אנחנו יודעים שיש לא מעט גברים בעולם הזה שהם אובססיביים לחלוטין למראה גוף שרירי ומנופח ושמוכנים לעשות הרבה דברים בשביל להשיג את זה. אבל הסיפור המזעזע הבא יגרום לכל אותם אנשים לחשוב פעמיים.

דין ווראמבי בן ה-39, שגר באנגליה, היה ניזון מ-10,000 קלוריות ליום כדי לשמור על גודל גופו. הוא נהג לאכול המבורגרים, פיצה, כריכים עם בייקון ואת כל אלה הוריד עם שתיית שמונה משקאות אנרגיה ליום. כשהגיע הביתה בסוף כל יום עבודה, הרשה לעצמו לאכול גם ארוחות ערב מושקעות שהכינה לו חברתו. בנוסף לתזונה הבעייתית הזאת, השרירן התמכר לסטרואידים ולקח מנות קבועות שלהן לאורך שנים. "זה בגלל שניסיתי להיות הכי גדול שאפשר", אמר הצעיר בראיון, כמה חודשים לפני מותו.

השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
התמכר למראה השרירי | צילום: manchester evening news syndication
השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
אכל פיצה והמבורגר ושתה משקאות אנרגיה | צילום: manchester evening news syndication
בתחילה השתמש השרירין בסטרואידים במשך שנה, בגלל שלטענתו כולם סביבו נהגו לעשות זאת. הוא חשב שייעזר בהם רק כדי לעזור לעצמו להגיע לנקודת פתיחה פיזית טובה, אך כשהחל לאמן מעל שבע אנשים ביום והבין שהוא זקוק לאנרגיה רבה כדי לאמן ולהתאמן בעצמו – הוא התמכר לסטרואידים מחדש.

התמוטט בחדר הכושר

לפני כשש שנים הבין ווארמבי שאורח חייו מתנקם בו, כשרופאים מצאו גידול סרטני שהתפשט לו בכבד. "אני לא יודע אם זה בוודאות קרה בגלל התזונה, אבל דברים כמו משקאות אנרגיה בטח היוו פקטור שתרם לכך. אני חושב שזה שילוב של הכל", אמר על כך השרירן.

השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
נלחם במחלה במשך שנים | צילום: manchester evening news syndication
השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
כך הוא נראה בחודשים האחרונים לחייו | צילום: manchester evening news syndication
ווארמבי סירב לעבור טיפולי כימותרפיה והשתלת כבד משום, למרבה האירוניה, שהעדיף להתמודד עם המחלה בדרכים טבעיות. השיטה הזו דווקא עבדה לו והגידול שלו הצטמצם ונעלם, עד שחמש וחצי שנים מאוחר יותר חזר השרירן לדרכיו הרעות.

ב-2013 הוא התמוטט בחדר הכושר בו עבד כמאמן והובהל לבית החולים, שם נודע לו שהגידול חזר. הוא ניסה לשנות את אורח חייו לבריא יותר בשנית, אך הפעם זה כבר היה מאוחר מדי. "לדעתי יש קשר ישיר בין השימוש לסטרואידים למוות של דין", אמרה ליסה האשמי, חוקרת מקרי מוות. "כשבודקים את כל הנסיבות ורואים שמדובר באדם צעיר ובריא, אפשר להבין שהסבירות הגדולה ביותר לפתח תאים סרטניים בכבד הוא שימוש בסטרואידים אנאבוליים".

השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
עם החברה | צילום: manchester evening news syndication
הגידול של ווארמבי היה גדול מדי בשביל לנתח ונאמר לו שאין טעם לעבור טיפול כימותרפי. גופו לא עמד יותר בשינויים הללו ונכנע למחלה. "אני שבורה, אבל זאת הייתה הקלה", אמרה חברתו לאחר מותו. 

לא מזמן סיפרנו לכם על עוד מכור לסטרואידים שעורק ראשי בליבו התפוצץ כתוצאה מכך. במזל הוא יצא מהתקרית הזו בחיים ושינה בעקבות כך את אורח חייו. אותנו זה שכנע שלא להתעסק עם השטויות האלה, מקווים שגם אותכם.

השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
השתמש בסטרואידים כי כולם עשו זאת | צילום: manchester evening news syndication

השרירין שהתמכר לסטרואידים ומת (צילום: manchester evening news syndication)
לא שווה את זה | צילום: manchester evening news syndication

ד"ר איתי זיו מסביר: סכנות הסטרואידים

למרבה הצער שימוש בסטרואידים אנבוליים שכיח למדי במחוזותינו, במיוחד בשנים האחרונות. מדובר בעיקר במפתחי הגוף, מתאמני חדר כושר שמטרתם היפרטרופיה (העלאת מסת שריר) או שיפור יכולת גופנית ייחודית.
סטרואידים אנאבוליים מושתתים ברובם על טסטוסטרון שמעודד בנייה אנבולית מהירה, בד בבד עם הקפדה על צריכת חלבון גדולה משמעותית מהממוצע, מספר אימונים רב במהלך השבוע (4 ויותר) ועצימות אימון גבוהה.

הנזקים הבריאותיים העיקריים הכרוכים בשימוש בחומרים הללו: שינויים בתפקודי הכבד עד כדי הופעת גידולים סרטניים, עלייה בלחץ הדם, ירידה דרסטית בספירת הזרע, ואף גדילת שדיים אצל גברים.

אצל נשים (פחות שכיח בישראל) מדובר בפגיעה בפעילות ההורמונאלית הטבעית והגברת ההשפעה האנדרוגנית כמו: אובדן המחזור החודשי, הפרעות בביוץ, שינויים מבניים באיברי המין, התקרחות, צמיחת שיער בפנים, שינוי בקומפוזיציית הגוף והפנים לגבריים יותר וכן התעבות הקול.

ההתמכרות לשימוש שכיחה מכיוון שהשינוי הגופני הנו מהיר ודרמטי ולאור התוצאות המרשימות מבחינה ספורטיבית ואסתטית גם יחד מתקשה המתאמן שעושה שימוש בחומרים אלה להפסיק את השימוש. לכן לא מעט ספורטאים עושים שימוש בחומרים אלה על בסיס קבוע ולוקחים סיכון משמעותי מבחינה בריאותית. חשוב לציין שהנזקים והבעיות הצפויות תלויות רבות במינונים, בגנטיקה של המתאמן, היקף השימוש, סוג החומרים שנעשה בהם שימוש וכדומה. ברם, במרבית המקרים, אם ישנן בעיות הן יופיעו בדרך כלל בעתיד הרחוק יותר ולא הקרוב.

המצב האבסורדי שנעשה שימוש נרחב בחומרים אלה גם אצל כאלה שאינם מרימי משקולות או מפתחי גוף והדבר על פניו כמובן לא הגיוני.

ד"ר איתי זיו (Ph.D) עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר.

ד"ר זיו מלמד ומרכז קורסי הכשרה בבית הספר להשתלמויות של המכללה בוינגייט ומנהל תחום הסברה של הסוכנות למניעת סמים בספורט. הוא הוציא לאור את האנציקלופדיה "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים", שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר. יחד עם ד"ר דרור שגיא, הוציא לאור את הספר "במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח", ספר העוסק בתחום אורח חיים והשמנה.