"הבל החיים"

"את אשר רקמנו על אריג הלילה העובר, בין נשיקה לנשיקה, לקח עימו הבל החיים העובר, והותיר אותנו שדודים, לאים,  על סף הזמן, כפופים בין שיני ההוויה, קלים וחולפים כמו ענן / אכזב, טרוף כל רוח, שאפילו צל שלו חופז בשדה הנצח, ונעלם- כאילו דבר לא היה עוד בעולם".

על השיר

את השיר "הבל החיים" הלחינה חני דינור למילותיו של המשורר פרץ דרור בנאי, ושרה בדואט עם הויולה של גליה חי.

חני דינור: "כמי שגדלה בכפר סבא, פרץ היה המשורר הראשון שהכרתי באופן אישי וכשהתבקשתי להלחין משיריו לכבוד טקס פרס ראש הממשלה היה זה עבורי עונג גדול".

עוד בפרוייקט:
>> עם האקורדיון של יוסי גרושקה: "צליל קולו של הגשם", מאת מאי מוזפר
>> עם החליל של טלי רובינשטיין: "מתאפרת" מאת ש.שפרה
>> עם הגיטרה של גדי ציקמן: "מאזין בסתר" מאת יעקב ברזילי
>> עם הקלרינט של פטר ורטהיימר: "הסתיו עובר" מאת אריה סיון
>> עם הנבל של סוניטה סטניסלו: "זה שאני עף" מאת אורציון ברתנא
>> עם הפסנתר של רמי הראל: "אור" מאת אלישבע גל
>> עם הקונטרבס של גלעד אפרת: "תני לדמעות", מאת נתן יונתן
>> עם המנדולינה של שמואל אלבז: "אישה בודדה", מאת אשר רייך
>> עם הבס של בנצי גפני: "שיר לילדה שכבר נולדה", מאת רוני סומק

פרץ דרור בנאי

משורר ומתרגם שירה. נולד בסוריה ועלה לארץ בגיל 15 היישר לכפר סבא בה מתגורר עד היום. הוציא עד כה 20 ספרי מקור ותרגום (מחמוד דרוויש, ג'ובראן חליל ג'ובראן ועוד). שיריו, הנלמדים בבתי הספר ובאוניברסיטאות, תורגמו ל 20 שפות ופורסמו באנתולוגיות של שירה עברית מובחרת ברחבי העולם. בנאי זכה בפרסים רבים, ביניהם - פרס היצירה ע"ש ראש הממשלה לוי אשכול ופרס השירה ע"ש מרדכי ברנשטיין וכן במילגות רבות וחשובות כמו סופר מורה, מטעם משרד החינוך והתרבות בישראל. הוא נמנה על מקימי איגוד הסופרים הכללי בישראל.

פרץ דרור בנאי בלקסיקון השירה העברית; הפייסבוק של פרץ דרור בנאי

 

גליה חי, ריטה השקה (צילום: רועי ברקוביץ')
גליה חי | צילום: רועי ברקוביץ'

גליה חי

מוסיקאית, נגנית ויולה מהבולטות בישראל. למדה מגיל צעיר במסגרות החינוך הקלאסי המקובלות. בעשור האחרון ביססה את מעמדה כמוסיקאית רב-גונית ופיתחה סגנון נגינה ייחודי. כיום חברה בלהקת "נקמת הטרקטור", עמה הוציאה לאחרונה את האלבום "מה לאהובי", ובהרכבים "פאניק אנסמבל" ו"תזמורת ירושלים החדשה". מנגנת דרך קבע עם ריטה, אהוד בנאי, יאמאן בלוז ועידן רייכל. מקליטה מעבדת ויוצרת עם הרכבים ואמנים רבים בארץ ובעולם. הפייסבוק של גליה חי

 

חני דינור (צילום: אילן בשור)
חני דינור פרומו | צילום: אילן בשור

חני דינור - "משוררים בדואט" - אודות הפרויקט

"לספרי השירה היה חלק נכבד במדף הספרים בבית הוריי וכך התוודעתי לעולם ומלואו של מילים השזורות כאבני חן בשרשרת. השירה להבדיל מהפזמון אינה נכתבת במטרה להפוך לשיר בעזרת הלחן, היא עומדת בפני עצמה,במלוא הדרה וגם כשאין בה חריזה ומשקל - היא מתנגנת. עבורי כמוזיקאית, להלחין שירת משוררים זו הרפתקאה מאתגרת במיוחד, דווקא משום שבניגוד לפזמון, שירה אינה נכתבת על מנת להיות מולחנת. אני תמיד מתרגשת כשמונח לפניי טקסט מעורר השראה, שיש בו סיפור, התרסה, מחאה, הומור, שמחה, כאב, עונג והכל נכתב בשפה כל כך מדוייקת  וקסומה. לעיתים משתמש המשורר במילים המוכרות אבל בצירוף שלא השתמשו בו קודם  ובורא את המילים מחדש. התמזל מזלי ולאורך השנים התבקשתי על ידי משוררים שונים להלחין משיריהם בארועי מחווה ובערבי השקה של ספריהם החדשים ואט אט נאספו להם שירים שבקשו להשמיע את קולם.

"הרעיון לשיר כל שיר כדואט עם כלי אחד אחר, עלה מתוך הרצון לתת כבוד למילה ולאפשר לה להיות בקדמת הבמה. באותה מידה, גם ביקשתי לאתגר את עצמי כזמרת שקולה חשוף לגמרי ואינו יכול להסתתר או להתמך ושלכל ניואנס בביצוע הקולי יש משקל ומשמעות. היה גם רצון לתת מקום של כבוד לכל כלי בנפרד, גם לכאלה שאינם כלים הרמוניים  ובד"כ מנוגנים במסגרת הרכב אינסטרומנטלי. חשוב לציין שגם קהל המאזינים, המורגל בעושר צלילי, זוכה להיות מאותגר בהזדמנות הזאת.

"בחירת הכלים הייתה פועל יוצא של הלחנים השונים ושל האופי המסויים שבקשתי לתת לכל שיר ושיר .
כל אחד מהנגנים הנפלאים, הנמנים על השורה הראשונה של המוסיקאים בארץ, תרם מאישיותו המוסיקלית ומהסגנון היחודי שלו והשארנו במכוון מקום גם לאלתורים ספונטניים בזמן ההקלטה עצמה. חשוב להדגיש שכל השירים הוקלטו בפורמט של הופעה חיה, כלומר- בטייק אחד בזמן הצילום עצמו .אולפני ברדו בהם הוקלטו וצולמו הדואטים שותפים לפרוייקט כבית תוכן מוסיקלי שרואה את קידום השירה העברית לנגד עיניו. היה זה מסע ארוך ומרגש ואני תקווה שתתרגשו יחד איתנו".

חני דינור בפייסבוק, יו טיוב

אולפן הקלטות וצילומים: "ברדו". צילום ועריכת וידיאו: שהר גולובאטי