18 בנובמבר 2021, המקום: כלא הדרים. איש העסקים ובעלי בית"ר ירושלים, משה חוגג, שנעצר בחשד לביצוע עבירות מין ומעשה הונאה ומרמה מובל לתא במעצר בכלא.

העצירים והאסירים בכלא דרוכים. הם מבינים שחוגג, שגלגל מאות מיליוני שקלים, הוא תרנגולת שמטילה ביצי זהב שיאפשר להם בקלות לסחוט ממנו כספים לממן לעצמם את הקנטינות ואת ההוצאות השונות.

כלא גלבוע (צילום: משה שי לפלאש 90)
צילום: משה שי לפלאש 90

"כשמשה חוגג נכנס בפעם הראשונה לאגף עצורי ימים בכלא הדרים, עצירים ביימו קטטה כדי להפחיד אותו, כדי שיבין לאן הוא נכנס ולמה כדאי לו לשלם דמי חסות שלא יפגעו בו ובסוף יצא מהכלא בריא ושלם פיזית ונפשית", חשף אסיר בכלא בשיחה עם mako, "המטרה הייתה להפחיד את חוגג, להיכנס אותו ללחץ  ושיפנה לבקש עזרה בהגנה, וישלם כסף לאותם עבריינים".

התרגיל שעשו העצירים לא עבד. חוגג לא יצא במשך חודש ימים מתא המעצר שלו לחצר הכלא מחשש שעצירים יפגעו בו. "הוא היה מבוהל מאוד", גילה עציר שהיה באגף שבו היה עצור חוגג, "עשו לו קבלת פנים מפחידה אז הוא פשוט העדיף להסתגר כל החודש הזה בתא שלו ולא לצאת החוצה. היה עציר תומך שניסה להרגיע אותו אחרת הוא היה עלול ליפול למלכודת של אותם עבריינים מסוכנים ולשלם להם דמי חסות".

חוגג שהיה די מפוחד וחשש לחייו התלונן בפני חוקריו, הוא סיפר על כך לעורכי דינו שייצגו אותו בעת שהיה עצור. "אסירים ועצירים איימו לרצוח אותי ואת בני משפחתי", ציין חוגג, "אני חושש לחיי. תעבירו אותי לאגף הפרדה".

עורכי דינו שיגרו מכתב חריף לקצינים בכירים בלהב 433 שחקרו את הפרשה ומחו על תנאי מעצרו והחשש לחייו.

"במשך כל מעצרו התריע מרשנו בפני הגורמים הרלוונטיים כי מושמעים כלפיו איומים מעצירים ואסירים. לפי האיומים אם לא יעביר להם כספים הם ירצחו אותו ואת בני משפחתו...גם יציאתו של מרשנו מהמעצר ובחזרה רצופה עינויים והתעללות שלא לצורך", כתבו עורכי הדין, "אמש הושם מרשנו בתא עם אדם נוסף שהשמיע באוזניו איומים שונים... מרשנו קרא מיד לסוהרים ורק בשלב שהגיעו לתא הוציאו את אותו אדם".

ומשה חוגג הוא לא היחיד שנסחט על ידי אסירים ועצירים. מאות סלבריטאים, אנשי עסקים, בעלי חברות ופוליטיקאים שנשפטו לעונשי מאסר או הוחזקו במעצר בגין חשדות חמורים, נסחטים מידי שנה במיליוני שקלים על ידי עבריינים החברים בארגוני פשיעה בתמורה לכך שלא יפגעו בהם.

"אני זוכר שנכנסתי לפני כשלוש שנים לבית מעצר באבו כביר, הייתי בהלם טוטאלי. חשבתי שהגעתי לג'ונגל זה היה מפחיד. צעקו עליי, איימו לדקור אותי. ניגש אליי עבריין ואמר לי שכדאי לי לשלם אם אני לא רוצה שהמשפחה שלי תראה את הגופה זרוקה בתא", סיפר א', איש עסקים שהיה עצור בפרשת הונאה, "הם מסוכנים ומפחידים. זו פעם ראשונה שלי בחיים בכלא. ביקשתי מאשתי שתעביר לקרוב משפחה של העבריין סכום של 5,000 שקל כדי שלא ירצחו אותי. בתמורה לכך הוא הפך להיות שומר הראש שלי והרחיק ממני עבריינים מסוכנים שרצחו לסחוט אותי".

אילוסטרציה (צילום: Moshe Shai/FLASH90, חדשות)
צילום: Moshe Shai/FLASH90, חדשות

גם ליאור (שם בדוי), בעל רשת חנויות, שריצה מאסר בגין מעשה מרמה, העלמות מס והונאה לצד סלבריטאים וידוענים סיפר שבסופו של דבר כולם  משלמים פרוטקשן לאותם עבריינים.

"אותם אנשים שמוכרים לציבור במרבית המקרים שילמו כסף לאותם עבריינים למנוע פגיעה פיזית בהם", גילה ליאור, "אני זוכר שאני וכמה סלבריטאים היינו מעבירים כל חודש 10,000 שקל לחשבונות של משפחות העבריינים כדי שיפקידו להם כספים לקנות מוצרים בקנטינה ולשלם להם חובות שוטפים, כולל תשלומים לעורכי דין. אני שילמתי להם 3,000 שקל. במשך שנתיים היה לי שקט, לא איימו עליי, לא ניסו לפגוע בי. תכלס היה שווה לי לשלם את הכסף הזה. יצאתי מהכלא בלי טראומות למעט המעצר הראשוני שלי. כשקראתי על האיומים שקיבל משה חוגג הבנתי בדיוק על מה הוא מדבר. כל הכבוד לו שהוא לא הסכים לשלם, לא כל אחד היה עומד תחת לחץ ואיומים מצד עבריינים מסוכנים".

יוסי (שם בדוי), עבריין הכלוא בבית כלא בצפון הארץ, סיפר כיצד הוא וחבריו ביימו קטטה גדולה מול איש עסקים מוכר במשק הישראלי, עד כדי כך שהוא נבהל וביקש שיגנו עליו.

"עשינו לו הצגה שבו שמונה אסירים תוקפים באגרופים ובעיטות אסיר שלא רצה לשלם כסף. איש העסקים רעד כולו, עוד רגע התעלף והתחיל לברר מי המנהיג בתא שיכול לשמור עליו, הוא שילם כמו גדול 15 אלף שקל בחודש עד שסיים את המאסר שלו אחרי שלוש שנים", חשף יוסי.

בבתי הכלא נלחמים כל הזמן בתופעה הזו. כך למשל הוקם בשירות בתי הסוהר אגף 10 בכלא מעשיהו שכונה "אגף הוי.אי.פי" שבו היו כלואים ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, אנשי העסקים, נוחי ודני דנקנר ועוד. במטרה לבודד אותם מאסירים אחרים שינסו לסחוט אותם או לפגוע בהם. האגף נסגר לפני כשנתיים אבל בשב"ס עושים הכול למגר את התופעה הזו ככול יכולתם, אבל גם הם מוגבלים בכל מה שנעשה בתוך התאים והאגפים. "אם אסירים מתלוננים שהם נסחטים על ידי עבריינים התלונות מטופלות ברצינות רבה אבל אם יש כאלה הם מעטים מאוד", ציין גורם בשב"ס.