דולרים בעיניים (צילום: istockphoto)
לעשירים אין טעם טוב | צילום: istockphoto

אני יושב בבית קפה על גדות אגם לוצרן, מנסה להתחמם בשמש-לייט הזאת שלנו ותוהה, מה כבר יכול שוויצרי מנומנם ללמד את החבורה הנמרצת שעל גדות הירקון. הפנייה המפתיעה נחתה על שולחני הבוקר: כבעל טור כלכלי ידוע בשווייץ, שמתפרסם גם בשלושה עיתונים בגרמניה, התבקשתי ללמד את הישראלים "איך לעשות מכה". האמת, לא נדרשו לי יותר מ-20 שניות להרים את הכפפה: כמי שעדיין עובד עבור כסף, אכתוב לכם גם נובלה אם תרצו. אבל קודם כדאי שתדעו מה אני חושב עליכם.

אצלנו בשווייץ, "לעשות מכה" זה משפחה שהתעשרה בזמן שיא של ארבעה דורות במקום להזיע עשרה דורות לפחות, כנהוג, על בניית עסק רציני. לאותם זריזים שמור אצלנו הביטוי "חתול שנפל על ערימת קש רטוב", שמקורו בתקופה בה התפרנסנו מלשכנע פרות לתת יותר חלב. פרה שהסכימה קיבלה פינוקים שהשתיקה יפה להם, רק אציין שהמקור ליודל המפורסם הוא מישהו שפרה כפוית טובה דרכה לו על הביצים.

אצלכם, לעומת זאת, כל בעל עסק חדש תוהה כבר אחרי חמישה חודשים איך זה שאף קרן הון סיכון אמריקאית עוד לא רכשה את הסטארט-אפ המדהים של ממטרה מזמרת שפתח בגראז'. לא שאני רוצה להתנשא חלילה, אתם באמת עם מוכשר, אבל מפליא עד כמה אתם רחוקים מלהיות עקביים.

למשל, אתם משקיעים סכומי עתק בארכיטקטורה מפוארת, יצירתית הרבה יותר משלנו (כמה דמיון כבר יכול להיות לשוויצרי, שהדרמה הגדולה בחייו היא משאל-עם על המשך ייצוא הטובלרון למדינות שמפרות זכויות יוצרים של שעוני קוקייה) ומצד שני, הטינופת חוגגת ברחובות, ניירות עפים ברוח ובקבוקים מתגלגלים לכל עבר.

או למשל, אתם מספקים טכנולוגיות תקשורת לעולם, אבל לא באמת מאמינים בהן. אנשים צועקים בטלפון בקולי קולות, כאילו היו רוצים שזה שמעבר לקו יוכל לשמוע אותם ישירות אם המכשיר לא יעבוד. או שמדובר בהסכם קיבוצי לשיתוף כל הסובבים בשיחה, כדי שאיש לא יחשוד שמדברים עליו מאחורי גבו?

אוהב כסף (צילום: archives, Istock)
לבדיל צבוע בזהב אין טעם טוב גם כן | צילום: archives, Istock

לאוזן הזרה נשמע הישראלי המצוי כמו הולנדי שמדבר טהיטית במבטא ערבי: LECHLIZDAYEN", AZAMARTILO HUAMARLI". המילה האחרונה כוללת כנראה שתי מלים, וקשורה ודאי לכסף יפני כי יש בה YEN.

בכל אופן, תודה שאפשרתם לי לפרוק את הטרוניות האלה מעל לבי. הטור הבא, אני מבטיח, ייראה יותר כמו טיפים למשקיע ופחות כמו בי"ס לחינוך. ואם חשבתם לעצמכם, מה לשוויצרי ורדרד ולכלכלה הישראלית? הרשו לי להזכיר לכם את הגלובליזציה. אותו מושג נפלא שטשטש את רוב ההבדלים בין מדינה מערבית מפותחת למחוז לבנטיני, שפסגת השתלבותו בנוף האירופי היא בתחרות שירים שאבד עליה הכלח. עד כאן להפעם. במדור הבא: איך לא להפסיד בבורסה.