פסטיבל הג'אז הבינלאומי הראשון הוא אירוע חדש מבית היוצר של פסטיבל ישראל, ביוזמת ובמימון הקרן לירושלים החוגגת 50 שנים להיווסדה, ובניהולו האמנותי של אבישי כהן. הפסטיבל יתקיים ברביעי-שישי 2-4.12.15, אבל אספנו עבורכם את הההופעות שהכי כדאי לראות (ולשמוע, כמובן)

סנצ'ז

דייויד סנצ'ז, זוכה בשנים האחרונות להכרה גדולה ולא סתם. הסקסופוניסט זוכה פרס הגראמי משלב במוזיקה שלו צבעים וטקסטורות מהקאריביים, מקצבים של אפריקה וכל זה יחד עם הנשמה של הג'אז. הוא יליד פורטו ריקו וארץ מולדתו השפיעה עליו לא מעט, כך שאצלו, גבולות הג'אז המסורתי מתרחבים ומשתלבים עם צלילים ומסורות לטיניות ואפרו-קאריביות, לכדי מיקס די מרתק וממש חווייתי להאזנה, לא נשמע כמו שום דבר אחר. סנצ'ז מגיע לארץ עם עוד ארבעה נגנים מעולים כשכל אחד מהם בתחומו הוא וירטואוז, כל אחד מהם בתחומו מוביל את הסצנה היום. ביניהם הפסנתרן אד סיימון, בעצמו נגן עטור פרסים מונצואלה. הופעת שאסור לפספס, היי-לייט בהחלט מאסט לחובבי ג'אז ומוזיקה מעניינת באשר הם.

3.12 בשעה 21:45

שניר בלומנקרנץ וה-Abraxas  

שניר נחשב כבר שנים לאחד מהדמויות המרתקות והייחודיות בסצינת הג'אז של ניו יורק, מגיע אלינו עם פרויקט בו הוא נותן פרשנות לפרויקט השירים של ג'ון זורן, מייסד הלייבל הנחשב "צדיק". מוזיקה שבטית, קצבית, אינטנסיבית, וארבעה נגנים וירטואוזים המכופפים את גבולות הג'אז. גם כאן יש השפעות לבית הברוקלינאי-פולני-מצרי בו גדל, ולאהבה גדולה למוזיקה מרוקאית. שניר חי ונושם מוזיקה במובן הכי מילולי של המילה, משתלב בקלות כמעט בכל סיטואציה מוזיקלית בה ישימו אותו וגם שיתף פעולה עם לא מעט יוצרים בז'אנרים מאוד מגוונים. יש לו גרוס ו-feel די מהפנט על הבמה. במופע יתארח רביד כחלני, מיסד הרכב הימן בלוז, שילוב בין כלי מיתר שונים ומסורתיים ותיפוף שבטי יוצרים "מוזיקה יהודית טקסית של המאה ה21".

2.12 ו-3.12 ב-19:30

יוריה-וולצ'וק

מדובר בחמישיית נגנים מדליקה למדי, שמנגנים יחד רוב חייהם, מהילדות. נחשבים לדור הבא של יבוא הג'אז מישראל ואין ספק שבקרוב מאוד כל עולם הג'אז הבינלאומי יכיר את השמות הללו. למרות גילם הצעיר הם נשמעים בעלי ניסיון עשיר, כל הזמן הזה יחד איפשר להם לחקור ולהמציא דרכים חדשות ומקוריות לנגינה משותפת. במופע ינגנו יצירות מקוריות שלהם, לצד קטעי ג'אז מוכרים ברוח הסווינג ומסורת הג'אז. מובטח מופע קליל ומהנה תודות לדינמיקה החברית המיוחדת על הבמה. ועוד משהו, לארבעה מתוך החמישה קוראים יונתן.

2.12 בשעה 21:30

הדאצ'ז

שלוש זמרות וירטואוזיות מניו יורק, בעלות קול נדיר ושילוב הרמוני די מדהים, מגישות את הסווינג והג'אז של שנות השלושים בארה"ב בעיבוד עכשווי מקורי. אין אדם שיוצא מההופעות שלהן ולא יצא עם חיוך ענק על השפתיים. מופע בעל קסם נונשלנטי, מלא הומור והרמוניות מחודשות לרפרטואר הקלאסי של האחיות בוסוול האגדתיות מניו אורלינס, האחיות אנדרוז, פגי לי וגרשווין. ההופעה שלהן כיפית ועמוקה ומעניינת בו זמנית, לא סתם הן הפכו להיות השם החם בפסטיבלי ג'אז בעולם.

3.12 בשעה 19:30

פלייסטו

שלישיה די מיוחדת שמגיעה אלינו משווייץ. היתוך לא שגרתי של של רוק, ג'אז ודאב, מוגש על מצע מינימליסטי ומדוייק. הנגינה האקוסטית שהושפעה ממוזיקה אלקטרונית יוצרת מסע מוזיקלי מעניין, בהתחלה המאזין מנסה להבין ולפענח את המרקם הזה, אבל אחרי כמה דקות הגוף מפסיק לחשוב ופשוט צולל לעולם המיוחד הזה, שבין האלקטרוני לאקוסטי ובין סגנונות שונים. השלישיה הזו יצרה סאונד שהוא לגמרי שלהם.

3.12 בשעה 22:30 ו-4.12 בשעה 14:00

מוניר חוסן

וירטואוז הגיטרה והבס החשמלי הברזילאי מוניר חוסן יופיע לראשונה בישראל. המוזיקה האקלקטית של מוניר משלבת את שורשיו הלבנוניים, ארץ הולדתו ברזיל, סלבדור בירת התרבות האפרו ברזילאית וצרפת המדינה בה חי בשנים האחרונות. הוא מגיע עם הופעה שמלווה את אלבומו החדש "Made in Nordeste" שמוקדש לסאונד של צפון מזרח ברזיל. חוסן מגיש את השורשים הללו דרך הפריזמה של ג'אז עכשווי נגינה וירטואוזית וווייב מיוחד במינו. אושר גדול על הבמה, עושר מוזיקלי, שמחת חיים וגרוב בלתי מתפשר. הופעת חובה.

2.12 בשעה 21:30 או 4.12 בשעה 15:00

טריו זיריאב

אחד ההרכבים המעניינים שצמחו כאן. שלישיה שצמחה מתוך ההרכב המיתולוגי "בוסתן אברהם", כוללת שלושה מהקולות הבולטים בישראל – תייסיר אליאס (עוד), נסים דקואר (כינור), וזוהר פרסקו (כלי הקשה). כל נגן הוא וירטואוז מהטובים בעולם על הכלי שלו, וביחד הם מתעלים על סך החלקים. הם מתמחים במחקר של מוזיקה ערבית ותורכית של המאות ה-19 וה-20 ואלבומו הראשון של הטריו החלוצי החייה את היצירות של מלחינים דגולים דוגמת ריאד אל-סונבאטי, טנבורי ג'מיל ביי, ומוחמד אל-קסאבג'י. אליאס, דקואר ופרסקו מופיעים בהרכבים שונים בארץ וברחבי העולם, אך כטריו הופעותיהם נדירות, על כן ההופעה בפסטיבל הג'אז בירושלים כה מרגשת. ההופעה שלהם היא חוויה מהסוג של רק מוזיקה יכולה לאפשר.

2.12  בשעה 22:00 , על רקע תערוכת החנוכיות



קולות צפים

במהלך ימי הפסטיבל יתרחשו רגעים קסומים, בהם ייפגשו נגנים לדואטים או ינגנו סולואים בנקודות שונות במוזיאון, בהד הטבעי של החדר, בהפתעה, ללא במה וללא הגברה. הקהל ידע היכן ומתי אך לא ידע מי. למטיבי הלכת צפויה חוויה נדירה של נגינה מאולתרת, נקייה, ללא חזרות ומפגשים שלא יחזרו שנית בין אוספי המוזיאון המרהיבים. אולי הבונוס הכי גדול של הפסטיבל, שילוב המוזיקה עם האכסניה הכל כך מיוחדת של המוזיאון, כל דבר יכול לקרות במפגשים הספונטניים האלה, ללא הגדרות וללא תכנון מקדים אלא אמנות בתנועה ובאופן חד פעמי.

טיזר: