קטלבלס2 (צילום: prominx, Istock)
אין באמת קשר לפרות. קטלבלס | צילום: prominx, Istock

איוואן האיום אהב את החיילים שלו מאד חזקים ובלי טיפת שומן, אבל לא מנופחים, כדי שיוכלו לנוע בזריזות כמו חתולים בשדות הקרב של אימא רוסיה. החיילים שלו התאמנו בחדר כושר מאולתר בסגנון ימי הביניים, מה שהקל עליהם לסחוב על עצמם עשרים קילו של שריון קשקשים, קסדה, מגן וחרב כבדה ולחסל בכיף כל צבא או אזרח שעמד בדרכם.

בשנת 1704, תחת שלטונו של הצאר הרוסי הנערץ פטר הגדול, החיילים התחילו להתאמן בצורה מסודרת יותר – עם משקולת שנראית כמו כדור תותח שקיבלה את השם הרוסי "גירי". אבל רק הרבה מאוחר יותר, בשנת 1998, התגלה הנשק הסודי של הרוסים לעולם הרחב – ואיתו הסיבה שהם הצליחו לנקנק את כל האתלטים הקפיטליסטיים שהעזו לעמוד מולם. מאמן הכושר הנודע פבל טסטוליין היגר לארה"ב בשנת 1998 והביא איתו את המשקולות המוזרות, והאמריקאים נדלקו.

האמריקאים החליפו את השם הרוסי העתיק גירי לשם קליט ומסחרי – קאטלבלס - והעסק התרומם בטרוף. אתלטים בעלי שם עולמי כמו לאנס ארמסטרונג, אלופי ה-UFC ונבחרת האתלטיקה של ארה"ב התחילו לגייס את המשקולות לאימונים השוטפים שלהם. משם זה טס להוליווד וכל השחקנים "הספרטנים המושלמים" של סרט האקשן המצליח 300 חתמו על הפעמונים, שיצרו במהירות את הקוביות הכי שוות בעולם, כאלה ששום מחשב על לא יכול לסדר.

שבוע של אימוני כושר שונים במשקולת אחת

אין תמונה
מתוך הסרט 300

היתרון המרכזי של האימון בקטלבלס לעומת חדר כושר סטנדרטי הוא איחוד של שלוש טכניקות אימון שונות לאימון אחד, קצר ומרוכז: שריפת קלוריות כמו באימון ריצה, גמישות כמו ביוגה וכוח כמו בהרמת משקולות. כלומר, אפשר להתאמן בבית או בפארק באימון קצר ולעניין ולהגיע לאותן התוצאות כמו בעשרה חוגים שונים שהיית נרשם עליהם בשבוע.

אימון הקאטלבלס הראשון שלי התרחש ממש במקרה. עברתי בפארק הירקון בדרך לחומוס אשכרה, וראיתי להטוטנים של הקרקס מתאמנים. הם זזו ושיחקו עם הכדורים כאילו הם עשויים מגומי וכנראה שבהיתי קצת כי אחד מהם שאל אותי אם אני רוצה לנסות גם. ניסיתי ובקושי הצלחתי להרים את הידיים – המשקולות שקלו טון – אז ביקשתי משקולות קצת פחות כבדות. הם אמרו לי שאני משתמש במשקולות של נשים (המשקולת הבסיסית, שנקראת פוד ושוקלת 16 קילו), אבל שעם המוטיבציה שלי אוכל להתקדם למשקולות רציניות לגברים (פוד וחצי, 24 קילו) תוך שלושה חודשי אימון רצופים. ההערכות, אגב, היו מופרזות. אבל אני בדרך לשם.

הסוד של הפעמון הוא הידית שמרחיקה את המשקל מהגוף, בניגוד למשקולת רגילה. ההנפה של המשקולת כלפי מעלה מעיפה את הגוף למטה וכדי להחזיר את הגוף לאיזון מתגייסים כל השרירים הקיימים לעבודה והם עושים את זה נונ-סטופ: רגליים, בטן, צוואר, גב ואפילו האצבעות.

כמי ששונא מכלאות, תורים ולוח זמנים, יש לאימון בקאטלבלס המון יתרונות על פני חדר כושר ממוצע: אין טלוויזיות ואין שרירנים מנופחים, לא צריך לדפוק הופעה לאימון, אף פעם לא משעמם ותמיד יש תנועה חדשה ללמוד. אימון קצר ואתה מפורק; ממש תפור לאורח החיים הלחוץ של המאה ה-21.

בארץ קיימים שני ארגונים רציניים הפעילים בנושא. הראשון זה ארגון הקטלבלס הישראלי, שהמדריכים בו הם גם מקצוענים אמיתיים בקרב מגע ואומנויות לחימה. מי שמתכנן לעלות לזירה או להיות דומה לאל יווני – זה המקום בשבילו. השני שייך למאמן הכושר האנרגטי אורי הירש, זה שהביא את הסגנון ההוליוודי ישר לרמת השרון. היתרון אצל אורי – ויש סיכוי טוב שתפגשו בשיעורים שלו מיני סלבס וכוסיות.

בקיצור, מומלץ.