מי זה? אוון שפיגל

כמה? 4.9 מיליארד דולר

מאיפה מכירים אותו? טוב, שמעתם עליו לאחרונה בשבועות האחרונים. ואם לא עליו, אז על האפליקציה שהקים עם שני חבריו מהלימודים - סנאפצ'ט. כן, ההיא שבה ניתן לפרסם תמונות וסרטונים שנעלמים אחרי 24 שעות. בתחילת החודש הונפקה חברת Snap בבורסה והגיעה לשווי של 31 מיליארד דולר אחרי שני ימי מסחר בלבד, ההנפקה הגדולה ביותר מאז זו של חברת עליבאבא, אלה מעלי אקפרס. ואם כל זה לא מספיק, שפיגל יצא בעבר עם טיילור סוויפט ומאורס כיום למירנדה קר, עמה רכש את הבית ששיכן בעבר את הריסון פורד תמורת 12 מיליון דולר. מגזין "ווג איטליה" הציב את שפיגל בן ה-26 על שערו, ו"פורבס" מעמיד אותו בראש כל רשימה של מצליחנים לפני גיל 40.

נו, אז מאיפה הוא צץ? זה קרה בשנת ה-90', כשנולד למליסה ולג'ון, שניהם עורכי דין ובוגרי אוניברסיטאות מכובדות  - הרווארד וסטנפורד (בהתאמה). משפחת שפיגל חיה בבית בשווי שני מיליון דולר בפאסיפיק פאליסיידס של לוס אנג'לס, לא רחוק ממאליבו. בחניון הביתי חיכו להם שלושה רכבי לקסוס ומוסטאנג אחת מחודשת מודל 66'. השפיגלים הרבו לטייל בעולם – לבהאמס, מאווי, או קפיצה קטנה לסקי בקנדה. אוון ושתי אחיותיו הלכו לבית הספר קרוסרודס, שעל בוגריו נמנים קייט האדסון, ג'ונה היל, ג'ק בלייק וגווינית' פאלטרו. ג'ון שפיגל שאף שילדיו לא יסתנוורו מחיים לצד סכומי כסף דמיוניים וסחב אותם לאירועי צדקה, אך במקביל רכש לאוון, לכבוד קבלת רישיון הנהיגה, קאדילק אסקלייד. מנהל התיכון שבו למד אוון לא הרשה לו להחנות את המכונית בחניית בית הספר, אך הקשרים של האב סידרו לו חנייה לצד מבנה סמוך.

עוד כשהיה בתיכון, הודיע הזוג שפיגל לאוון כי החליטו להתגרש, ובדיוק אז נולד אצל בנם הבכור החוש העסקי. תחילה, אוון עבר לגור עם אביו בבית השווה 3.3 מיליון דולר, שם חיכו לו חדר מעוצב ומחשב משוכלל כל כך שהיה יכול להפעיל מערכת קולנוע ביתית ששכנה במרתף. אך זה לא הספיק לנער המפונק, והוא החליט לכתוב מכתב לאביו. השורה התחתונה שלו – רצונו להחליף את הקאדילק ב-BMW  i550, מפלצת כביש.

A post shared by Miranda (@mirandakerr) on

תחילה, הודה אוון במכתב לאביו על "אורח החיים המופלא" שהעניק לו, והודה: "אנחנו חיים בבועה". אחר כך הציע לאביו שיגביל את הוצאותיו ל-2,000 דולר בחודש, אבל המשיך ודרש עוד 2,000 דולר בגלל ש"החיים שלי מלאים בהוצאות בלתי צפויות". הוא הבטיח להימנע מרכישת חפצי אמנות וטיולים בחו"ל תמורת האוטו החדש: "מכוניות מספקות לי אושר צרוף. אשמח מאוד אם תעניק לי את המכונית בתמורה למאמץ הגדול שלי. זה ממש נחמד להחנות כלי רכב כזה ליד כל האידיוטים העשירים ולדעת שלפחות אני לא מכרתי את עצמי והתפשרתי כדי להשיג אותו".

ג'ון סרב להצעה המפתה של בנו. הוא לא ראה סיבה לכך שילד בן 17 יסתובב עם מפלצת כביש כזאת. האם מליסה דווקא נטתה לחיוב, ולא הרבה זמן אחר כך אוון עבר לגור בבית שלה, כשה-BMW מחכה לו בחוץ. חודשיים אחרי שקיבל את המכונית, הוא קיבל דו"ח על מהירות מופרזת. עורך הדין של אוון בתיק הזה היה אבא שלו, שהסכים מאוחר יותר לשכן שוב את בנו בביתו.

טוב, אבל איך מגיעים מזה לחברה בשווי 31 מיליארד דולר? כבר בכיתה ו', מספר אוון, הוא הצליח לפרק מחשב ולהרכיב אותו מחדש. "המורה למחשבים היה החבר הכי טוב שלי", סיפר פעם על תקופת ילדותו. החיים שלו קיבלו טוויסט אחרי שאבא שפיגל סידר לו מקום כממשיך דרכו בסטנפורד. שם, בלימודי עיצוב מוצר, שמע שפיגל הרצאות מפי אריק שמידט מגוגל ומצ'אד הארלי, ממקימי יוטיוב, ובלילות חגג עם חברי האחווה שלו בדיוק כמו שמאות סרטי נוער אמריקאים גרמו לנו לחשוב שהם חוגגים. שפיגל סידר לעצמו הסכם עם רד בול, והתחיל לארגן מסיבות לקידום המשקה. בכלל, תיק המסיבות של אחוות קאפה סיגמה הוחזק על ידי שפיגל, שנהג לשלהב את חבריו לקראת מפגשים במיילים, שכללו הרבה הערות פוגעניות ומיניות כלפי נשים. חלק מהתכתובות האלה התגלו בשנים האחרונות, ושפיגל התנער מהם וטען כי היה אידיוט צעיר ושיכור כשכתב אותם.

מכוניות יוקרה מיובאות מהמפרץ הפרסי בלונדון (צילום: Carl Court, GettyImages IL)
ככה אנחנו מדמיינים את החנייה הפרטית שלו כשהיה בן 17 | צילום: Carl Court, GettyImages IL

אם נשים בצד את האלכוהול בגיל האסור, המסיבות הפרועות בבית אביו והמיילים השיכורים שלו, אפשר לספר שבקאפה סיגמה הכיר שפיגל צמד חברים – רג'י בראון ובובי מרפי – שישנו את חייו. האגדה על סנאפצ'ט מספרת כי יום אחד נכנס בראון למעונות הסטודנטים והתלונן על תלונה שהעביר והתחרט עליה. "הלוואי שהייתה אפליקציה ששולחת ומעלימה תמונות", הוא אמר, לכאורה, ושמע משפיגל את המשפט "רעיון של מיליון דולר". טוב, כך לפחות טען בראון בבית המשפט. השלושה המשיכו לעבוד על האפליקציה לה קראו תחילה "פיקאבו". הם מכרו אותה כדרך הכי טובה לעשות סקסטינג, שליחת תמונות והודעות בעלות תוכן מיני. אלא שככל שעבר הזמן, ובעקבות ויכוח טלפוני עם שפיגל, הבין בראון כי הוא עומד להיות מודח מהחברה על ידי חבריו והחל להאזין לשיחות ביניהם, מהן שאב מידע לקראת תביעה עתידית. המפגש בין השלושה בבית המשפט הסתיים עם תשלום של החברה, אז כבר סנאפצ'ט המוכרת והידועה, בגובה 157.5 מיליון דולר.

אה, נו זה כמו... כן, כולנו ראינו את "רשת חברתית". כן, הבעלים הצעיר-קצת סטלן-והמבריק של סנאפצ'ט מזכיר באיזשהו אופן את האבטיפוס מארק צוקרברג. אגב, מייסד פייסבוק פנה ב-2012 לשפיגל והציע לו לבוא לבקר אצלו בסיליקון ואלי. תשובתו של שפיגל, לפחות כך דווח, הייתה: בוא אתה אליי ללוס אנג'לס. צוקרברג אכן הגיע לשם ואף שכר דירה פרטית לצורך הפגישה עם שפיגל, שבה סיפר מייסד פייסבוק על ההשקה הקרובה של Poke, אפליקציה כמעט זהה לסנאפצ'ט. על הדשא מחוץ למטה פייסבוק הוצג בגדול סמלה של האפליקציה החדשה, ושפיגל נזכר: "זו הייתה כמו הצהרה – 'אנחנו עומדים לחסל אתכם'". תגובתו של מייסד סנאפצ'ט למהלך הייתה רכישת כמה עותקים – לכל עובדי החברה – של הספר "אמנות המלחמה".

מארק צוקרברג (3) (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
הצלעח לעצבן את אחד מעשירי העולם | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

כשפוק הושקה, צוקרברג כתב לשפיגל: "מקווה שתהנה ממנה". יום למחרת עלתה האפליקציה של פייסבוק למקום הראשון בחנות של אייפון. שלושה ימים מאוחר יותר, רגע לפני סוף 2012, היא יצאה מתחום 30 המובילות בחנות. "זה היה כמו ברכת חג מולד שמח לסנאפצ'ט", אמר שפיגל. ב-2013, נטען בכלי התקשורת, דחה שפיגל הצעה של צוקרברג לרכוש את סנאפצ'ט בשלושה מיליארד דולר. עכשיו, אחרי ההנפקה של סנאפצ'ט בבורסה, עושה רושם שהבחור בחולצת הווי הלבנה הוא פחות או יותר האדם היחיד בעולם שיכול באמת לגרום לבחור השני, עם החולצה האפורה, להזיע.

A post shared by Miranda (@mirandakerr) on