בית המשפט לתעבורה באשדוד גזר על אביתר חנוכה, תושב קריית מלאכי, מאסר בפועל למשך 13 חודשים לאחר שגרם ברשלנות למותה של הצעירה אביה ליברטי בת ה-24, לה אפשר לנהוג ברכבו למרות שלא הייתה מורשית לכך וכתוצאה מכך היא נהרגה בתאונת דרכים.

התאונה הקטלנית אירעה לפני כארבע וחצי שנים, אז חנוכה בילה בפאב במושב ניר בנים. בתום הבילוי הוא נהג כשהוא שיכור לאשדוד, על מנת לפגוש שתי בחורות צעירות – ביניהן ליברטי. בסביבות השעה 04:00 חנוכה הסיע את הצעירות וחבר נוסף לכיוון קריית מלאכי, כשהוא נוהג בצורה פרועה וסוטה בין הנתיבים. ליברטי, שחששה מהנהיגה המסוכנת שלו ביקשה שיעצור בשולי הכביש וייתן לה להחליף אותו וחנוכה נענה בחיוב, למרות שכאמור לא היה לה רישיון נהיגה. חברתה של ליברטי התנגדה לכך שהיא תנהג, אבל בסופו של דבר עלתה למכונית גם כן כשחנוכה ישב במושב האחורי.

החבורה נסעה לכיוון קריית מלאכי, כשבדרכם עצרו בבאר שבע לאסוף ידיד של ליברטי. בזמן הנסיעה ליברטי איבדה שליטה על הרכב, כתוצאה מכך המכונית התהפכה כמה פעמים בתעלה שבצד הדרך, ונתקעה על המעקה. ליברטי נהרגה במקום, בעוד הנוסעים האחרים נפצעו בדרגות שונות.

אביתר חנוכה (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א)
אביתר חנוכה | צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א

הפרקליטות במחוז דרום הגישה כתב אישום נגד חנוכה לבית המשפט לתעבורה באשדוד בגין עבירות של גרימת מוות ברשלנות, נהיגה בשכרות ואיסור לנהוג ללא רישיון נהיגה. בהמשך חנוכה הורשע בעבירות אלו. אורלי בוגנים, אחותה של ליברטי, תיארה את נסיבות חייה של המנוחה, והדגישה את העובדה כי המנוחה נקראה על שם אחיה הבכור, שנפטר מדום לב בגיל צעיר. בנוסף, הדגישה את החשיבות בגזירת הדין באופן שישליך לא רק על אלמנט ההרתעה האישי, אלא גם על אינטרס ההרתעה הכללי, בכדי שזה לא יקרה למשפחות נוספות.

התובעת בתיק ביקשה לגזור על חנוכה עונש שבין 18 ל-30 חודשי מאסר בפועל, על כך שאפשר למנוחה לנהוג במכוניתו למרות שלא היה לה רישיון נהיגה ולאור העובדה שהוא מכחיש את האחריות שלו לתאונה הקטלנית. סנגורו של הנאשם טען מנגד כי מדובר במקרה נדיר וייחודי וכי בעקבות התאונה מרשו סובל מפוסט טראומה ושהרשלנות של מרשו היא ברף הנמוך. הוא ביקש מבית המשפט לגזור על חנוכה עונש שינוע בין עבודות שירות למאסר בפועל שלא יעלה על 15 חודשים.

בתוך כך, השופטת רבקה שורץ הדגישה בגזר הדין כי לנאשם היו מספר הזדמנויות להחליף את המנוחה בנהיגה או להפסיק את נהיגתה, בעיקר בשלב מסוים בו המכונית כבתה בגלל שהדלק אזל. למרות זאת, השופטת התחשבה במכלול הנסיבות וכאמור גזרה על חנוכה מאסר בפועל בן 13 חודשים, מאסר על תנאי בן 7 חודשים, פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 7 שנים ופסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 5 חודשים על תנאי. כמו כן, הנאשם ישלם פיצוי על סך 20,000₪ לאם המנוחה.

בגזר דינו ציין בית המשפט כי "יש אינטרס חברתי, חינוכי וכלכלי ברמה הלאומית – לחנך את ציבור הנהגים לכבד את חוקי התעבורה, במטרה להעלות את רמת הבטיחות בדרכים ולצמצם היקף תאונות בארץ – הגובות מחיר גבוה של דמים. [...] כל עוד ההפקרות בדרכים נמשך וכתוצאה מכך קופחו חיי אדם – על בית המשפט לנקוט כבית שמאי". לא זו אף זו, ציין בית המשפט, כי "הקטל בדרכים הפך מנת חלקם של רבבות מאזרחי מדינת ישראל. המציאות היומיומית עגומה והתופעה גובה מחיר דמים יקר ובלתי נתפש".