ארז (שם בדוי) הוא עבריין ממרכז הארץ. מה שנקרא "מוכר למשטרה", אבל בסך הכל לא שם גדול. בטח לא מספיק גדול בשביל לקבל על הבוקר טלפון מראש ארגון הפשע ערן חייא, מי שנחשב לאחד משני העבריינים הישראלים המבוקשים ביותר בעולם (השני הוא יניב בן סימון, העצור בדרום אפריקה ומבוקש בישראל על ארבעה תיקי רצח וניסיונות רצח). אבל ביום חמישי שעבר זה קרה: חייא התקשר אל ארז מהפנטהאוז שלו בבירת מלזיה קואלה לומפור, ותבע ממנו הסברים – על אירוע משפחתי.

מספר ימים לפני שיחת הטלפון המפתיעה שקיבל ארז ב-4 אפריל הוא בילה בבר מצווה. חתן השמחה היה בנו של איש עסקים המקורב לאויביו של חייא, האחים אלי ויוסי מוסלי. "אתה יודע שהוא לא בצד שלי, אז למה הלכת?", שאל חייא את ארז. "למה אתה עושה לי את זה? אתה רוצה להיות בצד שלהם?".

ארז, שבתחילה לא הבין מה חייא רוצה ממנו, ניסה להסביר לו שהוא חבר של כולם – שלו, של האחים מוסלי ושל איש העסקים. "אני מכבד אותך, אבל אל תכניס אותי לסכסוך שלך עם המוסלים. אני לא בצד של אף אחד", אמר ארז, אלא שחייא לא אהב את ההסבר: "אתה לא הולך לשם יותר. תחליט – או שאתה בצד שלי, או שאתה בצד שלהם".

אלי מוסלי (צילום: באדיבות חדשות 12)
צילום: באדיבות חדשות 12

עבריין ממרכז הארץ: "ערן עשה דברים שראשי ארגונים שמכבדים את עצמם לא עושים. הוא שכר בעצמו חוליית חיסול של עבריינים כדי לרצוח את אלי מוסלי, אבל סמך על עבריין זוטר"

כעבור מספר שניות נותקה השיחה, ומאז מתקשה ארז להירגע. כמו שהוא מכיר את הסכסוך הכי בוער בעולם התחתון של ישראל, ברגע שיסומן כמי שמקורב למוסלים – הוא עלול לגלות עד כמה הבית שלו עמיד בפני רימוני יד ואיך המרצדס שלו מתמודדת עם מטעני חבלה.

"ניסיתי להרגיע את ערן, ואני חושב שהוא הבין אותי, אבל הוא גם רוצה שאהיה בצד שלו", אומר השבוע ארז למגזין mako. "וואלה, אני לא בצד של אף אחד. ניטרלי. אני מכיר את ערן ואת המוסלים הרבה שנים, ואני חייב להגיד שגם הוא וגם הם השתגעו לגמרי. הם סימנו אנשים שלא נאמנים להם או שתפסו צד ומנסים לפגוע בהם, גם אם הדבר היחיד שהאנשים האלה עשו היה להגיד שלום למישהו שנחשב מקושר לצד השני. עבריינים ואנשי עסקים ברחו מהארץ בגלל האווירה שיצר הסכסוך הזה, זה בית משוגעים מה שקורה פה. אנשים חיים בפחד שיחסלו אותם או יפוצצו להם את המכונית עם האישה והילדים".

השיחה מקואלה לומפור ראויה לציון מפני שהיא מלמדת משהו על הלך הרוח של חייא, וגם מפני שהיא הייתה ככל הידוע שיחת הטלפון האחרונה שלו לפני שנעצר במלזיה: על פי דיווחים שהגיעו מהמדינה באותו יום, חייא נעצר כשעתיים לאחר שהסתיים הדיאלוג עם ארז. במספר אתרי חדשות מלזיים דווח למחרת כי חייא נעצר כשברשותו דרכון פולני (ידוע כי הוא מחזיק גם בדרכון טורקי, ירדני ואמריקאי) בחשד לביצוע מעשי הונאה בסחר במטבעות קריפטו; איתו נעצרו שלושה מאנשיו.

בדיווח אחר, באתר חדשות לא רשמי, ציין קצין משטרה מלזי בכיר כי "לא ידוע על אדם בשם ערן חייא" שעצור במדינה. קשה לקבוע כמה אמינים המידע והאיש, אבל חשוב להדגיש שנכון לשעה זו לא ברור היכן נמצא חייא ומה מצבו: מאז הידיעות על מעצרו ניתק כל קשר עמו, עם אנשיו ועם שני המאבטחים שהתלוו אליו במלזיה. לאיש בישראל אין מושג היכן הם נמצאים.

"ביום המעצר, בסביבות אחת אחר הצהריים, התקשרתי לערן והטלפון שלו היה מנותק. שלחתי גם הודעות בוואטסאפ, ועד עכשיו יש שם וי אחד", מספר ראובן, אדם שבשגרה מדבר עם חייא על בסיס יום-יומי. "גם האנשים שנסעו איתו לא ענו להודעות, והבנתי שקרה משהו לא שגרתי. נכון לעכשיו זה כבר שבוע שערן והאנשים שלו לא עונים לטלפונים ולהודעות, כלום, כאילו בלעה אותם האדמה. ערן הוא אחד שתמיד זמין, הוא לא נעלם על דעת עצמו. אולי כל הסיפור כאן הוא מעצר בתנאים שלא מאפשרים תקשורת עם העולם, אבל אני חייב להגיד לך – עבר לי בראש שאולי פירקו אותו (כלומר חיסלו אותו – ש"א), או שחטפו והעלימו אותו".

בעוד ההסבר ההגיוני ביותר לנתק הוא תנאי המעצר במלזיה, ההתרחשויות סביב חייא רק מחדדות את מה שבישראל מרגישים כבר זמן מה, הן במשטרה והן בעולם התחתון: הסיפור שלו כראש ארגון פשע נגמר.

עשה בעצמו, הסתבך בעצמו

נפילתו המהירה של חייא (41) היא סיום כמעט מתבקש לעלייה מהירה לא פחות. בסוף העשור שעבר הוא עוד הוגדר במשטרה ככוח עולה בעולם הפשע, והיה מי שחשב שההרתעה שלו היא בכלל עניין של ייחוס משפחתי: האיש הוא בנו של איתן חייא, "הסנדק הישראלי", שהרוויח את הכינוי כשניהל את המאפיה הישראלית בניו יורק. גם העובדה שחייא הבן לא דרך בישראל בשש וחצי השנים האחרונות נראתה כמכשול בדרכו, אבל הוא בכל זאת התבסס כראש ארגון בזכות עצמו, ובשנה-פלוס האחרונות הגיע שוב ושוב לכותרות – בדרך כלל עם מי שהיו בעלי בריתו והפכו לאויביו המושבעים, האחים מוסלי.

יוסי מוסלי (צילום: פרטי)
יוסי מוסלי | צילום: פרטי

במסגרת הסכסוך חייא–מוסלי התפוצצו בחודשים האחרונים עשרות מטעני חבלה ורימוני רסס בבתים של עבריינים, וגם של אזרחים. רימונים הושלכו גם לעבר ביתו של יוסי מוסלי בסביון

לדברי עבריינים בכירים, יצר הנקמה של חייא וההחלטה שלו לפגוע בכל מחיר במוסלים גרמו להתפוררות הארגון שלו. איש לא הכריז על סיומו של הסכסוך בין הצדדים, אבל נראה שחייא כבר הפסיד. "ערן אמר בשיחות סגורות שהוא מוכן לשלם 10 מיליון דולר על הראש של אלי או יוסי מוסלי. עד כדי כך", אומר עמי (שם בדוי), עבריין ממרכז הארץ. "אין בעיה עם הסכום, לערן לא חסר כסף, אבל הוא איבד בשנה האחרונה את הכוח שהיה לו".

למה?
"כי הוא עשה טעויות של טירון, דברים שראשי ארגוני פשע שמכבדים את עצמם לא עושים. הוא היה כל כך מיואש או לחוץ מהמצב עם המוסלים, שהוא התקשר בעצמו מהוואטסאפ לעבריינים זוטרים כדי שיתפעלו רימונים ומטענים על בני משפחה שלהם או על אנשים שמזוהים איתם. במקרה הכי קיצוני הוא שכר חוליית חיסול של עבריינים מהמרכז כדי לרצוח את אלי מוסלי, אבל סמך על עבריין זוטר. והנה, לפני כמה שבועות העבריין הזה התהפך והפך לעד מדינה נגד ערן ועוד חמישה עבריינים. זאת לא סתם עדות, זאת אמירה מפורשת של עבריין שערן בעצמו הוריד לו פקודה לחסל את מוסלי".

כלומר, הבעיה של חייא הייתה עניין של מידור?
"ברור. עבריין במעמד שלו לא מתעסק בעבודות השחורות, לא מלכלך את הידיים. אבל מה, לא נשארו לערן חיילים בארץ שיעשו מה שהוא רוצה, אז הוא נאלץ לעשות את זה בעצמו – והסתבך בעצמו. לא משנה כמה הוא עשיר, בלי חיילים בשטח ערן לא שווה כלום. הוא גמור".

עבריינים בכירים וזוטרים אומרים השבוע שהארגון של חייא, עם ובלי קשר לסטטוס שלו במלזיה, נמצא בשלבי גסיסה מתקדמים. והם יודעים גם לסמן את הנקודה שבה החל הברבור לשיר: זה קרה כשהאחים העבריינים שון ודין קסנטיני נטשו את חייא לטובת האחים מוסלי, או ליתר דיוק השלימו פניית פרסה כפולה. השניים היו בעבר מקורבים ליוסי מוסלי, שנחשב ממש למנטור שלהם. לפני כשנתיים הם חצו את הכביש וחברו לחייא, שהתגורר באותה תקופה בדובאי – ולפני מספר חודשים חצו שוב את הקווים וערקו בחזרה אל שורותיהם של האחים מוסלי.

שון ודין קסנטיני (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

עבריינים בכירים וזוטרים אומרים השבוע שהארגון של חייא נמצא בשלבי גסיסה מתקדמים. לדבריהם, הברבור החל לשיר כשהאחים שון ודין קסנטיני נטשו את חייא לטובת האחים מוסלי

"ברגע שדין ושון עשו סולחה עם המוסלים ועזבו את ערן, הוא איבד את השטח. האחים קסנטיני היו אנשי השטח שלו, יש להם מאות צעירים במרכז הארץ שיעשו כל מה שהשניים האלה יבקשו מהם, וזה בעצם היה הצבא של חייא", אומר קצין חקירות במשטרה. "העניין הוא שחייא החליט לקחת את העניינים לידיים, ופה הוא הסתבך. האובססיה שלו לחסל את האחים מוסלי הוציאה אותו מדעתו, וככה הוא איבד את הקסנטינים ואת החיילים. יכול להיות שמדובר בהתנהגות של עבריין ירוק, טירון. מה שזה לא יהיה, המצב הכניס אותו לסוג של מצוקה. לכן הוא גייס בעצמו חוליות חיסול של עבריינים שאת רובם הוא בכלל לא הכיר, וזה עלול לעלות לו בשנים ארוכות בכלא בהנחה שיוסגר לישראל".

אל תבנו על הסנדק 

רגע מכונן בתולדות הארגון של חייא היה ההחלטה שלו לברוח מהארץ זמן קצר לפני גל המעצרים במה שנקרא "פרשת האביב הערבי". במסגרת הפעולות שנקטה המשטרה אז, ב-2018, נעצרו ראש ארגון הפשע קוטייר עודה ו-18 מאנשיו לאחר שעד מדינה הפליל אותם בתיקי רצח. עודה שכב על הגדר עבור חייא ויוסי מוסלי – אז בעל בריתו של חייא, חשוב להזכיר – ודאג שאיש מאנשיו לא ידבר בחקירה ולא ייפול למלכודת המדובבים שחוקרי היחידה המרכזית במחוז תל אביב הכינו להם. בכך הם הצילו את המוסלים ואת חייא, אבל – וזה אבל גדול – משמעות ההחלטה של חייא הייתה לנהל בשלט רחוק את הארגון שלו.

"קשה לנהל ארגון פשע כשאתה נמצא בחו"ל או מתוך הכלא. אין לך שליטה על האנשים", אומר קצין מודיעין במשטרה. "הם פרנואידים, ריכוזיים וסומכים רק על עצמם, ובדרך כלל יש לזה מחיר כבד מאוד – התפוררות של הארגון והתנפצות לרסיסים, שנלקחים על ידי היריבים שלהם. אגב, זה אופייני בעיקר ליהודים: כשראש ארגון פשע ערבי לא יכול להמשיך לנהל את העניינים, לא משנה למה, יש בני משפחה שהוא סומך עליהם והם אלה שמנהלים את הארגונים. לראשי הארגונים היהודים אין בדרך כלל יורשים, כי הם מפחדים שישתלטו להם על הכסף הגדול והנכסים".

ערן חייא (צילום: אריק סולטאן)
צילום: אריק סולטאן

חייא לא דרך בישראל בשש וחצי השנים האחרונות, וניהל בשלט רחוק את הארגון שלו. "קשה לנהל ככה ארגון פשע", אומר קצין משטרה. "כשאתה נמצא בחו"ל אין לך שליטה על האנשים"

גם במקרה של חייא אין יורש, אבל מה אם את הארגון שלו ינסה להציל דווקא אביו, איתן בן ה-72? "הסנדק" מרצה כיום 12 שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירות של הלבנת הון וסחיטה באיומים, ויש מי שתוהה אם ינסה להיכנס לנעליים של בנו, אבל סביר להניח שיתקשה בכך – וספק אם ירצה. חייא האב, שאמור להשתחרר בעוד כשנה וחצי, יגלה שהעבריינים הצעירים לא בדיוק מעריכים את הרקורד הארוך שלו בעולם הפשע. "איתן חייא היה שם דבר בשנות ה-70 וה-80, הייתה לו תדמית של עבריין אלים ואכזרי, אבל מאז עברו הרבה מים בירקון", אומר קצין משטרה בכיר. "אם איתן יעז להרים את הראש שלו עכשיו, הדור הצעיר לא יהסס לחסל אותו. המציאות אחרת לגמרי ממה שהוא הכיר".

הרגע המכונן השני בסיפורו של חייא ג'וניור הוא פרוץ הסכסוך עם האחים מוסלי. היום קשה אולי לזכור, אבל הוא והם היו במשך שנים רבות לא רק חברים בלב ובנפש, אלא גם שותפים ששלטו בסצנת הפשע במרכז הארץ. לצד האינטרסים בישראל היו להם עסקי נדל"ן מניבים בחו"ל, ושתי בריתות שייצבו את המבנה כולו: עם האחים קסנטיני ועם קוטייר עודה. "אף אחד לא התעסק עם ערן, אלי, יוסי ו'קוקו'", מספר עבריין שמכיר את הנפשות הפועלות. "כל מי שניסה חוסל או הועלם".

לפני שש שנים וחצי - רגע לפני שבלשי ימ"ר תל אביב יצאו לגל מעצרי "האביב הערבי" – חייא, יוסי מוסלי וכמה מאנשיהם נמלטו לדרום אפריקה. עד היום לא ברור אם קיבלו הדלפה על המעצרים הצפויים או שזה היה עניין של מזל, אבל המזל הגדול באמת הוא שאין לדרום אפריקה הסכמי הסגרה עם ישראל, ושפועלת בה קומונה משגשגת של עבריינים ישראלים.

במשטרה חושדים שחייא ומוסלי עסקו בדרום אפריקה בהונאות קריפטו שהכניסו להם עשרות מיליוני דולרים, אבל לפני כשלוש שנים וחצי עלתה השותפות על שרטון. על פי החשד במשטרה, הרקע היה עניין פעוט: מימון רכישות בקנטינות של בתי הכלא שבהם ישבו עודה ואנשיו לאחר שסירבו להפליל את חייא ואת המוסלים. אנשים שהיו שם מספרים שהעימות בנושא בין חייא ליוסי מוסלי כמעט גלש לפסים פיזיים, ולאחר מכן עזב חייא את דרום אפריקה ועבר לדובאי – המושבה החדשה של עברייני ישראל הגולים.

סופה של הסולחה

מערכת היחסים בין חייא למוסלים הלכה והידרדרה כשהאחים קסנטיני עברו להתגורר בפנטהאוז מפואר בדובאי, סמוך לבעל הברית החדש (ובדיעבד הזמני). השפל ביחסים הגיע לפני כשנה, במרץ 2023, אז הקסנטינים וחייא שלחו על פי החשד את העבריין ברוך בורוכוב להניח מטען חבלה מתחת למושב המכונית של אלי מוסלי במתחם ביתו בכפר שלם. מאבטח במתחם שימש סוכן כפול, כלומר עבד עבור חייא, והניח ברכב את המטען – שהתגלה לפני שהתפוצץ. בורוכוב נמלט מהמקום בקורקינט, ואילו המאבטח ברח מהארץ וחבר לחייא מחשש שהמוסלים יעלו על עקבותיו ויסגרו אותו חשבון.

איתן חייא (צילום: Yonatan Sindel Flash90)
צילום: Yonatan Sindel Flash90

אבי של חייא, איתן חייא בן ה-72, מרצה 12 שנות מאסר. יש מי שתוהה אם כשישוחרר בעוד שנה וחצי הוא ינסה להיכנס לנעליים של בנו, אבל סביר להניח שיתקשה בכך – וספק אם ירצה

"לפני הנחת המטען היו ניסיונות לעשות סולחה בין ערן לבין אלי מוסלי. זה היה קרוב מאוד, אבל כשנודע לאחים שערן היה מעורב בהנחת המטען, הכל התפוצץ לכולם בפנים. יוסי ואלי לא רצו לשמוע על שום סולחה. ערן חצה מבחינתם את כל הקווים האדומים", מספר עבריין המעורה בפרטי הסכסוך.

התגובה על ניסיון החיסול לא איחרה לבוא. באפריל 2023 הגיעה חוליית חיסול של עבריינים המזוהים על פי החשד עם האחים מוסלי לביתו של בורוכוב ברחוב חנקין בראשון לציון, וחיסלה אותו. "הם עשו לו סוג של הוצאה להורג לעיני החברה שלו. דפקו בו הרבה כדורים, עשו לו וידוא הריגה ולאחר מכן נמלטו מהדירה", אמר אז גורם במשטרה.

שישה חשודים נעצרו בפרשה, אבל בתוך חודש וחצי שוחררו מחוסר ראיות. מהצד השני, ימים אחדים לאחר רצח בורוכוב הגיעה הנקמה – ואנשים המקורבים על פי החשד לאחים קסנטיני חיסלו בחולון את העבריין ליאור גרינברג, חייל של האחים מוסלי.

סכסוך חייא–מוסלי הוביל בחודשים האחרונים לכך שעשרות מטעני חבלה ורימוני רסס התפוצצו בבתים של עבריינים, וגם של אזרחים שהיו מזוהים עם מי מהצדדים. בין השאר הושלכו רימונים לעבר ביתו של יוסי מוסלי בסביון; איש לא נפגע, אבל נזק כבד נגרם לכלי רכב. זמן קצר לאחר מכן התפוצץ מטען חבלה בכניסה לביתה של אישה המקורבת לאלי מוסלי בבניין בצפון תל אביב, ובשלב הזה היה ברור שהמלחמה חצתה גבולות. כולם מועמדים לחיסול.

חייא, שחשש לחייו, עזב לפני מספר חודשים את דובאי עם האחים קסנטיני, עבר להתגורר באי באלי ומדי פעם קפץ לגיחות במלזיה – מדינות שאין לישראל הסכמי הסגרה איתן. "ערן הבין שבדובאי הוא חשוף לחיסול מצד עבריינים המקורבים למוסלים, מה גם שהיחסים הטובים בין רשויות האכיפה של איחוד האמירויות למשטרת ישראל עלולים להוביל להסגרה שלו לארץ", אומר גורם בכיר במשטרה על המהלך.

שלום אביטן (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

על פי ההערכות, שלום אביטן – עבריין שנעצר במלזיה בחשד שתכנן לרצוח את חייא – מסר למשטרה המקומית פרטים על מעורבותו של חייא בהונאות קריפטו, וזה מה שהוביל למעצרו

לפני כחודשיים, כשהתברר שגויס עד מדינה בתיק ניסיון הרצח של אלי מוסלי, אפשר היה להרגיש שחייא מאבד שליטה. "מה פתאום הבן אדם מתחיל לעשות שיחות לעבריינים? מה פתאום הוא נותן בקולו הוראות לגייס חוליה שתחסל את אלי מוסלי בהשלכת מטען חבלה על הג'יפ ממוגן הירי שלו? אני לא מכיר ראש ארגון פשע שעשה טעויות כאלה", פוסק קצין משטרה.

עד המדינה, תושב פרדס כץ, הפיל בעדותו גם את מקורבו של חייא, העבריין הבכיר שלומי ניאמצ'יק, שהיה על פי החשד מתכנן החיסול של אלי מוסלי ומי שאסף את חברי החוליה ואימן אותה. "עד המדינה מסר פרטי פרטים, הוא מכרה זהב", אומר גורם במשטרה.

אם אתה לא יכול לחסל אותו, תפיל אותו 

בשעות הצהריים של 4 באפריל חשפה משטרת ישראל כי יש ברשותה עד מדינה חדש שעדותו תסייע לפענח את רצח העבריין שמעון רביבו – מי שהיה על פי החשד מזוהה עם עבריינים הקשורים לארגון מוסלי. זמן קצר לאחר מכן נעצר במדריד עבריין תל-אביבי כבן 35, ולאחר מכן נעלמו חייא ואנשיו. האם יש קשר בין הדברים? במשטרה מסרבים לענות, אבל מסכימים לומר שהעד הפליל עבריינים רבים. "אני לא רוצה להזכיר את ערן חייא או כל שם אחר, אני רק יכול לומר שיהיו הפתעות", מוסר מקור במשטרה. יחד עם חייא, אגב, נעצר אותו מאבטח שנמלט ממתחם משפחת מוסלי בכפר שלם – סגירת מעגל אירונית שבוודאי אינה משעשעת אותו.

יוסי ואלי מוסלי וערן חייא (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

חייא והאחים מוסלי היו בעבר לא רק חברים, אלא גם שותפים. לצד האינטרסים בישראל היו להם עסקי נדל"ן בחו"ל, ושתי בריתות שייצבו את המבנה: עם האחים קסנטיני ועם קוטייר עודה

דבר נוסף שנמסר מהמשטרה נוגע לנסיבות מעצרו של חייא: על פי ההערכות בארץ, שלום אביטן – עבריין המקורב למוסלים שנעצר גם הוא במלזיה, בחשד שתכנן לרצוח את חייא – מסר למשטרה המקומית פרטים על מעורבותו של חייא בהונאות קריפטו, מה שהוביל למעצרו. בין השאר הבהיר אביטן בחקירתו שם שהרקע למעשיו היה פלילי, ושהוא לא שימש מרגל מטעם המוסד, שמועה שהתרוצצה סביבו ושעלתה גם במספר כלי תקשורת במדינה. 

בינתיים ממשיכים מקורביו ובני משפחתו של חייא לנסות ליצור איתו קשר. "שלחנו עורכי דין מקומיים וכל מיני גורמים, והם לא מצאו את ערן ואת החברים שלו. הרשויות במלזיה בכלל טוענות שהן לא מכירות את השמות שאנחנו מדברים עליהם", אומר גורם המקורב לחייא. "זה מוזר מאוד, ואנחנו לא יודעים למי להאמין. לאף אחד אין תשובות ואנחנו מודאגים מאוד". גורמים במשטרה סירבו השבוע להתייחס למעצרו של חייא או לכל דבר הנוגע אליו, אבל ההערכה שם היא שנעשים כעת כל המאמצים להסגרתו.