"לא אבדה עוד אוקראינה, לא חרותה ולא ההוד / לנו, האחים הצעירים, יחייך הגורל עוד". המלים הללו, בהן נפתח ההמנון האוקראיני שחובר בשנת 1862, טומנות בחובן בתקופה האחרונה הרבה. הרבה מאד כסף. נכון שיש בסכסוך בין "אמא" רוסיה לשכנתה הקטנה הרבה היסטוריה של דם רע, לאומיות ופטריוטיות, אבל עיקר המאבק הוא סביב הכסף. האוליגרכיה האוקראינית יודעת שהחמאה מרוחה על הפרוסה של ולדימיר פוטין, בעוד המתנגדים רוצים, ובכן מה שכל מתנגד לשלטון מושחת רוצה – קצת צדק ופרוסה צנועה מהעוגה.

בתוך הקלחת הצוננת הזו נמצאות דמויות מרתקות, כמו למשל האיש העשיר ביותר באוקראינה והמעסיק הגדול ביותר בה, שאלו מכם שעוקבים אחרי הכדורגל האירופאי או הכלכלה העולמית ודאי כבר שמעו את שמו – המיליארדר רינאט אחמטוב.

שם את סינדרלה בכיס הקטן

הסיפור של רינאט לאונידוביץ' אחמטוב (באוקראינית, כי זה מעניין אתכם:Рінат Леонідович Ахметов), כמו של קבוצת הכדורגל שבבעלותו שחטאר דונייצק, הוא סיפור סינדרלה. בנם של כורה הפחם והזבנית מהעיר דונייצק כבש את ארצו ושימש בה כחבר פרלמנט, הגיע בשיאו (2012) להון של 16 מיליארדי דולרים (ולמקום ה-39 ברשימת האנשים העשירים בעולם של המגזין פורבס), אך ידע עליות ומורדות והפסיד במשברים שונים, כולל זה הנוכחי, כסף גדול מאד. כרגע מוערך הונו ב-11.6 מיליארדים "בלבד".

אחמטוב, כאמור, מגיע מבית צנוע, שלא לומר עני. הוא נולד ב-1966 והוריו חסכו רובל לרובל כדי לשלוח את בנם הצעיר ללימודי כלכלה באוניברסיטה הלאומית של אוקראינה. הלימודים הללו השתלמו, והכלכלן הצעיר החל לפלס את דרכו למעלה ובמקביל לעבודה כראש הבנק העירוני של דונייצק, הקים בשנת 2000 את חברת "SCM" (System Capital Management) שכשמה כן היא – מנהלת את ההון בשיטתיות, ובריכוזיות. החברה, שהחלה את דרכה בכריית פחם, התרחבה עד מהרה והיום היא חברת התעשייה והפיננסים הגדולה באוקראינה. "SCM" וחברות-הבת שלה עוסקות, בין היתר, בכרייה ובתעשייה כבדה, בבנקאות, בביטוח ובנדל"ן, וכדי לדווח על כל אלה, גם בתקשורת. המחזור השנתי של החברה, שאחמטוב משמש גם כנשיא שלה, מוערך ב-18.5 מיליארדי דולרים בשנה.

כנהוג בארצות הסובייט-יוניון לשעבר, ובכל העולם בעצם, העשירים רוצים להישאר עשירים. כדי לעשות זאת הם אלה שמניחים את ישבנם, או את ישבני מקורביהם, על הכיסאות בבניין הפרלמנט ובמשרדי הממשלה. גם אחמטוב לא נהג אחרת ו"שימש" שנים כחבר טוב של הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ', ומאז 2007 ועד לאחרונה גם כחבר הפרלמנט האוקראיני. לאחרונה, לאחר שהתברר כי ינוקוביץ' לא יחזור ככל הנראה לכס השלטון, החל אחמטוב לתווך בסבכוך בין רוסיה לאוקראינה ואף לתמוך ביריביו של חברו לשעבר. ערוץ הטלוויזיה שלו מסקר את המהפכה באהדה יחסית, תוך שהוא מלטף את האגו של ראש הממשלה לשעבר יוליה טימושנקו, יריבתו הפוליטית של ינוקוביץ' ושל יורשה במפלגת "מולדת – האיחוד הכל-אוקראיני" ארסני יטסניוק. מעניין מה לוחש אחמטוב באוזנה של מי שהייתה שנים רבות מהמתנגדות הגדולות ביותר של האוליגרכיה, שגם התבטאה נגדה בפומבי: "אחת העדיפויות העליונות שלי היא להפוך את האוליגרכיה של אוקראינה לעסק הוגן. אני רוצה שהיא שתפעל בנפרד מפוליטיקה, ולא תיזון מהמדינה”, אמרה טימושנקו לאחרונה. “נציג לאוליגרכים כללים משותפים, והרשת הזו של כסף-פוליטיקה-תקשורת לא תהיה קיימת". רוצים הימור? גם אותה ישאל בעתיד הציבור איפה הכסף.

בעליה הגאה של הדירה היקרה בעולם

בין הפוליטיקה, הטלוויזיה וכריית הפחם, מוצא אחמטוב, נשוי פלוס שני בנים, זמן גם לבילויים. הוא קבע את מושבו השני בלונדון, ממנה הוא מנהל את עסקיו, וכדי לגור איפשהו קנה את הדירה שנחשבת ליקרה ביותר בעולם, בפרוייקט הדיור "וואן הייד פארק" (One Hyde Park) בשכונת נייטסברידג' בעיר. אחמטוב רכש לעצמו פנטהאוז במחיר בלתי נתפס של 136.6 מיליון פאונד, והוציא כ-60 מיליון פאונדים נוספים על עבודות עיצוב הפנים בפנטהאוז, שמשתרע על שלוש קומות.

רינאט אחמטוב (צילום:  Photo by Flash90)
מפרגן לקבוצה שתמיד אהד | צילום: Photo by Flash90

אחד התחביבים החביבים על האוליגרכיה הרוסית הוא רכישת קבוצות כדורגל. גם כאן היה אחמטוב פורץ דרך, ולזכותו ייאמר שרכש את הקבוצה עליה גדל ואותה הוא אוהד באמת. החל מ-1996 הוא משמש כנשיא וכבעלים של קבוצת הכדורגל האהודה ביותר באוקראינה, שחטאר "הכורים" דונייצק, שהבעלות עליה מוסיפה לו כמובן נקודות ופופולאריות רבה בקרב הציבור. הקבוצה הזו עולה גם כסף גדול, אותו לא מתבייש אחמטוב לשפוך. לקראת טורניר יורו הנבחרות, שנערך ב-2012 באוקראינה, בנה הבעלים לקבוצתו את האצטדיון החדיש "דונבאס ארנה", בעלות של 400 מיליוני דולרים. כל שנה מוציא אחמטוב על הקבוצה עוד מיליונים רבים, מביא לשורותיה שחקנים ברזילאים שמוכנים לסבול את הקור האוקראיני, וגם הישגים משמעותיים כמו ניצחונות בליגת האלופות וזכייה היסטורית בגביע אופ"א ב-2009.

המשבר הנוכחי באוקראינה לא עושה כאמור טוב לאוליגרכים שלה. אחמטוב הפסיד בשנה האחרונה כסף רב והוא ובניו נמצאים תחת חקירה כלכלית וסובלים מהשעיית נכסים מצד האיחוד האירופי. לא בטוח שזה מדגדג להם, אבל במדינה שבה ההון הכולל של 50 האנשים העשירים התכווץ בשנים האחרונות מ-85 מיליארד דולר ל-25 מיליארד בלבד, אחמטוב וחבריו איבדו 75% משווים, והכסף שברשותם עדיין גבוה מהתקציב השנתי של אוקראינה כולה, אולי כדאי לחשוב על פתרון. אוקראינה הפכה לקורבן קשה של המשבר הגלובאלי ושל שאיפות הגדלות של המנהיג השכן, מצאה את עצמה על סף פשיטת רגל. איך אומר ההמנון הלאומי: "כטל בקרני החמה ייעלמו אויבינו, ואנחנו, האחים, נשלוט בארצנו". השאלה היא רק האחים של מי, של פוטין או של האוקראינים? כנראה אחמטוב יודע את התשובה טוב מכל אחד אחר.