אין תמונה
אם לדגים היה סלקטור, הייתי עובר בטוח. באום אנד מרסייר

כמו בכל שוק, ובטח בזה של מוצרי ספורט, גם בשוק שעוני הצלילה קיימות אופציות רבות מהן אפשר לבחור. חלק מאוד יקרים, חלק זולים למדי, חלק עשויים מחומרים טובים יותר או פחות, חלק מגיעים עם פונקציות מתוחכמות כאלה או אחרות. אז עד כמה כדאי להשקיע בשעון צלילה ואיזה פרמטרים באמת חשובים?

כדי להכריע בסוגיה כבדת משקל זו, קיבלתי לבדיקה שני שעונים משתי הקצוות של הסקאלה: בפינה הימנית, שעון שעולה 450 שקל של חברת סווטש. בפינה השמאלית, שעון שעולה 11,670 שקל של חברת Baume & Mercier. משקל כבד מול משקל קל, מי ינצח?

המקום הכי טוב לבדוק את העניין הזה הוא כמובן באילת, שם קיימות זירות הצלילה הטובות ביותר במדינת ישראל. הגעתי לעיר האדומה, עליתי על ציוד וקפצתי למים, כאשר מטרת העל העומדת מולי היא להשוות בין שני השעונים. כמו בכל השוואה – כך אמרה לי המרצה שלי באוניברסיטה – יש צורך בקבוצת ביקורת. במקרה שלנו: מדדי העומק והאוויר אשר מחוברים לבלון החמצן שלא אמורים לטעות, אותן אני אשווה למדידות אותן אני אמור לקבל משעוני היד, שנמצאים אחד על כל זרוע.

מבחן ההתרשמות הראשונית

אין תמונה
אני אדם פשוט, סוניה. אבל יש לי אחלה טריקים. סווטש

מתחילים לצלול ומעמיקים ל- 24 מטרים. עם תחילת ההעמקה שעון הסווטש מתחיל לתפקד באופן אוטומטי: מחוג השעות מייצג את העומק ואילו הדקות את זמן הצלילה – אחלה טריק. מטר אחרי מטר ומגיעים לספינה הסטי"ל השקועה, אחד מאתרי הצלילה הפופולרים באילת. הרבה קבוצות של צוללנים מתחילים בתקופת הקורס שלהם, מתלהבים מצלילת העומק הראשונה שלהם וחוקרים כל חור בספינה.

אני נע לחלקה הקדמי של הספינה, מוצא נקודה נוחה, נעמד ומביט בשעונים. השעון המרכזי שלי על בלון החמצן מראה 24 מטר. הסווטש מראה מדד דומה וכך גם הבאום אנד מרסייר. עד כאן אין מנצחים. אולי הסווטש, עם הטריק הזה של המחוגים.

מסביבי חגו צוללנים ודגים, אבל באותם רגעים של התבוננות בשעונים נשביתי במדיטציה של קריאת נתונים באובססיביות, וכל השאר לא ממש עניין אותי. בחנתי את השעונים בריכוז. שעון יד ימין, שעון מרכז ושעון יד שמאל.

ברגע הזן הזה, הרהרתי בדברים ברומו של עולם. מדוע הים כחול? מאיפה משתין הדג? ולמה להוציא כמעט 12 אלף שקל על שעון? המניע הפסיכולוגי העומד מאחורי קניית מוצר במחיר כזה, שקול וזהה למניע העומד מאחורי קניית מכונית או חליפה מאוד יקרה. מדובר בסמל סטטוס המעיד ואומר לסביבה, אני הצלחתי ואתם לא. השאלה היא, כאשר אני מתחת למים, האם אכפת לדגים שמסביבי שאני מגיע מהעשירון העליון? מה שבטוח הוא שעם השעון של באום אנד מרסייר הייתי עובר סלקציה במצולות כמו גדול, או לפחות משיג את הטלפון של איזו נימפה אשר גרה בצד העני של השונית.

מבחן הלוק

באום אנד מרסייר נראה איכותי – והוא גם כזה, בזה אין עוררין. כאשר קוראים את המפרט הטכני מילים כמו טיטניום, חופת קריסטל ולוח שעון העשוי קוולר (אותו חומר של השכפ"צים, כך למדתי) קופצים לך לעין וגורמים לך להרגיש כמו סופרמן. המשפט הזה לקוח מהמפרט של השעון: "...עיצוב יפה, אסתטיות, והיותו יותר משעון לשימוש בלבד, יגרמו לכך שאוהבי הים לא ירצו להורידו מפרק כף ידם גם על היבשה". ואכן, אין ספק שהשעון נראה מכובד ויפה גם בלבישה יום יומית ובאירועים אשר לא כוללים השוואת לחצים ומסיכה על הפנים. בנקודה הזאת – אחת אפס לבאום אנד מרסייר.

אגב, אם רצית לדעת לאן הולכים 11,670 שקל – הם הולכים על רצועות פטנט הניתנות להחלפה, רצועת גומי וולקני לפעילויות תת-מימיות, ותפר חיצוני צהוב ושחור בסגנון בדי מפרש. אגב, לגבי אותן רצועות "בדי מפרש", אין לי הרבה מה לומר; השעון שהביאו לי לבדיקה היה בעל רצועת גומי רגילה ואפילו די מביכה לשעון יוקרתי שכזה.

הסווטש, לעומת זאת, מגיע בלי יומרות – ישר ולעניין. הוא שעון צלילה ולא מתיימר להיות משהו אחר. אפילו החומר שממנו הוא עשוי זהה לחומר ששמנו עשויים הסנפירים שלי: גומי וסיליקון. שעון הסווטש בטוח לא יתאים לחליפה או בגדים מחויטים, הוא נועד למטרה אחת, ובנקודה הזאת יש לו גם חיסרון קטן: בגלל הרצון ליצור את השעון מחומרים זהים לציוד הצלילה, גמישות הרצועות לוקות בחסר ולכן הסגירה סביב היד היא לא מאוד נוחה.

מבחן הצוללת הגרעינית

סווטש מציע מדידה של עומק מרבי עד 40 מטר ועמידותו היא עד 200 מטר. המתחרה, לעומתו, מציע עמידות של עד 1000 מטר! מרשים, אם הייתי צוללת גרעינית.

בנוסף, לשעון יש עוד פונקציה ייחודית ומגניבה: נתוני הצלילה האחרונה נשמרים בזיכרון השעון ובלחיצת כפתור יש לך אפשרות לראות את מהלך הצלילה – כלומר, באיזה עומק היית בכל זמן נתון בצלילה. בתור צולל ותיק, אני חייב להגיד שאפו.

מבחן השורה התחתונה

בעולם התת-מימי, שבו אין הבדל בין דת, גזע, מין וכמות מזומן בכיסים, הסווטש הפשוט קנה את ליבי יותר מאשר עמיתו היוקרתי. הוא מתאים לעולם הצלילה ככפפה ומספק מידע מהיר, זמין ושימושי באריזה צבעונית וזולה.

בעולם שבו רוב הזמן אנחנו יבשים (כלומר מחוץ למים), הדברים יותר מסובכים. הנראות והראוותנות מספקים לעיתים כרטיס כניסה למעגלים חברתיים שונים ובנקודה הזו השעון של באום אנד מרסייר לוקח את הנקודות – זאת במידה ואתה איש של שעון אחד. אם אין לך בעיה להחליף שעונים בהתאם לסיטואציה, הנקודות האלה הולכות לפח.

בקיצור, אם אתה קצר בכסף אבל מאוד אוהב לצלול – סווטש הוא אופציה טובה בשבילך.הוא זול יותר משעוני צלילה דיגיטליים ייעודיים והוא נראה טוב וספורטיבי על היד. אם יש לך כסף ואתה שוקל ברצינות לרכוש את השעון של באום אנד מרסייר, אז רק מילה אחת בעניין: אם אתה יכול להרשות לעצמך כזה שעון, אז קטן עליך עוד 450 שקל. קנה גם את הסווטש.

סווטש
קניה מוצלחת לחובבי הצלילה

מחיר: 450 שקל
להשיג: הפתעה: בחנויות סווטש ובחנויות השעונים.

Baume & Mercier
סמל סטטוס מעל הכל, הרגשה של תכשיט על היד גם מתחת למים וגם מחוץ להם. אה, וגם מראה זמן ועומק
מחיר: 11,670 שקל
להשיג: ה. שטרן.