אילו תלמידי הישיבה בה למד אבי סיטבון היו שומעים על הישגו המדהים בימים האחרונים, ייתכן כי לא מעט גבות היו מורמות בהפתעה. הצעיר בן ה-28, תלמיד ישיבה וחרדי לשעבר, הוא הזוכה בתואר הנכסף 'מר ישראל' לשנת 2014 בקטגוריית משקל של עד 85 קילו.

אבי גדל במשפחה חרדית ועל אף שאין מתנגדים בסביבתו לאורח חייו, קשה לומר שהם נרגשים יחד איתו על הזכייה המשמחת. "זה לא שאני אנטי דת או משהו כזה, כך שאני והמשפחה בקשר טוב", אומר אבי. "וזה לא שהם נגד מה שאני עושה אבל הם גם לא הכי מתלהבים מזה. אפשר להבין אותם. אבל למרות התחושות שלהם, אבא שלי למשל כן הגיע לתחרות וצפה בי". אמו של אבי לא הגיעה לתחרות משום אופי ותוכן התחרות, אבל קרובי משפחה שונים הגיעו לצפות בו והביעו את תמיכתם בבחור השאפתן, שדיגמן את שריריו לעיני כל.

אבי סיטבון (צילום: amir-levy, www.ifbb.co.il)
העבודה הקשה השתלמה. אבי מקבל את הגביע הנכסף | צילום: amir-levy, www.ifbb.co.il

חוץ מלעלות לבמה ולהראות מצוין, מה עושים המתמודדים לאורך יום התחרות?
"כבר בלילה לפני התחרות אסור לאכול ולשתות. צריך לייבש את הגוף מנוזלים כדי להדגיש את השרירים. בבוקר התחרות צריך לצבוע את הגוף וממש רגע לפני העלייה לבמה צריך למרוח מעט שמן על כל הגוף. התחרות מחולקת לפי משקלים, כשכל מתמודד צריך להציג שבע תנוחות שהן קבועות ובגדר חובה בכל תחרות. לאחר מכן יש אקט אומנותי בו כל מתמודד מדגמן תנוחות ועמידות שונות או אפילו רוקד, על רקע של מוזיקה אותו בוחרים מראש".

חמישה חודשים מטורפים

למרות התיאור הקליל של התחרות, העבודה לקראתה היא סזיפית, ממושכת ומייגעת. כמו עוד הרבה ישראלים אחרים, גם אבי מתאמן שנים בחדר הכושר ומחוצה לו, אך רק לפני כמה חודשים החליט כי הוא רוצה להשתתף בתחרות מר ישראל והיה נחוש לקחת את המקום הראשון. בעוד שרוב המתחרים עובדים על הגוף שלהם במשך שנה עד שנתיים כהכנה לפני התחרות, אבי עבד חמישה חודשים בלבד. "זה היה תהליך מטורף. מדובר בעבודה פיזית קשה שהכנסתי לתקופה ממש ממש קצרה".

אבי סיטבון (צילום: תומר ושחר צלמים)
תמונת הלפני. הרבה התמדה וכוח רצון | צילום: תומר ושחר צלמים

אבי מספר שבחמשת החודשים האלה הוא היה קם כל בוקר לשעה של אירובי – "שזה אומר ריצה קלה או הליכה מהירה על בטן ריקה" – ושאחר הצהריים עשה אימון כוח שבנוי משעה ורבע עד שעה וחצי של עבודה אינטנסיבית. "זה משהו שאי אפשר לעשות לבד, חייבים מאמן אישי. במקרה שלי, יש לי זוג מאמנים תותחים – קארין ומאור זרדס. אני בעצמי בוגר וינגייט ויש לי תעודת מאמן, אבל זה לא מספיק. צריך את ההכוונה, הייעוץ והניסיון של איש מקצוע".

כמובן שאימון זה לא מספיק, וגם התזונה של מר ישראל היא מאוד קפדנית ונוקשה, ומשתנה ככל שמתקרבים למועד התחרות. "בהתחלה התפריט שלי כלל 4,000-5,000 קלוריות שכולן באות ממקור בריא. אין שמן או שוקולד. תחשבי שכל זה מגיע משתי קופסאות טונה, שתים עשרה ביצים, חצי קילו של חזה עוף, יותר מקילו של אורז מוכן, שמונה פרוסות לחם מלא ו-400 גרם של שיבולת שועל. קשה לאכול את זה כל יום במשך חמישה חודשים. לפעמים הייתי צריך חצי שעה כדי להכריח את עצמי להכניס את הביסים האלה". בשלושת השבועות שלפני התחרות, אבי נאלץ להוריד את מכסת הקלוריות ל- 1,500-1,800 ליום, כך שאם ייחל תחילה לרגע בו יפסיק לאכול, הרי שלקראת התחרות היה רעב בכל רגע נתון.

מאחורי כל מר ישראל עומדת אישה חזקה

שגרת האימונים והתזונה דורשים מחויבות רצינית מצד המתחרים. אבי בעצמו מספר כי שלושה חברים נוספים שרצו להשתתף בתחרות התייאשו באמצע הדרך וויתרו על התענוג. למזלו של אבי, לצידו עמדה מור, בת זוגתו התומכת, שהייתה שם לאורך כל התהליך. "הזוגיות זה טירוף. כשיש לך חוסר בפחמימות אתה עצבני שחבל על הזמן וממש לא פשוט להתמודד עם בן אדם כזה. מור תמכה בי המון וזה ממש לא מובן מאליו. אם זוגות רגילים הולכים לסרט ונהנים מארוחה טובה, אז אנחנו הולכים לסרט עם קולה זירו ואת זמן האיכות שלנו מבלים באימונים. זה המחיר של התהליך אותו עברתי ועם אחת כמו מור זה הפך את הכל להרבה יותר קל".

אבי סיטבון (צילום: תומר ושחר צלמים)
"כשראיתי אותו מופיע על הבמה רציתי לקום ולצעוק לו שהוא תותח". אבי ומור | צילום: תומר ושחר צלמים

גם מור מעידה על הקושי של התהליך המפרך ועל ההשפעה הגדולה של זה על הקשר שלהם ועליה. "במטבח למשל, זה דרש ממני יצירתיות עצומה כדי להפוך את האוכל לטעים ונסבל בשבילו. ובלי קשר, זה דורש עידוד ותמיכה מסביב לשעון וזה ממש לא פשוט". מור גם כן זכתה מהתהליך ובעזרתו של אבי הצליחה להוריד חמישים קילו ממשקלה. "כל התהליך הזה מאוד מחבר. אפילו לצבוע אותו ביום של התחרות ולעזור לו בדברים הטכניים היה כיף ומספק. כשראיתי אותו מופיע על הבמה רציתי לקום ולצעוק לו שהוא תותח. אנחנו עסוקים בלהגשים לו את החלום ואני תומכת בו לגמרי ודואגת שלא יחסר כלום. אבל שאף אחד לא יטעה, גם אבי תומך בי באותה המידה ומעורר בי השראה. אנחנו מתאמנים ביחד, אנחנו קמים בבוקר לאירובי והוא עוזר לי עם התזונה והגשמת השאיפות שלי. הוא עוזר לי להגשים את היעד הבא שלי, שהוא לזכות בתחרות מיס פיטנס".

כמובן שהדרך למר ישראל ומיס פיטנס לא כוללת כוח רצון חזק בלבד, אלא גם לא מעט הוצאות. "ההכנה לתחרות דורשת הוצאה כספית רצינית", אומר אבי. "בחודש אחד הייתי מוציא כ-1,500 ש"ח רק על תוספי תזונה של חומצות אמינו, אומגה שלוש, מולטי ויטמינים ועוד. כמובן שגם כמויות האוכל הן עצומות ולכן המחיר בהתאם. מלבד שני אלה, צריך להוציא כסף על מאמן וחדר כושר. זה היה ממש קשה אבל בשבילי זה היה שווה את זה".

אבי סיטבון (צילום: amir-levy, www.ifbb.co.il)
מתוך התחרות. מדגמנים שרירים | צילום: amir-levy, www.ifbb.co.il

היו לך רגעי שבירה בדרך?
"גם ברגעים הקשים ידעתי שאין מצב שאני מוותר לעצמי. ההתמדה היא סוד ההצלחה. יש רגעים שבא לך להתפוצץ אבל הם עוברים וצריך להתרגל לקושי. בסוף כל אחד יכול. האמת שהיה לי רגע מדהים אחרי התחרות בו חיסלתי חבילה ענקית של שוקולדים שמור הכינה לי, זה היה כיף!".

ומה התכניות שלך לעתיד?
"להניף את הגביע על הבמה היה רגע מדהים. זה חלום שמתגשם וזו הרגשת סיפוק מטורפת. ובכלל, התגובות הנדהמות של אנשים לגבי איך שאני נראה ואיך שהשתניתי זה כיף. אבל כבר עכשיו אני רוצה יותר. היעד הבא שלי הוא לנצח בתחרות "אלוף האלופים" ומשם להגיע לתחרויות בחו"ל. אני משער שעוד כשנתיים אגיע לזה. אני בן אדם שאפתן ובמקביל גם ריאליסטי, אז אני לא מפתח ציפיות יותר מדי אבל אני מתכוון לעבוד קשה, לפי החוקים וכמה זמן שצריך כדי להגיע לאן שאני רוצה להגיע. המאמן שלי הוא הנשק הסודי והגורו שלי ובעזרתו אצליח להגשים את החלומות הבאים".

אבי סיטבון (צילום: tal helfgott)
המטרה הבאה: תחרויות בחו"ל | צילום: tal helfgott
>> מיומנו של גבר שמנמן בחדר כושר