמריקאית החל משנות השישים והשבעים. לצד המוזיקה שיצרה, הייתה מאז ומתמיד אקטיביסטית למען זכויות הילידים האמריקאים ("אינדיאנים"). סיינט מארי סיפרה שאומצה על ידי הורים לבנים, אך נולדה במקור, למיטב ידיעתה, בשמורה של שבט הקרי (Cree) במערב קנדה, ונלקחה משם על ידי רשויות הרווחה. תחקיר חדש של תאגיד השידור הקנדי טוען: סיינט מארי שיקרה במשך שנים לגבי מוצאה, וההורים הלבנים שהיא טענה שאימצו אותה הם למעשה הוריה הביולוגיים. סיינט מארי, מצידה, טוענת: אף פעם לא טענתי שאני יודעת מה מוצאי בוודאות, וההאשמות האלה פוגעניות.

גם אם סיינט מארי מעולם לא טענה שהיא יודעת בוודאות שמוצאה הוא מהילידים האמריקאים - היא בהחלט לא הכחישה טענות כאלה לגבי מוצאה במשך השנים. כבר מתחילת הקריירה שלה, בשנת 1963, היא מתוארת בעיתונות כ"זמרת משבט הקרי". מהר מאוד, בני משפחה ביולוגיים שלה ניסו ליצור קשר עם אמצעי התקשורת כדי להבהיר שמוצאה האמיתי הוא לבן. בדצמבר 1964 כתב דודה של סיינט-מארי, ארתור סנטהמריה, לעיתון Wakefield Daily Item מכתב בו הבהיר שלזמרת "אין שום דם אינדיאני" ו"אפילו לא טיפה" של מורשת שבט הקרי. גם אחיה, אלן סיינט מארי, כתב טענות דומות בתחילת שנות השבעים והבהיר כי "לזהות אותה עם האינדיאנים ולקבל אותה כדוברת שלהם - זו טעות".

View this post on Instagram

A post shared by Buffy Sainte-Marie (Official) (@buffystemarie)

סיינט מארי, היום בת 82, הגיבה לתחקיר בסרטון שפרסמה בחשבון האינסטגרם שלה: "אני חברה גאה של קהילת הילידים, עם שורשים עמוקים בקנדה. אבל יש הרבה דברים שאיני יודעת, ותמיד הייתי כנה לגביהם. אני לא יודעת מאיפה אני, מי הוריי הביולוגיים, או איך הגעתי להיות אדם חריג בבית נוצרי בניו אינגלנד", אמרה. "כבר לפני עשורים הבנתי שלעולם לא יהיו לי התשובות. "לעמוד מול ספקות כאלה היום זה כואב. לאלו שמטילים ספק באמת שלי, אני אומר, עם אהבה: אני יודעת מי אני", סיכמה.

בין אם סיינט מארי אכן נולדה להורים ילידים אמריקאים או לא, שבט הקרי אימץ אותה כאחת משלהם וממשיך לעשות זאת גם היום. כך או כך, התופעה של התחזות ל"אינדיאני" היא וותיקה ונפוצה בתרבות האמריקאית, ואפילו זכתה למילה משלה: Pretendian (חיבור של המילים Pretend ו-Indian). עוד דוגמה בולטת למקרה כזה היא הסיפור של סאצ'ין ליטלפ'טר. ליטלפט'ר הייתה שחקנית ואקטיביסטית למען ילידים אמריקאים שזכתה לפרסום ב-1973.

באותה שנה זכה מרלון ברנדו בפרס האוסקר על תפקידו בסרט "הסנדק", אך הוא לא הגיע לטקס, ושלח את ליטלפט'ר במקומו לטקס, כדי לעלות לבמה ולסרב לקבל את הפרס בשמו. ברנדו עשה זאת כמחאה על היחס של הוליווד לשחקנים ממוצא ילידי אמריקאי. אחרי מותה של השחקנית בשנה שעברה, התראיינו שתי אחיותיה שנותרו בחיים וטענו שהיא ממוצא ספרדי-מקסיקני בלי שום קשר לשבטים ילידיים.