ריהאנה הופעה 30.5.2010 (צילום: אלעד דיין)
ריהאנה מעל הקהל בבלומפילד | צילום: אלעד דיין

1. הופעות חו"ל - אלה שקרו ואלה שלא

אם ב-2009 יצאנו סופית מעידן הקיפאון והפכנו לתחנה לגיטימית בסיבובי הופעות אירופים, הרי שהשנה המגמה נמשכה, עד שהגיעה פרשת המשט. ובכל זאת, רשימה ארוכה ומפוארת, מגוונת ומוצלחת של אמנים ולהקות מחו"ל מצאו השנה את דרכם אלינו, מי לאצטדיון רמת גן והיכל נוקיה ומי למועדונים. חלקם לראשונה, חלקם בביקור שני ואף שלישי.

רשימה חלקית: מטאליקה, ריהאנה, אלטון ג'ון, אל סי די סאונד סיסטם, דיוויד גואטה, מייק פאטון, רוד סטיוארט, ניל סדקה, פול אנקה, אוזי אוסבורן, ג'וני ליידון, הסקורפוינז, לינקין פארק, "30 שניות למאדים", ג'טרו טאל, ארסטד דיבלופמנט, קול אנד דה גנג, סיל, סוזן וגה, מיסי אליוט, דיג'יי שאדו, פלסיבו, אדיטורז, ג'ואן ארמטריידינג, מארק לאנגן ואיזובל קמפבל, מרקורי רב, פיטר מרפי, דוויזל זאפה, גוגול בורדלו, פורקיופיין טרי,

נשאר לכם כוח? וובאן האנד, מיקס מאסטר מייק, דפדרו, שאגי, מרקורי רב, סטייסי קנט, אוזריק טנטיקלס, ג'ואנה ניוסום, ג'ף בק, קיי'ז צ'ויס (פעמיים), דייגו גריירו, קאקי קינג, איזי סטאר אולסטארז, "Xie Xie", "WhY?", כריס בארון, נטליה מ. קינג, סיקרט צ'יפס 3, ארט ברוט, לס קלייפול, אלן פרסונס, אליסון מוייה, אוטה לאמפר, אמאדו ומרים, מתיסיהו, יו לה טנגו, סנואי ווייט, אוי ואבוי, ואסיליס קאראס, וטוטו קוטוניו.

ג'סטין ביבר מופיע באמריקה (צילום: Bryan Bedder, GettyImages IL)
לשנה הקרובה ברמת גן הבנויה. ג'סטין ביבר | צילום: Bryan Bedder, GettyImages IL

ובתחום המטאל וההארד קור (גם זו רשימה חלקית): קורן, סולפליי, "ביהיננד דה סאן", דילינג'ר אסקייפ פלאן, נאזארת', אנסיפרום, קניבל קורפס, די טוטן הוסן, פארקוויי דרייב, סאבאתון, לאמב אוף גוד, Swaloow The Sun, אינגווי מלמסטין, ועוד רבים.

מנגד,רשימת המבטלים ארוכה גם היא וכוללת בראש ובראשונה את הפיקסיז ואלביס קוסטלו, Archive , לפטפילד, סליפנוט, דבנדרה בנהארט, הקלקסונז, גורילאז סאונד סיסטם, אליאדס אוצ'ואה, פינלי קוויי, גיל סקוט הארון, קרלוס סנטנה, דייב מת'יוז, ו-טינדרסטיקס. לורינה מק'קניט ביטלה בשל מחלת אימה ורנדי ניומן עקב מצבו הבריאותי.

אבל לא נהיה עצובים, כי כבר מעבר לפינה מחכים לנו: The Fall, ונסה פאראדי, בון ג'ובי, ג'סטין ביבר, מיסי גריי, דיפ פרפל, "משוגע", גאנז נ' רוזס (ככל הנראה), ברברה סטרייסנד (ככל הנראה), ועוד להקה אחת ענקית שאסור עדיין לכתוב את שמה. אימפריה או לא אימפריה? זה הזמן לתת שאפו גדול לחבורה מצומצמת יחסית של מפיקים, שפעם אחרי פעם מסתכנת ומביאה ארצה הופעות שונות ומשונות. תמשיכו ככה, רק בחייאת, שמרו על מחירי כרטיסים שפויים, שלא ניתקל שוב בהופעות ענק עם קרחות לא נעימות.

2. היציאות מהארון

תרנגולים, הראל סקעת (צילום: שי פרג)
נגד רצונו? הראל סקעת | צילום: שי פרג

שלוש יציאות גדולות מהארון ידענו השנה במוזיקה המקומית: יהודה פוליקר, שעשה את זה בזמן ובמקום שהכי התאימו לו, ואיש לא עיקם את האף כשזה קרה במקביל להוצאת אלבום קאמבק מצליח (בניגוד, למשל, לעברי לידר, קורין אלאל ואמיר פיי גוטמן). יהודית רביץ, שעשתה את זה בשקט, בסטייל משלה, הכה אופייני לה, והראל סקעת, שלצערו נגרר לשם על ידי גורמים כאלה ואחרים, אבל עוד לפני כן נהנה "להתגרות" ולשחק עם העניין, כפי שקרה בעצרת לזכר הרוגי הבר-נוער.

תילי תילים של מילים נכתבו על שלוש היציאות האלה. השורה התחתונה היא שפעם "לצאת מהארון" נחשב לבושה גדולה, ואילו בישראל 2010 הוכח שאפשר לצאת מהארון ו"להישאר בחיים". כמובן שמדובר בעניין אישי, ההחלטה של האמן עצמו, עם החששות המובנים לפרטיותו, פרנסתו, הקריירה שלו וה"מה יגידו" שאי אפשר להתחמק ממנו. אבל, עד כה, רוב אלה שיצאו מהארון לא נפגעו כפי שחששו להיפגע, מירידה במכירות או בקריירה - מהסיבה הספציפית הזו.

מהבחינה המוזיקלית מעניין לראות שפוליקר שר שירי אהבה לגברים עוד לפני שהיה מוכן להודות בכך רשמית, רביץ אומנם שרה לגברים אבל לא השתפכה ברומנטיות מפעפעת ושמרה על פאסון, ואילו הראל סקעת שר בעיקר שירי אהבה לנשים, שחלקם העידו על התלבטות וכאב אישיים אמיתיים.

3. זמרים מסתבכים עם רשויות החוק והמשפט

קובי פרץ (צילום: חדשות 2)
יחזור לעצמו? קובי פרץ | צילום: חדשות 2

זה לא החשדות עצמם - אייל גולן לא רואה ממטר את מי שבדק אם הוא מהמר וכמה הוא מהמר, מה אכפת לו. זה גם לא הכסף - משה פרץ סוגר את מה שהלך למס הכנסה ב-4-5-6 הופעות ממש גדולות. זו גם לא הפגיעה בקריירה - קובי פרץ יחזור להיות בקרוב קובי פרץ שאהבנו מההופעה בנוקיה, לא זה שפתחו לו את הכספת. וזה גם לא השם שנפגע - דודו אהרון פוצץ את נוקיה עם "תגידו לה", ולא הפריע לאף אחד שזה לא באמת שיר שלו.

זה הכבוד. והכבוד של האמנים הים תיכוניים נפגע מעט השנה. יש כאלה שיגידו שמחפשים אותם כדי להוריד אותם, שמנסים לדרוך עליהם כדי להחזיר אותם למקום שממו הם באו, שמפריע למישהו שם למעלה או איפשהו באמצע שהם עשו כאן סוג של מהפכה. אבל האמת היא שמדובר בסתם ניצול ציני של ההצלחה שלהם על ידי רשויות החוק, שמחפשות לעשות כותרות על גבם. זה עצוב, אבל בישראל הנוכחית ככל שתהיה יותר גדול ככה ינסו להפיל אותך יותר חזק.

אז צריך להיות בסדר, לא לעשות שטויות, ומצד שני לא לפחד. כי מה כבר יקרה. הנה ישי לוי, אחד שכבר ראה הכל ועשה הכל וישב בפנים, עשה השנה קאמבק גדול. החיים נמשכים, האנשים שוכחים, ויאללה ללהיט הבא.

4. הצלחות ישראליות בחו"ל

זו היתה עוד שנה שבה המוזיקאים המאוד מוכשרים שיש לנו כאן בארץ המשיכו להביא לעצמם ולנו הרבה כבוד בחו"ל. רשימה חלקית: עידן רייכל הופיע בטקס פרס נובל לשלום בשוטקהולם. אביב גפן חימם את U2 באתונה וכיכב ברדיו ביוון ובאנגליה ועל הבמות בגרמניה. אסף אבידן והמוג'וז הרחיבו את הטריטוריה גם לסין וצרפת. קותימאן הציג בגוגנהיים ועבד עם מארון 5 ויו טיוב. הראל סקעת כיכב באירוויזיון וחתם עם המנהל של ביונסה לשעבר על חוזה ייצוג באמריקה.

אסף אבידן והמוג'וז סין 1 (צילום: אורי בהט)
מיליארד סינים לא טועים. אסף אבידן והמוג'וז בארצו של מאו | צילום: אורי בהט

בלקן ביט בוקס המשיכו להופיע בכל מקום, למרות הפציעה של תומר יוסף. אורפנד לנד, למרות פרשת המשט, כבשה את טורקיה ואת הקהל הערבי והמוסלמי נגד כל היגיון. שירה גבריאלוב הפציעה גם היא ברדיו הטורקי והדני. מירה עוואד נבחרה להופיע מול קלינטון ובלייר בדרך לאלבום בינלאומי. גבע אלון חתם על חוזה הפצה בחו"ל.

שירי מיימון וכנסיית השכל הקליטו אלבומים בלונדון. גם הקולקטיב שם. J Views ו"האנק אנד קאפקייקס" המשיכו ליפול על ניו יורק. יהונתן גטרו עשה חייל ב-MTV LOGO. ינון יהל המשיך לככב במצעד הקלאבינג של בילבורד עם שמות כמו כריסטינה אגילרה. תומר ג'י ממשיך עשות קריירה בצרפת ועכשיו גם יוון. אפרת דרכי והבראוניז מוקססו בתחרות בגרמניה. וכמובן שאינפקטד מאשרום המשיכו לדרוס בפסטיבלים.

ואסור לשכוח את אחינועם ניני, דוד ד'אור, דיוויד ברוזה, הדג נחש, מוש בן ארי, אייל גולן, ריטה, שלמה ארצי ועוד לא מעט אמנים, שמופיעים כמעט דרך קבע בחו"ל במהלך השנה.

5. כוכב נולד מהר

אין תמונה
ודם של כבאים. עידן עמדי

מה משותף לשחר אלגבי, אדיר גץ, אבי בן אבו, נאור אלבז, עידן עמדי, ליאור עקיבא, שאולי וקנין, אורן קוקו, יובל לב טוב ורוני גינוסר? כולם, עשרה במספר, השתתפו בעונה האחרונה של כוכב נולד וכולם כבר הוציאו שיר ראשון, חלקם אפילו שניים.

מדובר בתופעה, שיש שיאמרו שביחס לתעשיית המוזיקה כולה היא שולית, אבל כשבודקים את מצעדי ההשמעות השבועיים של הזמן האחרון ומגלים שם את בן אבו ועמדי לצד רוני דלומי ומארינה מקסימיליאן בלומין (ובקרוב לירן דנינו, שבשעה טובה נכנס לפלייליסט של גלגלצ) - התופעה הזו לא שולית.

נכון, יוצאי כוכב נולד 8 לא מעוררים מהומות כו יוצאי עונות מוקדמות יותר, אבל הם לא פחות מוכשרים ומעוניינים לנצל את החשיפה כמה שיותר מהר לפני שתחלוף התהילה. וזו זכותם הלגיטימית, לשם כך נועדה התוכנית הזו - כדי לתת להם את הצ'אנס. וכרגיל - כולם מחכים לשיר הראשון של הזוכה דיאנה גולבי ול"טאלנט" של העונה - אוהד שרגאי

>> להיטי 2010 - עשרת הגדולים; העשירייה השנייה: קומות 11-20