תגבור של יחידות אופנועים ורחפניים, הקמת תחנת משטרה חדשה בבאר שבע, נוכחות משטרתית מאסיבית בכבישי הנגב והערבה, הכפלת כמות הניידות - כל אלה הם חלק מתוכנית העל של מפקד המחוז הדרומי ניצב פרץ עמר למיגור הפשיעה בנגב, שנועדה להחזיר את המשילות והביטחון לתושבים בנגב.

התוכנית, שנחשפת ב-mako לראשונה, כבר הועברה לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ולמפכ"ל, רב-ניצב יעקב שבתאי, שתומכים בה. שרים נוספים שנחשפו אליה ועיינו בה הבטיחו לעשות הכל כדי שתקבל את אישור שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וצמרת משרדו. בסביבתו של עמר מקווים שהתוכנית תיושם הלכה למעשה בשטח ולא תיקבר במגירות מאובקות.

"זו הזדמנות חד פעמית ליישם את התוכנית הזו, שהיא הפתרון הטוב ביותר למיגור הפשיעה בנגב ובדרום", אומר עמר בראיון בלעדי ל-mako. "אם זה לא יקרה עכשיו זה, לא יקרה אף פעם. כמי ששירת במגוון תפקידים במרחב הנגב והמחוז הדרומי וכמי שמכיר את האזור לעומק, אני יכול לומר בהחלט שזו התוכנית שתמגר את הפשיעה, תחזיר המשילות ואת הביטחון לתושבים. היא נותנת מענה לכל הבעיות שיש כיום".

ניצב פרץ עמר
ניצב פרץ עמר

כיום משרתים 3,330 שוטרים בלבד במשטרת המחוז הדרומי לצד כ-2,000 מתנדבי משמר אזרחי. זהו מספר מצומצם מאוד של כוח אדם לעומת השטח העצום עליו הם אחראים, שהוא 67% ממדינת ישראל.

צמד המילים "הדרום הפרוע" הפך למטבע לשון שמאפיין את מה שקורה באזור הנגב והדרום בשנים האחרונות, על רקע הפשיעה הגואה ותחושת ההפקרות של התושבים. הבעיות העיקריות עמן מתמודדים האזרחים בדרום הן עבריינים מהפזורה הבדואית שבנגב, בריונות בכבישים, פריצות לבתים והטרדות מיניות של נשים וצעירות במרכזי קניות ובשכונות.

"כמות כוח האדם הזו לא יכולה לאפשר לנו לתת לציבור שירותי משטרה מהירים וטובים", מדגיש עמר. "זה כמעט בלתי אפשרי, בעיקר במקומות מרוחקים כמו בערבה וברחבי הנגב. אין פה שמיכה קצרה, אין פה בכלל שמיכה. מדובר על מעט שוטרים על שטח עצום, עם משימות שהן ברמה לאומית - להקנות משילות באזור וביטחון לתושבים ולמי שנוסע בכבישים. כמות התושבים בערים כמו נתיבות, אשדוד, אשקלון, קריית גת, אופקים הוכפלה ושולשה במהלך השנים. העיר באר שבע צמחה באופן מטורף. שכונה כמו 'רמות' הפכה לעיר של ממש. אבל לצערי כמות השוטרים נשארה כמות שהיא. זה אומר שהפוטנציאל לבצע פשעים עלה והיכולת של המשטרה לתת מענה ירדה באופן דרמטי. המטרה שלנו היא לא רק לתת מענה לפשיעה אלא לסכל אותה".

על פי התוכנית של עמר, מרחב הנגב יחולק לשני מרחבים: במרחב החדש שייקרא "אשלים" (שם לא סופי), בו ישרתו בכל תחנת משטרה 120 שוטרים. כך למשל תחנת משטרת שגב שלום, שתושק בשבוע הבא, תהיה הראשונה. עוד מתוכנן להקים תחנות חדשות בלקיה וחורה. גם בעיירה תל שבע, שנחשבת למחולל פשיעה חמורה בדרום, תוקם תחנה חדשה עם 120 שוטרים. בעיירה כסייפה תוקם נקודה עם כמה עשרות שוטרים. בערוער יש תחנה שתזכה לתגבור נוסף של שוטרים. ברמת נגב תוקם נקודה עם 40 שוטרים. נקודה דומה תוקם בישוב הבדואי ביר הדאג' שנמצא לא הרחק מהגבול עם מצרים. תחנת משטרה עם כמה עשרות שוטרים תוקם בקרוב בשכונת רמות בבאר שבע. תחנת משטרת העיירות תפורק ויוקם כאמור מרחב חדש שיחבר בין כל התחנות הללו. בנוסף תחנת משטרת באר שבע שהייתה תקועה במבנה ישן בעיר תועבר למבנה חדשה שייבנה במהלך השנה הקרובה. עשר תחנות חדשות יוקמו ויזכו על פי התוכנית לתוספת של 1,200 שוטרים. על פי התוכנית עלות כל שוטר לשנה היא כ-250 אלף שקל ברוטו. 

לדבריו עמר, המטרה היא לתת שירותי משטרה זמינים ומהירים לתושבים ביישובי הקבע הבדואים ובפזורה. "אנחנו רוצים ליצור תחושה של ביטחון ומשילות בכל הנגב", מבהיר עמר. "זה צריך להיות אינטרס לאומי של מדינת ישראל. הדבר הבסיסי הוא לפרוס כוחות בכל השטח. אנחנו רוצים ליצור משטרה חזקה, שבכל תחנה יהיו 120 תקנים וגיבוי של יחידות נוספות. אנחנו עדים לכך שיש עלייה גדולה מאוד בפניות של תושבים בדואים לקבלת שירותי משטרה שזה מעודד מאוד. יש יותר תלונות, יותר מודעות לכך שהמשטרה יכולה לסייע ולטפל בפניות שלהם. הוקמו סיירות הורים בכמה יישובים בדואים כמו רהט למשל שמסייעים למשטרה לטפל בפשיעה. תגברנו כוחות מג"ב ומשטרה ברהט. רואים היום שיש שינוי לטובה גם במגזר הבדואי. הקמת התחנות החדשות ותגבור הקיימות ישפרו את שירותי המשטרה בצורה דרמטית".

חלק מהתוכנית הוגש כבר בשנת 2006 לשר לנגב והגליל דאז, שמעון פרס, שהתלהב ממנה ומימן את השנה הראשונה שלה לפני שהוחלף. התוכנית, שעלותה נאמדה בכ-1.7 מיליארד שקל, תוכננה להתפרס על פני כמה שנים ולתגבר משמעותית את המשטרה בנגב ובדרום. עלות התוכנית הנוכחית שמקדם עמר כיום כחצי מיליארד שקל. 

"אם התוכנית הזו הייתה מתממשת אז היינו היום במקום אחר לגמרי", מציין עמר. "זו תכנית שמשתלמת למדינה. היא לא יקרה. יוקמו עשר תחנות משטרה חדשות. יחידות האופנועים והסיירים יוכפלו בכוח אדם וברחפנים ואמצעים טכנולוגיים עם מרכז שליטה שיעקוב אחר הנעשה בכבישים. אם התוכנית תמומש, תושבי הנגב ומדינת ישראל ירוויחו מכך. אני אעשה הכול שהיא תמומש. נעשה פה טיפול שורש יסודי. לא תשמע יותר את המושג 'הדרום הפרוע'. נוכל לתת מענה מהיר לתושבים בכל מקום ולעסוק גם בסיכול פשיעה. לא נרשה בריונות בכבישים ופגיעה ברכוש וביטחון התושבים. כבר בשנת 2022 רשמנו עליות בתפיסת אמצעי לחימה, הגשת כתב אישום והשארתם של עבריינים במעצר עד תום ההליכים. זה לא מספיק. ככול שנפרוס יותר ויותר שוטרים בשטח הפשיעה תרד".

תכנית עמר אמורה להיות מוגשת לאנשי משרד האוצר בגיבוי השר לביטחון פנים כדי לאשר אותה. "אני את שלי עשיתי. הכנתי תכנית מקיפה למיגור הפשיעה והחזרת המשילות. עכשיו זה לא בידיים שלי", סיכם ניצב עמר. "אני מקווה שהיא תאושר".