גלידת "בן אנד ג'ריס" מטריפה לא רק את הצרכנים, אלא גם הציתה את הדמיון והחושים של ארגוני הפשע במרכז הארץ - שמצאו בה פוטנציאל לכסף קל. מעל חודש חלף מאז שנחשפה לראשונה ב-mako גניבת הענק ממפעל "בן אנד ג'ריס" באזור התעשייה באר טוביה, אך מתיעוד שצולם בשבוע שעבר, נראה כי העוקץ ממשיך לפעול. 

על פי החשד, מהמפעל נגנבו עד כה גלידות בשווי של מעל שישה מיליון שקלים, כאשר חמשת החשודים שנעצרו בחשד למעורבות שוחררו בערבות בתנאים מגבילים, בהם נהגים, מתווכים וסוחרים. החקירה בעיצומה, וההערכה שעוד מעורבים בשוד הגלידות ייעצרו בקרוב.

שלב אחר שלב: כך מתנהל עוקץ הגלידות הגדול בישראל אי פעם

בשלב הראשון, גורמים עבריינים שחברו לעובדים במפעל הקימו מערך הסעות משוכלל - רכשו טנדרים סגורים, שחלקם ללא אפשרות של קירור ואחסנה של הגלידות. "הם היו חייבים סיוע פנימי כדי לשנע את הגלידות החוצה מבלי שיחשדו בהם", אמר גורם במפעל. את הפרשה חקרה חברת "אביר מודיעין וביטחון" שמתמחה בניהול ביטחון אירגוני ומניעת פשיעה בארגונים תעשייתיים כלכליים.

השלב השני היה להוציא את הגלידות מהמפעל. לפחות שני נהגי משאיות שמועסקים על ידי המפעל חברו לחברי הרשת לצורך העברת הסחורה הגנובה. הם היו מושכים מפסי הייצור של המפעל כמות גדולה של גלידות, ומדווחים בפועל על מספר נמוך בהרבה.

בשלב השלישי, נהגי המשאיות נפגשו עם שניים מחברי הרשת באזור קרית מלאכי, והעבירו להם בכל פעם מאות גלידות בתמורה לכמה עשרות אלפי שקלים.

השלב הרביעי והאחרון בעוקץ – שני מתווכים דאגו למכור את הסחורה לפיצוציות וסופרמרקטים שכונתיים ברחבי הארץ במחיר מבצע של עשרה שקלים ליחידה, לעומת 18-31 שקלים. בין הערים אליהן הועברה הסחורה הגנובה: באר שבע, נתניה, ירושלים, כפר סבא, ראשון לציון, יבנה, חדרה ועוד.

בן אנד ג'ריס - המחסן המרכזי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
בן אנד ג'ריס - המחסן המרכזי | צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

"כולם הרוויחו משוד הגלידות - נהגי המשאיות, המתווכים, הסוחרים והעבריינים", ציין גורם במשטרת מרחב לכיש שחקרה את הפרשה. כמו כן, נזק כבד נגרם למפעל שהוציא לא מעט כסף על המאבק המשפטי למכירת הגלידות בשטחי יהודה ושומרון. "במהלך ביקורת שגרתית הם גילו לתדהמתם שגנבו באופן שיטתי מאות אלפי יחידות גלידה בשווי של מיליוני שקלים", אמר גורם במפעל.

חוקרי החברה החלו לבדוק כיצד כמות עצומה של גלידות נגנבה מהמפעל מתחת לאפם של המנהלים הבכירים. החוקרים עברו על סרטוני מצלמות האבטחה במפעל, תחקרו עובדים, ולבסוף ערכו מעקבים אחר החשודים בגניבת הגלידות. במשך כמה שבועות, הם תיעדו את הגניבה על ידי נהגי המשאיות מהמפעל החוצה לידי חברי רשת והמתווכים. החוקרים עדכנו את בעלי המפעל וחוקרי תחנת משטרת קרית מלאכי, והעבירו לידיהם סרטונים ותמונות של גניבות הגלידות ומכירתם לבעלי מכולות ופיצוציות ברחבי הארץ.

"הציעו לי עשרה שקלים עבור יחידה, אז קניתי 100. ידעתי שזה גנוב מהמפעל, ומכרתי כל יחידה ב-20 שקל", חשף בעל סופרמרקט באחד מיישובי השרון, "הם אמרו לי שהם משווקים מורשים והאמנתי להם". בתוך כך, במרבית המקרים, חברי הרשת שינעו את הגלידות הגנובות ללא קירור וייתכן שאף מכרו אותם כשהן מקולקלות. "הם לא הקפידו על תנאי הגיינה וקירור", הסביר גורם במשטרה, "הם רצו להיפטר מהגלידות בכל מחיר".

במפעל מתכוונים להגיש תביעות אזרחיות נגד המעורבים בגניבת הגלידות, וכן בגין הנזק הכלכלי והכספי שגרמו לאובדן הכנסות. "לא נוותר לאף אחד. אנחנו סומכים על המשטרה שתעשה את עבודתה ותמצה את הדין עם המעורבים", ציין גורם במפעל.