על פי נתוני משרד החוץ ברחבי העולם מוחזקים במעצר ובבתי כלא 365 אזרחים ישראלים. חלקם עבריינים ישראלים המוכרים למשטרת ישראל ואחרים הם אזרחים שהסתבכו בפעם הראשונה בחייהם. הישראלים עצורים בגין שלל עבירות, משוד ורצח ועד עבירות על חוקי הגירה והונאות קריפטו.

מרבית האסירים עצורים בארצות הברית, רוסיה, אוקראינה, גרמניה, צרפת, גיאורגיה, רומניה, טורקיה, הונגריה, הולנד, תאילנד ואיחוד האמירויות. אנשי משרד החוץ עושים ככל יכולתם לסייע להם מבחינה קונסולרית, אבל מבחינה משפטית אין ביכולתם להתערב.

"מרגע הפנייה של האזרח העצור או של בני משפחתו אנחנו דואגים ליצור איתו קשר, לבקר אותו ולבדוק שלא הפרו את זכויותיו", הסביר גורם במשרד החוץ, "אנחנו עושים הכל כדי לעזור, אבל מבחינה רשויות האכיפה באותן מדינות אנחנו לא יכולים לעשות יותר מכך".

עורכי הדין ניר ושגיב רוטנברג, המייצגים ישראלים העצורים בבתי כלא ברחבי העולם, טוענים כי מאז השבעה באוקטובר היחס לעצורים נהיה גרוע. לדבריהם ישנם אסירים שאף הותקפו באלימות כנקמה על המלחמה בעזה.

"יש בפירוש אסירים ועצורים ישראלים שנמצאים מאז 7 באוקטובר בסכנת חיים ממשית. היחס של הסוהרים והאסירים כלפיהם החמיר מאוד. הם מקבלים איומים ברצח", חשפו עורכי הדין ניר ושגיב רוטנברג. "אנחנו עושים מאמצים להעביר אסירים ישראלים לרצות את המשך מאסרם בארץ ובכך למנוע את הפגיעה בהם מבחינה פיזית ונפשית. יש גל של אנטישמיות כלפי אסירים ישראלים בבתי כלא בעולם. אנחנו מקבלים הרבה פניות מאותם אסירים ובני משפחותיהם. על הרשויות במדינה לסייע בהוצאתם של אותם אסירים הנמצאים  בסכנת חיים ובהעברתם לבתי כלא בארץ להמשך ריצוי מאסרם. בכל יום שהם נמצאים שם הם בסכנת חיים. לדעתנו הרשויות בישראל יכולות לעשות יותר למען אותם אזרחים עצורים אבל לא עושה כמעט כלום".

"הכלא בארץ זה גן עדן לעומת המקום הזה"

אורי (שם בדוי) בשנות הארבעים לחייו נעצר לפני כשלוש שנים בתאילנד, בחשד למעורבות בעבירות של סחר בסמים שהעונש עליהן עשוי לנוע בין 50 שנות מאסר בפועל לגזר דין מוות.

אורי טען שתפרו לו תיק, שמישהו הכניס את הסמים למזוודה שלו ללא ידיעתו כדי להביא למעצרו. לדבריו הוא לא סוחר סמים, אלא עוסק בסחר באבני חן ותכשיטים. "בכניסה לכלא יש עצי קוקוס ודקלים, זה נראה כאילו הגעת לאי, אבל בפנים גן העדן הופך לגיהינום", מספר אורי. "כל יום מוציאים מהאגף גופות של אסירים שמתו ממחלות. יש ימים שיש גם הוצאות להורג ושומעים ברקע את כיתת היורים יורה באסירים שנגזר עליהם עונש מוות".

"כל דבר קונים בכסף", מוסיף אורי. "נעליים, בגדים, מזרן, מיטות, אוכל. הסוהרים במדינה הזו הם האנשים הכי עשירים. אם המשפחה שלי לא הייתה שולחת לי 500 דולר כל חודש אני מזמן הייתי מת. לא הייתי שורד את התנאים פה. האוכל מסתכם בכף אורז, חתיכת עוף קטנה ומרק מלא בירוקת. הכלא בארץ זה גן עדן לעומת המקום הזה".

לדברי אורי, במהלך תקופת מאסרו הוא היה חשוף לאיומים על חייו מצד אסירים שונאי ישראל. "היו אסירים מאיראן וסוריה שאיימו לרצוח אותי, שילמתי לסוהרים שיעבירו אותם לאגף אחר", תיאר אורי, שלבסוף הצליח בסופו של דבר הצליח להוכיח את חפותו ובכך להשתחרר מהכלא התאילנדי.

יואב (שם בדוי), ישראלי שהיה עצור בדובאי בחשד לגניבה של תכשיט מחנות, תיאר את תנאי הכליאה במדינה שישראלים רבים אוהבים לטוס אליה. "דובאי נראית מקום מדהים, יפה, יש בה אטרקציות שלא תמצא בשום מקום בעולם, אבל הכלא שלה זה עולם אחר לגמרי", מספר יואב. "הכלא המרכזי בדובאי הוא מהגרועים בעולם. בכלא יש מאות אסירים שישנים על רצפת בטון בצפיפות מפחידה, ואוכל שקשה מאוד לעיכול. בכלא יש משמעת ברזל מצד הסוהרים. מי שמפר את הנהלים חוטף מכות רצח. היו איתי באגף אסירים איראנים, סורים ועיראקיים. לא יכולתי לעצום עין בלילות מהפחד שירצחו אותי. כשהם שמעו שאני ישראלי הם התחילו לאיים עליי, אמרו שאנחנו מדינה של רוצחי ילדים פלסטינים. למזלי היו כמה אסירים בריטים ואמריקאים ששמרו עליי, אחרת לא הייתי יוצא חי מהכלא".

בני (שם בדוי) עצור בכלא בהונגריה בחשד לרצח. מאז ה-7 באוקטובר היחס אליו מצד הסוהרים והאסירים המוסלמים הורע באופן משמעותי. "היו אסירים שירקו עליי ובעטו בי כנקמה על מה שצה"ל עושה בעזה", סיפר בני לעורך דינו. "העדפתי שלא להגיב, שלא יבצעו בי לינץ'. הסוהרים מתעלמים. כל יום שעובר ואני בחיים אני אומר תודה רבה לאלוהים. זה כלא עם תנאים מחרידים, בטח שלא על פי הקריטריונים של האיחוד האירופאי (הונגריה היא חלק מהאיחוד). מבחינתם זכויות אזרח ובכלל זה אסירים לא שווים כלום. התנאים פה נוראיים, האוכל הוא דבר מחריד, אבל חייבים לאכול כדי לא למות. פעם עורך הדין שלי התלונן על התנאים שבהם אני מוחזק ובתגובה סוהרים היכו אותי באכזריות. הם לא רוצים שהעולם יידע מה קורה בבתי הכלא במדינה הזו".