משפטם של מחבלי חמאס שנתפסו חיים לאחר שביצעו את הזוועות הרצחניות בעוטף עזה יחל בקרוב וכעת המדינה תידרש להתמודד עם תסבוכת לא פשוטה - מי צפוי לייצג את אותם רוצחים מבחינה משפטית - מהלך שהחוק מחייב ושבלעדיו לא ניתן לקיים משפט תקין.

עורכי דין רבים כבר מצהירים שהם מסרבים לייצג את המחבלים שנחקרו על ידי השב"כ ויחידות הפח"ע של משטרת ישראל בגין רצח, אונס והשתייכות לארגוני טרור. "לכל אדם מגיע ייצוג משפטי. זה החוק בישראל. הפחד שלי הוא שאם אייצג את המחבלים הללו משפחות הנרצחים או עבריינים יפגעו בי כנקמה על הייצוג. זה לא עוד ייצוג של נאשמים. מדובר פה בחיות אדם שביצעו טבח נוראי", ציין א', עו"ד פרטי שעבד בעבר עם הסנגוריה הציבורית, "אני לא מוכן לקחת תיקים כאלה ולא משנה כמה כמה כסף ישלמו לי. ייצגתי בעבר מחבלים שביצעו פיגועים נגד חיילים אבל זה משהו אחר לגמרי. כבר קיבלתי איומים על החיים שלי שכדאי לי לא לייצג אותם אחרת יפגעו בי ובמשפחה שלי".

חקירות מחבלי החמאס (צילום: החדשות 12)
חקירות מחבלי החמאס | צילום: החדשות 12

לדברי א', אם היה מסכים לייצג את המחבלים היו מאבטחים אותו 24 שעות ביממה מחשש לפגיעה בו או בבני משפחתו. "לקחת תיקים כאלה זה סוג של גזר דין מוות ולא בא לחיות תחת איומים של ארגוני פשע יהודים שירצו לחסל אותי כנקמה על הייצוג. רבים  מהחברים שלי סירבו לייצג אותם", הדגיש א'.

ו-א' ממש לא לבד. עורכי דין שאליהם פנו גורמים משפטיים לייצג את המחבלים שהיו מעורבים בטבח השיבו בשלילה ודחו את ההצעה על הסף. "ייצגתי מחבלים שהואשמו בפגיעה וברצח של חיילים במהלך פעילות מבצעית. קיבלתי כסף מעמותות צדקה שונות בעזה ומהרשות הפלסטינית. פה מדובר במפלצות חיות אדם, חסרי צלם אנוש שרצחו ואנסו נשים תינוקות וגברים חסרי אונים, שרפו בתים על יושביהם. מצפונית אני לא מוכן. גם לי כעורך דין יש קווים אדומים", הסביר ד', עורך דין נוסף אליו פנו על מנת לייצג את המחבלים. "אפילו העמותות וקרנות הצדקה שנתמכות על ידי גורמי אירופאיים החליטו שלא לממן את הייצוג של המחבלים מהטבח".

המחבלים שעצורים בישראל היו מנועים עד כה מלהיפגש עם עורכי דין עד לסיום החקירות בעניינם. כעת הם יצטרכו ייצוג משפטי במהלך הארכות המעצר בבתי המשפט. מרבית המחבלים נמצאים בטיפול משפטי של פרקליטות מחוז הדרום,  שאמונה על הגשת כתבי אישום נגדם. יש עוד מחבלים רבים שנמצאים בחקירות שטרם הסתיימו.

גם הסנגוריה הציבורית מסרבת בתוקף לייצג את המחבלים. עורכי דין מהסנגוריה העבירו את המסר לגורמים משפטיים בכירים. "נכון לעכשיו המדיניות שלנו היא לא לייצג אותם, אלא אם כן בתי המשפט יכפו זאת עלינו וזה כבר עניין אחר לגמרי", ציין גורם בסנגוריה הציבורית, "שיימצאו לעצמם ייצוג משפטי אחר. סנגורים רבים אצלנו, אפילו מהמגזר הערבי, סירבו לייצג את המחבלים בשל חומרת המעשים שהם תת-אנושיים".

גם עמותות וגורמים ברשות הפלסטינית מסרבים לממן את הייצוג המשפטי של מחבלי חמאס, וכעת מדינת ישראל תצטרך למצוא לכך פתרון לא שגרתי, כמו הבאת עורכי דין מחו"ל שייצגו אותם על חשבון קופת המדינה - צעד שיעלה מיליוני שקלים למשלם המיסים. 

"עורך דין ישראלי ולא משנה אם הוא ערבי או יהודי שייקח את הייצוג של המחבלים הללו שם עצמו בסכנת חיים ממשית", הזהיר עורך דין ותיק, "מן הסתם זה יהיה משפט ראווה ציבורי שיחשוף לכל העולם את הזוועות שביצעו".