הרשתות החברתיות ומוקד 100 של משטרת ישראל מוצפים מאתמול בערב בסרטוני אבטחה של אזרחים מבוהלים בתל אביב, חולון ופתח תקווה שתיעדו מחוץ לבתיהם אנשים חשודים שמצלמים בניינים ובתים.

במשטרה מבהירים הבוקר כי אין חשד שמדובר במחבלים ואומרים כי בחלק מהמקרים מדובר בתמונות מזויפות או ישנות וקוראים לציבור לא להפיץ אותן. כמו כן עולה החשד שמדובר בלוחמה פסיכולוגית שמטרתה לזרוע פאניקה בקרב הציבור.

"בבדיקה שערכו שוטרי תחנת פתח תקווה בזמן אמת, זוהו ותוחקרו כלל המעורבים ובעל הרכב, וכאמור - נשלל כל חשד. למען הסר ספק, נבהיר כי מדובר בעובדי חברת ניקיון שתיעדו את המבנה, לאימות הכתובת הנדרשת מול בעל החברה, לאחר שהגיעו לכתובת שגויה לביצוע העבודה", הסבירו במשטרה. "עוד נבהיר, כי סרטונים ותמונות נוספות המיוחסות לכאורה לאירוע המדובר, נבחנו ונמצא, כי אינן קשורות למועד ולעיר וכל שרשור בנושא מייצר פאניקה מיותרת בציבור ולפיכך יש להימנע מכך. אנו שבים וקוראים לאזרחים להמשיך לגלות עירנות ולהתקשר בזמן אמת למוקד 100 בכל חשד".

"בכלל האירועים שנבדקו על ידי השוטרים לא עלה חשד לפעילות חבלנית עוינת", נמסר מהמשטרה. "בימים אלו כל דיווח מסוג זה מטופל במהירות וביסודיות רבה על ידי אלפי השוטרים והלוחמים הנמצאים בכל הערים בכוחות מתוגברים ומוכנים לכל תרחיש. משטרת ישראל שבה וקוראת לאזרחים להמשיך לגלות ערנות ולהתקשר למוקד 100 בכל אירוע חריג. על מנת שלא לייצר תבהלה הציבור מתבקש שלא לשרשר הודעות אלו ברשת ולהעבירם לטיפול המשטרה ללא דיחוי".

דובר המשטרה אלי לוי הוסיף הבוקר בראיון לניב רסקין כי "הרבה מאוד אנשים נמצאים בבהלה ואפשר להבין אותם, מדינת ישראל נמצאת במלחמה, אבל מצד שני, בדקנו עד אתמול עד השעות הקטנות של הלילה את כל הפניות שהגיעו ונשללה האפשרות שמדובר בפח"ע. בחלק מהתמונות לא מדובר בתמונות אותנטיות מהתקופה האחרונה. ייתכן מאוד שהיה פה מישהו שניצל את המצב של מדינת ישראל כדי לזרוע את הבהלה הזאת".

לוי מבקש מהציבור להפסיק לשרשר את התמונות והסרטונים ברשתות החברתיות ובעיקר בוואטסאפ. "אין פה פח"ע ומי שמשרשר גורם לבהלה. שירות הביטחון הכללי בודק כרגע אם יש מעורבות של מדינה חיצונית, מדינת אויב. לצערנו הרב במלחמה שאנחנו נמצאים בה כרגע בתקופה שהרשתות החברתיות מכתיבות את הקצב יש מי שגורם ומנצל את זה לגרום לבהלה".

בהודעות ובסרטונים שהופצו ברשתות משעות הערב אתמול נטען כי מדובר במחבלים שמתעדים את הבניינים והבתים לקראת תקיפה עתידית, אך במשטרה, כאמור, שוללים זאת.

"נכנסו עובדי ניקיון לבניין שלנו בפתח תקווה וצילמו אותו במשך דקות ארוכות", טוען אורי תושב העיר, "זה נראה כאילו הם עובדים עם המחבלים ומתכננים לפגוע בדיירים. ראינו בעיניים שלנו ערבים נכנסים לבניינים ומצלמים את הכניסות. חשדנו שחוליית מחבלים חדרה לעיר פתח תקווה ומתכננת פיגועים. פחדתי שירצחו אותנו. התקשרנו למוקד 100 של המשטרה ועד שענו לנו אמרו שאם נראה אותם שוב שנתקשר. מה זה הדבר הזה? במקום להגיע למקום ולבדוק את הדיווחים שלנו מה מחכים שיחסלו אותנו?".

חשודים מחוץ לבניינים (צילום: mako)
צילום: mako

בהרבה קבוצות וואטסאפ ובפייסבוק שבהם חברים תושבים בתל אביב, ראשון לציון, פתח תקווה וחולון דיווחו על עובדי ניקיון שהתנהגו בצורה מוזרה מאוד וצילמות את הבניינים שלהם "כחלק מאיסוף מודיעין עבור חוליות מחבלים".

"יש לנו תיעוד של הכול, התקשרנו למשטרה אבל הם גילו אדישות", מוסיף רמי תושב חולון, "זו הפקרת החיים שלנו. זה לחזור לאסון שהיה פני כמעט שבועיים. גם אם הדיווח שלנו לא נכון תגיעו לברר ואם זה באמת חוליית שמשתפת פעולה עם מחבלים".

חשודים מחוץ לבניינים (צילום: mako)
צילום: mako

לדברי התושבים באותם ערים גורמים ברשויות המקומיות ובהם גם קבלנים שהיו אחראים על אותם עובדי ניקיון הרגיעו אותם שלא מדובר בחוליית מחבלים או משתפי פעולה עם ארגון טרור, אלא בבדואים מהנגב שהגיעו לנקות את הבניינים ושהם ישבו ברכב של הקבלן ותיעדו את האזורים שניקו.

"במצב של היום אנחנו לא סומכים על אף אחד", ציינה נורית מתל אביב, "תראה איזה אסון קרה לנו בגלל שזלזלו בתלונות של תושבים בעוטף עזה".