בזמן שרפואה מודרנית והעולם הקוסמטי נותנים הרבה אפשרויות להילחם בתופעת ההתקרחות, אנחנו עדיין לא יודעים מה הגורם העיקרי לתופעה – ואלה חדשות לא כל כך טובות אם אתה מתקרב לעשור השלישי של חייך, כי מחקר אמריקאי בדק את הנושא וגילה שעד גיל 35, רוב הגברים יאבדו כמות ניכרת מהשיער שלהם. בגיל 50, המספרים עולים עד ל-85%.

אז לא הרבה ידוע לגבי מה גורם לתופעה, מה שכן יודעים זה שיש לה קשר למה שנקרא דיהידרוטסטוסטרון, או ביותר פשוט - DHT. מומחים בתחום גילו קשר מובהק בין אנשים שסובלים מהתקרחות לבין רמות גבוהות של DHT במחזור הדם שלהם. זה השלב שאתם שואלים את עצמכם: "מה כל זה אמור להביע?" – אז אתר הבריאות Menshealth אסף את המומחים כדי להסביר כל מה שאנחנו יודעים על התופעה.

קודם כל, זה לא טסטוסטרון. לא בדיוק, בכל אופן. אחד המיתוסים בנוגע להתקרחות הוא שזה קורה לאנשים עם רמות גבוהות של טסטוסטרון בגוף – וזה לא נכון. אחרת ארנולד שוורצנגר היה קירח עוד לפני שהוא התחיל לשחק בסרטים. חוץ מזה, DHT עוזר לנו לפתח את מערכת הרבייה שלנו – שזאת דרך יפה להגיד שבזכותו יש לנו פין. כלומר, הוא לא עושה רק רע.

ד"ר ג'ושוע זייכנר, דרמטולוג מביה"ח מאונט סיני שבניו יורק, מסביר ש-DHT הוא סוג של טסטוסטרון משופר. "בגוף האדם, טסטוסטרון משתנה ל-DHT שמגביר את תופעות הלוואי של הטסטוסטרון עצמו". למעשה, מומחים מעריכים שיש לו פי 5 יותר השפעה על גוף האדם מאשר טסטוסטרון – ככה שגם אם יש לכם רמות נמוכות של ההורמון הגברי, לא יצאתם מכלל סכנה.

אז מה הקשר לקרחות? ובכן,DHT נמצא ברמות גבוהות אצל אנשים שסובלים מקרחות. מנגד, כשמפחיתים את הרמות שלו בגוף, ניתן לראות שיפור בצמיחת השיער. ההערכה כרגע היא שיש להורמון הזה השפעה על המחזוריות של צמיחת השיער על הקרקפת.

ברוב המקרים הוא משהה את זמן הגדילה בין שערה לשערה ולעיתים הוא ממש עוצר את הגדילה עצמה. חוץ מזה, הוא גם גורם מחליש את השיער, מה שגורם לו לנשור בצורה קלה יותר. על פי האיגוד האמריקאי למניעת התקרחות (כן כן, קיים דבר כזה) סימן מובהק של התופעה הזאת היא התקרחות בקודקוד הראש.

מכאן, ההערכה היא שבמידה וניתן להוריד את רמות ה-DHT בגוף, אפשר להילחם בהתקרחויות – לפחות עד שאפשר יהיה להתמקד בגן ההתקרחות ולעצור את הבעיה ברמה הגנטית. ד"ר זייכנר מסביר שמהבחינה הזאת, תרופות שמונעות את ההפיכה של טסטוסטרון ל-DHT מורידות באופן ניכר את הסיכוי לסבול מהתקרחות.

למרות זאת, חשוב לזכור ש-DHT איננו הסיבה היחידה להתקרחות. ישנם גברים שנולדים עם רגישות יתרה להורמון הגברי, מה שמשפיע לרעה על מצב השיער שלהם. מחקר של אוניברסיטת אדינבורו זיהה לפחות 287 ראיות לתופעת נשירת השיער כתוצאה מגורמים גנטיים – וזה המחקר הכי מקיף שנעשה בנושא עד היום.

יש עדיין עוד הרבה מחקר ועבודה לעשות בנושא כדי להבין איזה גנים קשורים לנשירת שיער, כמו גם מה ההשפעות שלהם על DHT. עד אז, תתנחמו בעובדה שהחברה תופסת קירחים בצורה סימפטית יותר מכל השאר.