השבוע נרשמה דרמה מורטת עצבים לאחר ששמועה אודות מחבלים בקניון ברעננה הופצה ושורשרה במאות קבוצות. בעקבות הדיווחים המבוהלים של האזרחים, המשטרה הציבה מחסומים ברחבי העיר ובכבישים המובילים לכיוון כפר סבא. שוטרים סרקו במשך שעות ארוכות את הקניון ואת החניון התת-קרקעי כדי לוודא שאכן אין מחבלים או מטעני חבלה.

זו לא הייתה השמועה האחרונה אודות הימצאות מחבלים באזור קניון רננים. אזרחים המשיכו להציף את מוקד 100, את קבוצות הווטסאפ ואת הפייסבוק והתעקשו שמחבלים מסתובבים ברחובות. כל הניסיון של המשטרה להפסיק את הפייק עלו בתוהו.

המשטרה פרסמה באופן חריג ארבע הודעות במהלך אותו היום במאמץ להרגיע את הציבור שמחבלים לא חדרו לקניון או לאזור השרון. בדיקות המשטרה גלשו לשעות הלילה המאוחרות כדי לשלול אפשרות לחדירת מחבלים לאזור.

"אין מחבלים באזור השרון ובקניון ברעננה ואין כל הנחיית הסתגרות בבתים", נאמר בהודעה הרביעית שהמשטרה הוציאה לכתבים, "המשטרה השלימה את כלל פעולות הסריקה אחרי חפץ חשוד בקניון  ברעננה ובהתאם להסרת החשד. פעילות המקום תשוב כסדרה".

גורמי מודיעין במשטרה טוענים, כי זה היה אחד הימים הכי עמוסים מאז תחילת המלחמה בכל הנוגע לדיווחים של אזרחים על הימצאות מחבלים בקניון ברעננה וביישובי השרון.

"זה טוב מאוד שאזרחים ערניים אבל גם לאחר שבדקנו לעומק את העניין ונשללה חדירת חוליית מחבלים  לקניון ולאזור השרון עדיין הפייק המשיך לככב ברשתות החברתיות ועוררה בהלה מיותרת", טען קצין מודיעין במשטרה.

"שוטרים נשלחים לשטח כדי לבדוק כל פנייה ופנייה"

חרושת השמועות לא נפסקה וביום רביעי הופצה שמועה על אירוע ביטחוני ביישוב שוהם. אזרחים הפיצו ברשתות החברתיות על חשד להמצאות מחבלים בשוהם ובסביבה. השוטרים בדקו את העניין לעומק ואז התברר שאין מחבלים ושום אירוע ביטחוני, אבל המידע המשיך להיות מופץ ברשת וגרם לבהלה גדולה בקרב התושבים.

שמועה על אירוע בטחוני בשוהם
שמועה על אירוע בטחוני בשוהם

גם ברמת גן, נהריה, בני ברק והסביבה היו דיווחים על "גננים" שנראים כמו חוליות מחבלים. "מישהו נכנס לבית שלי ומנסה לפתוח לי את הממ"ד", דיווח תושב רמת גן וגרם לבהלה בעיר.

"לפתע נדמה לנו שכל המדינה מוצפת במחבלים. אזרחים די מבוהלים ובצדק מהמצב בטוחים שכל מי שהוא בעל חזות מזרחית או מצלם בניינים הוא מחבל", ציין גורם במשטרה, "זה גורם לפאניקה גדולה כי יש אנשים חסרי אחריות שמפיצים את הפייק הזה גם לאחר שבדקנו את המידע ושללו אותו מכל וכל".

למעשה, אותם אנשים שנחשדים כ"מחבלים" הם במרבית המקרים שוהים בלתי חוקיים שבשל המלחמה לא יכולים לחזור לבתיהם, והם נאלצים להישאר בשטח ישראל. חלקם עובדי קבלן, שיפוצניקים ופועלי בניין שהאתרים בהם הועסקו נסגרו זמנית והבנייה בהם הוקפאה לאור המצב הביטחוני הרגיש.

"גם כאלה שיש להם אישורי שהייה לא יכולים להישאר בארץ. התושבים חוששים מערבים מהשטחים שמבחינתם הם מחבלים ולכן הם היו אמורים לצאת מהארץ אבל הם נשארו בה ועוסקים בגניבות ובפריצות לבתים", הסביר גורם בכיר במשטרה, "למיטב ידיעתנו הם לא משתפים פעולה עם ארגוני טרור והם נשארו פה כדי לשרוד כלכלית עד שהמלחמה תסתיים והעניינים יירגעו. מבחינת האזרחים האנשים האלה מסוכנים והם יכולים להיות בשנייה חוליית מחבלים אז הם מדווחים על כל דבר".

בישראל שוהים נכון כ-4,000 שב"חים תושבי שטחים. מאז תחילת המלחמה נעצרו כמה מאות שנחקרו במשטרה ובשב"כ ולאחר שיתברר שאין להם קשר לארגוני טרור הועמדו לדין על שהייה בלתי חוקית או גורשו בחזרה לשטחי הרשות הפלסטינית. "המוקדים שלנו קורסים מדיווחים. כל מידע שמתקבל נבדק בקפידה ולעומק ושוטרים נשלחים לשטח כדי לבדוק כל פנייה ופנייה", ציין גורם במשטרה, "זו תקופה מטלטלת גם עבורנו ואנחנו משתדלים לתת מענה מהיר לכל פניה".