אנחנו ארץ קטנה מוקפת אויבים. פעם בכמה שנים אנחנו שולחים את מיטב בנינו למלחמה. המילקי פה נורא יקר, ואפילו הדרבי לא מצליח להגיע למחצית בלי שאיזה חוליגן ינסה להרוס לכולם את מעט האסקפיזם. ודווקא במקום הזה, הכואב והמדמם, נכתבו כמה מהשירים הכי יפים בעולם. וזה לא מעט.

עוד פסטיבל הפסנתר ב-mako:

לאוסטרים יש את מוצרט ובטהובן, לליברפול יש את לנון ומקרטני, לניו ג'רזי יש את ספרינגסטין וסינטרה – לנו יש את כספי וארגוב. מתתיהו ואלכסנדר. מתי וסשה.

אם מתי כספי היה נולד במדינה שיודעת להעריך מוזיקה, הוא היה איש מאוד עשיר. הוא היה חי באחוזה מפוארת ופעם בכמה שנים המדינה הייתה עוצרת את נשימתה כדי לשמוע את היצירה החדשה שלו. בישראל הוא עושה ריאליטי, ומוכר לימונצ'לו כהשלמת הכנסה.

מתי כספי פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
זמר אהבה לים. מתי כספי ונועה ארגוב | צילום: ליאור רוטשטיין

העובדה שגדל פה דור שלא מכיר את אחד מגדולי היוצרים של העם היהודי לדורותיו, צריכה לכאוב לכל חובב מוזיקה ותרבות. במדינה מתוקנת היו מחפשים את ההר הכי גבוה והיו קוראים לו "הר סשה ארגוב", היו בונים פסל גדול מחוץ לביתו ברחוב סירקין בתל אביב או לפחות מנציחים את שמו באחת משדרות העיר העברית הראשונה, ולא מחביאים רחוב על שמו באחת מהשכונות המבודדות בעיר.

אתמול במוזיאון תל אביב, בהופעת צהריים סולד-אאוט במסגרת פסטיבל הפסנתר, מתי כספי הזכיר איזה זמר נדיר הוא. לעתים נדמה שיש שירים שהוא האיש היחיד בעולם שיכול לשיר, לטוב או לרע.

הקהל הורכב בעיקר מאנשים מבוגרים, אבל הייתה גם נקודת אור אופטימית - הרבה ילדים קטנים, עם ההורים או עם הסבא והסבתא, הגיעו כדי לשמוע כמה מהשירים הכי יפים שאי פעם נכתבו פה. ובכלל. לא ברור כמה הילדה בת ה-4 שישבה במרכז השורה השלישית יכולה להבין משהו מהמילים של אלכסנדר פן, אבל המוזיקה הנצחית יכולה לכווץ כל לב פועם, בטח כשברקע מתי כספי זועק בקולו הנדיר: "כן, היה זה לא טוב, היה רע לתפארת/ אבל טוב שנפגשנו בליל מלילות/ אם יהיה זה שנית - אל יהיה זה אחרת/ רק אותה אהבה עניה וסוררת". כמה שזה מושלם.

איתמר ארגוב פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
מה אבא היה אומר | צילום: ליאור רוטשטיין

משפחת ארגוב ליוותה את מתי כספי בהופעה המרגשת. הבן איתמר ניגן בחצוצרה, הכלה גבי ניגנה בפסנתר והנכדה נועה הצטרפה בשירה במספר שירים, והבליטה, מעבר לכישרון המוזיקלי שרץ לה באופן טבעי בדי.אן.איי, גם כישרון משחק בהגשה החיננית של "שיר החתולים", במקור בביצוע "התרנגולים". נעמי פולני הייתה מלהקת אותה ללהקה בלי לחשוב פעמיים.

רשימת השירים במופע (שמות כותבי המילים בסוגריים):
עייפתי (עמוס אטינגר), השמלה הסגולה (חיים חפר), כשאור דולק בחלונך (עמוס אטינגר), עד (אהוד מנור), החולמים אחר השמש (יורם טהרלב, מתוך הסרט: "הוא הלך בשדות"), זמר המפוחית (נתן אלתרמן) זמר אהבה לים (רפאל אליעז) - בביצוע נועה ארגוב, ככה סתם (ע.הלל), האהבה שלי אינה תלויה בדבר (חיים חפר), אם תרצי תפוח זהב (חיים חפר), הכל זהב (חיים חפר), וידוי (אלכסנדר פן), מעבר לתכלת (רחל שפירא), שיר החתולים (ע. הלל) - בביצוע נועה ארגוב, שיר ערש (נתן אלתרמן), הדרן: דוד שמש ואנטנה (ע.הלל).

מתי כספי, נועה ארגוב, פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
"שיר החתולים" | צילום: ליאור רוטשטיין

מתי כספי פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
ליוותה בפסנתר. גבי ארגוב | צילום: ליאור רוטשטיין
מתי כספי פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
גאון כמו סשה | צילום: ליאור רוטשטיין
איתמר ארגוב פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
מנגן את אביו. איתמר ארגוב | צילום: ליאור רוטשטיין
מתי כספי פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
"השמלה הסגולה" | צילום: ליאור רוטשטיין

מתי כספי פסטיבל הפסנתר (צילום: ליאור רוטשטיין)
כמה מהשירים הכי יפים שנוצרו כאן | צילום: ליאור רוטשטיין