חג הפסח מגיע לעיצומו ולפני שאנחנו נכנסים עמוק אל מגשי המופלטות המופלאים במימונה, חשבנו להתייחס אל אחת התופעות המצריות היותר מופלאות בהיסטוריה של האנושות – ולא, אנחנו לא מתכוונים לפירמידות ונוסחאות מתמטיות. אנחנו כמובן מתכוונים לקליאופטרה, אחת השליטות המפורסמות ביותר בהיסטוריה האנושית. אה, וגם אומרים שהיא נראתה לא רע בכלל.

הרבה אחרי שבני ישראל קרעו את ים סוף ואז הלכו לאיבוד במדבר במשך 40 שנה, הגיע לשלטון המצרי אישה ששינתה את פני ההיסטוריה. עד היום, היא נחשבת לסמל של יופי, אישה חזקה וערמוית שסובבה על האצבע הקטנה שלה חלק מהמצביאים והשליטים המשמעותיים בהיסטוריה. חוץ מזה, היא גם הייתה מבין הנשים הכי עשירות מאז שחר האנושות.

אז לפני שאנחנו מסיימים עם כל האיזכורים לכמה שסבלנו במצרים, עד לשנה הבאה, בואו נדבר רגע על דבר אחד טוב שיצא מהארץ ההיא – קליאופטרה.

A post shared by Maricarmen (@doc_tor_mary) on

רגע, אז מי היא הייתה? קודם כל, קצת היסטוריה: קליאופטרה נולדה בשנת 69 לפני הספירה, באלכסנדרה שבמצרים, היא הייתה נצר לשושלת בית תלמי. אם זה לא אומר לכם כלום, ברכות, אתם נורמליים. מדובר במשפחת מלוכה הלנסטית ששלטה במצרים העתיקה כמעט 300 שנים ומקורם ממקדוניה. מסתבר שהם הגיעו למצרים יחד עם אלכסנדר מוקדון, וכשהוא מת המשפחה תפסה את השלטון במצרים.

שמה המלא היה קליאופטרה השביעית ת'יאה פילופטור, אבל כל החבר'ה קראו לה קליאופטרה. בתחילת דרכה כמושלת מצרים, היא שלטה יחד עם אביה והאחים שלה, אבל בסופו של דבר היא הפכה להיות השליטה היחידה של המעצמה העתיקה. באותה תקופה, אחד הטרנדים הכי החמים היה להיכבש על ידי מה שנקרא בהיסטוריונית: "האימפריה הרומית". כן, הרבה לפני שרומא נשלטה אקסקלוסיבית על ידי פרנצ'סקו טוטי, רוב אירופה ואפריקה נשלטו על ידי רומא. אחרי שהם השתלטו פחות או יותר על כל מי שעמד בדרכם, הגיעו הרומאים למצרים העתיקה – ופה קליאופטרה נכנסה לספרי ההיסטוריה. למה? בגלל שהיא הצליחה לנטרל את האדם עם הצבא החזק ביותר בעולם בעזרת הקסם האישי שלה.

A post shared by Coco Magenta (@cocomagentaprish) on

אוקיי, והיא באמת הייתה כל כך יפה? קליאופטרה מוגדרת, למעלה מ-2000 שנים, בתור אחת הנשים הכי יפות שאי פעם כיבדו את הפלנטה הזאת. יופיה שימש השראה לאינספור יצירות אומנות לאורך שנים, שתיארו אותה בתור פתיינית שאי אפשר לעמוד בפניה. ללא ספק, חלק מזה קשור בעובדה שהיא הצליחה לפתות שניים מהמצביאים הכי דומיננטיים באימפריה הרומית - יוליוס קיסר ומרקוס אנטוניוס. אגב, סתם כדי להכניס לפרספקטיבה, שניהם היו ידועים ביחס הנוראי שלהם כלפי נשים, אבל קליאופטרה היא כמובן לא סתם אישה.

כל הדיבור הזה על יופיה מעלה מספר שאלות: איך היא נראתה? האם יש בסיס עובדתי ליופיה, איזו ראייה היסטורית? משהו? אז כאן העניינים מקבלים תפנית מעניינת. סטנדרט של יופי הוא משהו שמשתנה לאורך השנים, אבל אם מסתכלים על עדויות מפי היסטוריונים של אותה העת ועד כמה עשרות שנים מאוחר יותר, אפשר לראות קו אחיד בכל הנוגע ליופיה המהפנט של שליטת מצרים.

A post shared by Amalea Melody Mercuriadis (@1123amm) on

קאסיוס דיו, היסטוריון רומאי, תיאר את קליאופטרה בתור "אישה בעלת יופי נעלה. מישהי שמופלא להביט בה". למרות זאת, אין תיעוד של איך שהיא נראתה באותה תקופה, מעבר לחריטות על מטבעות עתיקים – שם אפשר לראות שהיא איפשהו על הסקלה בין מישהי עם אף עקום לממוצעת פלוס. למרות זאת, חשוב לקחת בחשבון שמטבעות באותם ימים היו כלי תעמולה אפקטיבי במיוחד. אז העובדה שהיא מוצגת עליהן באופן שמבליט מאפיינים גבריים, היא ככל הנראה כדי להגביר את הלגיטימציה שלה כשליטה אזורית.

מעבר לשאלה אם יופיה היה או לא היה, דיו מתייחס לאלמנט נוסף שגרם לקליאופטרה להפיל גברים ברשת. לטענתו, היה לה קול מופלא ויכולת להקסים גברים עם הידע שלה. כן, מסתבר ששיחה עם קליאופטרה, בשילוב עם הנוכחות שלה, כוח השכנוע והאופי שלה, הייתה מאוד מעוררת – שלא לומר מדליקה.

מהבחינה הזאת, המסר די ברור. עם כל הכבוד למראה המופלא של קליאופטרה, עושה רושם שהיא הייתה מקסימה גברים ומפתה קיסרים בעזרת האינטלקט שלה יותר מהכל. כלומר, הטריק איתה היה מעבר לאיך שהיא נראתה ויותר איך שהיא דיברה. כשלוקחים בחשבון את עומק המעורבות שלה עם יוליוס קיסר, זה די ברור שיש כאןן הרבה מעבר לאישה צעירה ויפה – כאמור, הוא היה שונא נשים יודע לשמצה. קליאופטרה, ככל הנראה, מעבר להיותה יפהפיה, הייתה אישה אינטיליגנטית וסוחפת.

A post shared by googlezade (@googlezade) on

והיא הייתה עשירה באותה רמה שהיא הייתה יפה? לא, היא הייתה הרבה יותר מזה. קליאופטרה הייתה אחת מהנשים העשירות ביותר בהיסטוריה. במהלך שנותיה כשליטת מצרים היא צברה הון בלתי נתפס, אפילו בימינו. בתקופתה, מצרים הייתה מייצאת את התפוקה החקלאית שלה, כמו חיטה ופפירוס. בתור השליטה, היא זכתה לגבות מס על אותה תפוקה ששילשל לה לכיסה הכנסה של כ-12 עד 15 אלף מטבעות.

אבל אתם בטחם אומרים לעצמכם: "מה אלה מדברים איתי במטבעות? מה אני פיראט?" – אז שנייה, תנו לנו להסביר: אם משקללים את ההון שהיא צברה במהלך כהונתה כשליטת מצרים לדולרים בימינו, זה יוצא משהו בסביבות 95.8 מיליארד דולר. להזכירכם, מיליארד זה המספר שיוצא כשמכפילים מיליון עם אלף. כלומר, אלף מזוודות עם מיליון דולר בכל אחת. למרות ההון האדיר שהיא צברה במהלך חייה, היא נהגה להלוות כספים כדי לממן את אורח החיים הראוותני שלה.

הראוותנות שלה באה לידי ביטוי בכל דבר כמעט, החל מבגדי היוקרה שלה (יוקרה של אותה עת כמובן) ועד לאוכל, למקום המגורים, לתכשיטים ולמבנים שביקשה להקים. כמו כן, גם מלחמות זה דבר מאוד יקר, ונראה שלקליאופטרה הייתה נטייה להיקלע לדרמה שכזו.

A post shared by ♡ Old Hollywood my Love ♡ (@oldhollywoodmylove) on

בסופו של דבר, קליאופטרה התאבדה בעיצומו של רומן סוער עם מרקוס אנטוניוס ומאז חייה הלהיבו אנשים רבים – מהיסטוריונים ועד מספרי סיפורים. סיפור האהבה בין השניים אפילו היה מקור ההשראה למחזה של שייקספיר. חייה אפילו זכו לכמה עיבודים קולנועיים – הבולט מביניהם בגילומה של אליזבת' טיילור. עוד בחורה יפה ועוצמתית.