זקפת בוקר, (או Nocturnal Penile Tumescence - NPT), הינה ככל הנראה אחת התופעות המסתוריות ביותר בגופו של הגבר. ישנן לא מעט תאוריות לגבי מה גורם לתופעה הזאת, מרמות גבוהות של טסטוסטרון, שלבים במחזורי השינה ועד צורך במתן שתן – אבל סיבה רשמית לתופעה עדיין אין בנמצא.

"הפין הוא איבר משונה מאוד", מספר ד"ר ג'וסף אלוקל, אורולוג מומחה מהמרכז הרפואי לונגון באוניברסיטת ניו יורק, "ובייחוד כשזה נוגע לאופן שבו הוא מבצע את הפעולה שלו". לא מזמן ד"ר אלוקל התראיין לאתר האינטרנט של Cosmopolitan בנוגע לסיבות שגורמות לזקפת בוקר, במטרה להפריך כמה מהמיתוסים שנוגעים לתופעה. הנה חמש סיבות שיכולות להסביר למה עומד לכם על הבוקר:

1. המוח לא בהאזנה

אחד התפקידים של המוח הוא לוודא שכל האיברים שלכם יתפקדו כמו שצריך, כולל האיבר שמבדיל אתכם מהמין הנשי. מוח שמתפקד כמו שצריך שומר על כך שהאיבר שלכם יתקשה אך ורק במידת הצורך, אבל בזמן השינה זה סיפור אחר לגמרי.

על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת Journal of Endocrinology, אחת הסברות היא שזקפת בוקר נובעת מפעילות המוח בזמן השינה – או ליתר דיוק, חוסר הפעילות של המוח. לטענתם, בזמן שינה עמוקה (כשאתם חווים REM) רמות הפעילות של המוח יורדות וכתוצאה מכך אין רגולציה על פועלו של הפין. במילים אחרות, כשאתם ישנים יש לאיבר שלכם מוח משל עצמו והוא מתפקד בהתאם.

2. הורמונים

זקפת בוקר היא תופעה שכיחה יותר בקרב גברים צעירים והיא בדרך כלל פוחתת ככל שהם מתקרבים לעשור הרביעי בחייהם. הסיבה העיקרית לכך היא ירידה ברמות הטסטוסטרון ככל שמתבגרים. אז גברים צעירים הם יותר הורמונליים, אבל למה זה קורה דווקא בבוקר?

ד"ר אלוקל מספר שכשזה מגיע לפעילות ההורמונלית של גברים, השיא בדרך כלל מגיע בשעות הבוקר. הוא מסביר: "שעות הבוקר הן בדרך כלל מתי שרמות הטסטוסטרון בגוף של גברים נמצאות בשיאן". 

3. אימון בוקר

סברה נוספת בנוגע לזקפת בוקר היא שזאת דרכו של הגוף לאמן את הפין לבצע את פעולתו לאורך זמן. "בניגוד לאיברים אחרים", מספר ד"ר אלוקל, "מצופה מהפין להחזיק בתוכו דם לפרקי זמן של חצי שעה עד שעה".

זקפת בוקר, מהבחינה הזאת, היא כמו סוג של אימוני סיבולת והדרך של הגוף להזכיר לאיבר שזוהי מטרתו. מדובר בסברה מעט שנויה במחלוקת בגלל שעדיין אין מספיק מידע עליה, אבל ישנם גורמים בקהילת הרפואה שסבורים כי היא מתקבלת על הדעת.

4. שפשוף נעים

בואו פשוט נגיד את המובן מאליו: יכול להיות שהתחככתם במשהו או מישהי והגוף פשוט עשה את שלו. אומנם ציינו שבזמן שינה עמוקה פעילות המוח יורדת, אבל זה לא אומר שאתם לא רגישים למגע – ועל אחת כמה וכמה מגע באיבר המין שלכם.

ד"ר אלוקל מסביר שהמוח האנושי פועל בצורה כזו שבזמן השינה הוא עדיין מסוגל לקלוט גירויים שונים. כלומר, חיכוכים באזור החלציים יכולים להפעיל תגובה בסגנון של: "הרגשתי משהו, אני חושב שהבחור הזה צריך זקפה".

5. המיתוס של "זקפת שתן"

הנה עובדה משעשעת, ישנם גברים שסבורים שזקפת בוקר היא מנגנון גופני שאמור למנוע בריחת שתן בזמן השינה. כלומר, בזמן זקפה הרי אי אפשר להשתין, נכון? בזמן שמדובר בתאוריה בהחלט מקורית, חשוב לציין שאין כל קשר בין מנגנונים למניעת בריחת שתן וזקפת בוקר.

זה אולי נשמע לכם מתקבל על הדעת, אבל האמת היא שלגוף האדם יש מנגנונים אחרים שתפקידם למנוע ממך להרטיב את המיטה – בעיקר כאלו שקשורים לתפקודי הכליות. במילים אחרות, אומנם קשה יותר לעשות פיפי בזמן שעומד לכם, אבל זקפת בוקר לא קשורה לשליטה על השלפוחית – אז כמו שאומרים: "Myth Busted".