17 בנובמבר 2022. שעת בוקר מוקדמת. כוחות מיוחדים של משטרת יוהנסבורג, בירת דרום אפריקה, פשטו על אחוזת הענק של העבריין הישראלי יניב בן סימון, עצרו אותו וכמה מאנשיו כבולים באזיקים, החרימו כלי נשק לא חוקיים, אופנועים גנובים, כלי רכב יוקרתיים והרבה מאוד כסף.

"העבריין בן 46, קשור למשפחת אברג'ל ונמצא ברשימת המבוקשים של האינטרפול מאז 2015", נכתב בהודעה שפרסמה המשטרה המקומית, "מדובר במבוקש מספר 1 של משטרת ישראל". ההודעה הזו גרמה לשמחה גדולה בקרב חוקרי היאחב"ל בלהב 433 ואנשי המחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים שעקבו אחרי בן סימון מעל 20 שנה, בניסיון לעצור אותו ולהעמידו לדין בישראל בגין שורה של פרשות חמורות ביותר.

המתחם שבו נעצר העבריין יניב בן סימון
המתחם שבו נעצר בן סימון בדרום אפריקה

"מדובר בעבריין הכי מסוכן שהיה ברשימה של האינטרפול", מסביר קצין משטרה בכיר, "שנים ניסינו לעצור אותו. אספנו עוד ועוד ראיות נגדו כדי להביא להסגרתו, הפעם הייתה תחושה שסוף סוף שמנו עליו את ידינו. אבל לצערי השמחה הייתה מוקדמת מדי".

שנה וחצי חלפו מאז מעצרו של בן סימון, והסגרתו לישראל מוטלת בספק בשלב זה – בין היתר בגלל התרופפות היחסים בין שתי המדינות על רקע המלחמה בעזה והתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. "יש קומונה חזקה מאוד של עבריינים ישראלים בדרום אפריקה, והם לא עושים שום דבר כדי לגרש אותם", מדגיש גורם מודיעיני במשטרת ישראל, "העבריינים מרגישים שם בבית, זו מדינה שכסף קונה בה הכל, בעיקר קשרים בצמרת השלטון והמשטרה".

הדיונים הנוגעים להסגרתו של בן סימון נדחו פעמים רבות, כל פעם בשל סיבה אחרת, אך לעומת זאת הדיון בבקשתו להשתחרר למעצר בית אמור להיערך בימים הקרובים. "יש סיכוי לא רע שבן סימון ישתחרר למעצר בית, כמו שקרה עם העבריין שי מוסלי שישראל ביקשה את הסגרתו ונדחתה. הוא שוחרר וגר היום בדרום אפריקה", מציין גורם בכיר במשטרה, "ההרעה ביחסים בין שתי המדינות עלולה להשפיע על השופטים שדנים בתיק שלו, ולצערי לשחק לטובתו. מדובר בתיק שהשקענו בו מאות מיליוני שקלים, ולמעשה הוא החלק האחרון שחסר בפאזל של תיק 512. יש פה הרבה סחבת, אני מקווה שבן סימון יוסגר אבל אני לא אופטימי במיוחד".

יניב בן סימון נעצר ביוהנסבורג (צילום: דוברות המשטרה)
האופנועים שנמצאו במתחם של בן סימון | צילום: דוברות המשטרה

"הוא תכנן הכל לפרטי פרטים ודאג שאחרים יעשו את העבודה עבורו"

בן סימון (48) היה לטענת המשטרה יד ימינו של ראש ארגון הפשע יצחק אברג'ל, ומאדריכלי הפיגוע הפלילי ברחוב יהודה הלוי בתל אביב בדצמבר 2003. בפיגוע שתוכנן על מנת לחסל את העבריין זאב רוזנשטיין נהרגו שלושה בני אדם ו-37 נוספים נפצעו בדרגות פציעה שונות. רוזנשטיין עצמו נפצע באורח קל.

בן סימון למעשה נחשב ל"איש המשימות המיוחדות" של אברג'ל. הוא נחשד במעורבות בתכנון הרצח של העבריין פליקס אבוטבול ב-8 באוגוסט 2002 ליד בית הקזינו שלו בפראג בירת צ'כיה. על פי החשד, הרצח הגיע כנקמה על רצח העבריין יעקב אברג'ל, אחיו של יצחק.

"יניב היה איש המבצעים של יצחק, האיש הכי קרוב ונאמן לו", טוען גורם המעורה בפרטים, "הוא היה המוציא לפועל. יודע לעשות כסף מכלום, ולא מלכלך את הידיים שלו בשום מקום. הוא תכנן הכל לפרטי פרטים ודאג שאחרים יעשו את העבודה עבורו".

מיד לאחר הפיגוע הפלילי בתל אביב ברח בן סימון מהארץ, מחשש שהמשטרה תעצור אותו והוא יסיים את חייו בכלא. מאז הוא שוהה בדרום אפריקה. הקים אימפריית פשע משגשגת, חבר לעבריינים ישראליים המתגוררים ביוהנסבורג שנים רבות, החזיק עשרות מאבטחים שעבדו בשבילו ושכר עובדים מקומיים שתחזקו לו את האחוזה. חי כמו מלך - עד שנעצר כאמור לפני כשנה וחצי.

גורמים משפטיים טוענים כי אחת הסיבות לעיכוב בדיון בנוגע להסגרתו של בן סימון לישראל נובעת מכך שיש נגדו תיק פלילי על החזקת נשק לא חוקי ועבירות נוספות, וכי עד שהתיק הזה לא יסתיים לא ידונו בהסגרתו.

בימים אלו, דרוכים במשטרה ובפרקליטות לקראת הדיון בעניין בקשתו לשחרור למעצר בית של העבריין, שמיוצג על ידי עורכי דין מקומיים בסיוע עורכי דין ישראלים, שחר חצרוני ודורון נוי. "אם הוא ישוחרר זו תהיה מכה קשה לפרקליטות ולמשטרה", ציין גורם בפרקליטות.