סין, 2010. סוכנים של המשטר מתפרצים אל משרד בבניין ממשלתי של הרפובליקה העממית. הם תופסים את אחד העובדים וגוררים אותו בכוח אל חצר הבניין. שם, מול כל העוברים ושבים, הם מוציאים אותו להורג בירייה – והמטרה ברורה לחלוטין: יראו וייראו. כך יעשה לאיש שיעז למכור את סודות המדינה לממשל האמריקאי.

בתחילת העשור, המשטר הסיני פתח במבצע איתור, מעצר וחיסול של סוכני ביון אמריקאים בארצם. במשך שנתיים, הם פירקו באופן שיטתי את תשתית הריגול של ה-CIA בארצם ובמהלך התקופה הזאת כ-20 סוכנים נעצרו או נהרגו על ידי כוחות הביטחון הסינים. אתר החדשות הבריטי The Guardian מדווח כי לפחות עשרה בכירים בארגון הגדירו את המצב בתור "מחדל הריגול הגדול ביותר במדינה מזה עשרות שנים", לפחות מאז שהארגון חשף את מעורבותם של סוכן ה-CIA אולדריץ' איימס וסוכן ה-FBI רוברט הנסן במכירת סודות מדינה לבריה"מ בין סוף שנות ה-70 לסוף שנות ה-80.

התנהלות מרושלת או מרגל שסרח?

פאניקה התפשטה במסדרונות מפקדת ה-CIA בלאנגלי כתוצאה מפעולות הממשל הסיני. סוכניהם נעצרו או הוצאו להורג בזה אחר זה – ולארגון לא היה אפילו קצה חוט. מיד נפתחה חקירה בנושא תחת שם הקוד: "גירית דבש". החקירה התנהלה בשיתוף עם סוכני הבולשת האמריקאית (FBI) והועלו שתי סברות בנוגע לסיבת ההדלפה: הראשונה, הָאקרים סינים הצליחו לפצח את שפת הקוד שבה הם השתמשו בשביל לדבר עם הסוכנים שלהם במזרח הרחוק. השנייה, יש חפרפרת ב-CIA.

הסברה הראשונה הייתה פופולארית מאוד בקרב חוקרי ה-FBI, שסברו כי התנהלות סוכני הביון האמריקאים בסין הייתה מרושלת, בלשון המעטה. סוכני בולשת לשעבר דיווחו לתקשורת האמריקאית כי מפעילי ה-CIA נהגו להיפגש עם סוכניהם במסעדה קבועה בבייג'ינג – שם, על פי החשד הראשוני, ציטטו לשיחותיהם עם מכשירי האזנה וסוכנים של הממשל פעלו במסווה של מלצרים. בכירים ב-CIA חששו אפילו להעלות בדעתם את האפשרות שיש חפרפרת בארגון, אשר חושפת את פעילות הארגון בסין - אבל כשהגיעה שנת 2012, כבר אי אפשר היה להתווכח עם העובדות שבשטח. מישהו שמודע לפעילות של ה-CIA במזרח הרחוק משתף פעולה עם השלטונות הסיניים – והאיש הזה הוא ככל הנראה ג'רי צ'ון שינג לי.

שינג לי הוא אזרח אמריקאי בן 53, המתגורר בשנים האחרונות בהונג קונג. הוא היה סוכן CIA שהצטרף לארגון בשנת 1994. במהלך שנותיו בארגון, שינג לי הוצב בין היתר ברפובליקה העממית של סין. אלו שהכירו אותו בתוך קהילת הביון הגדירו בתור "אדם פרטי שלא עורר חשד בקרב שותפיו לעבודה". הוא הקפיד שלא להשאיר עקבות דיגיטליות ברחבי הרשת ומעולם לא השתמש בשמו האמתי כאשר השתמש באינטרנט. בשנת 2007, הוא עזב את הארגון בעקבות הצעה עסקית ממקור לא ידוע מהונג קונג (רבים סבורים כיום כי ההצעה היא למעשה סיפור הכיסוי של הממשל הסיני). למרות זאת, שותפיו לעבודה סיפרו כי הוא עזב את הארגון לאחר שנודע לו כי אין לו יותר אופציות לקידום ב-CIA. על פי אתר ה-NY Times, שינג לי סיים את הקריירה שלו בקהילת הביון ממורמר מאוד.

החשד כלפיו התעורר לאחר שחוקרי הבולשת וסוכנות הביון האמריקאית צמצמו את כמות האנשים שהיו מודעים להיקף הפעילות של מרגלים אמריקאים בסין – ושינג לי היה אחד מהם. כמו כן, הם שמו לב לכך שסוכן ה-CIA לשעבר מקפיד לבקר בווירג'יניה - שם נמצאת מפקדת ה-CIA - ולהיפגש עם עובדים לשעבר בארגון. במהלך אחד הביקורים שלו בארה"ב, סוכני ה-FBI פשטו על חדר המלון של שינג לי וערכו חיפוש במזוודות שלו, שם הם מצאו ספר טלפונים ויומן אישי עם מידע מסווג על סוכנים שפעלו בסין באותה תקופה.

העבירות חמורות - ההאשמות פחות

תוכן היומן וספר הטלפונים כללו פרטים סודיים ביותר על סוכנים שנמצאים בשירות פעיל, כולל: שמות בדויים של סוכנים, שמות אמתיים של סוכנים, כתובות מגורים ומספרי הטלפון שלהם. בנוסף, שינג לי כתב ביומן פרטים בנוגע למפגשים של סוכני CIA עם מודיעים סינים – מידע שנרכש על ידי שינג לי בתקופה שהוא שירת בסוכנות הביון האמריקאית. נכון לרגע זה, עדיין לא ברור מדוע לא עצרו אותו אז. בכירים בבולשת האמריקאית סירבו להתייחס לנושא.

בשנת 2013, חוקרי הבולשת וסוכנות הביון האמריקאית דיווחו כי סין איבדה את היכולת לחשוף סוכנים אמריקאים אשר פועלים בשטח, והם ריכזו את המשאבים שלהם בניסיון ללכוד את שינג לי. בחודש מאי של אותה שנה, בכירים ב-CIA התחילו להזמין אותו לראיונות שמטרתם, כביכול, לבדוק אם הוא ראוי לחזור לעבוד בארגון. בזמן הראיונות, חוקרים ניסו לדלות ממנו אינפורמציה לגבי הפעילות שלו בסין, לרבות איזושהי תגובה לגבי היומן או ספר הטלפונים – אך הוא לא התייחס לנושא. באותו זמן, הוא היה תחת מעקב צמוד של חוקרי ה-FBI – עד שהשבוע, המעקב הפך למעצר.

ביום שני האחרון, שינג לי נעצר על ידי ה-FBI בשדה התעופה JFK בניו יורק ונשפט בבית המשפט הפדרלי של ברוקלין בעוון החזקה של מידע מסווג שלא כחוק – האשמה מינורית למדי ביחס להשלכות של המעשים המיוחסים לו. בכיר במשרד המשפטים התייחס לנושא וסיפר ל-NY Times שסוכני הבולשת גילו ששינג לי מתכוון להגיע לארה"ב ללא הודעה מוקדמת במהלך השבוע שעבר. על כן, הם ככל הנראה הפיקו צו מעצר כמה שיותר מהר אשר מתייחס אל ההאשמות החמורות פחות.

ביום שלישי, הוא הובא להארכת מעצר וכעת מחכה שיעבירו אותו לווירג'יניה. במידה והוא ימצא אשם הוא עלול לקבל עונש מאסר של כ-10 שנים. אבל זה רק אם כתב האישום יישאר כה מינורי. במידה והתביעה תחמיר את ההאשמות לריגול, שינג לי עלול לקבל עונש מוות. גזר דין שכנראה אמריקאים רבים בסוכנון מייחלים לו.