מחאת האוהלים שוטפת את הארץ, ובין המוחים הרבים שמגיעים לשטח אפשר היה למצוא לאחרונה גם קבוצה נוספת – עיקשת, נחושה וזועקת לא פחות – קבוצת הנציגים של מפלגת זכויות הגבר. המפלגה הוקמה ב-1986 וטרם הצליחה להיכנס לכנסת, אך היא נחושה להמשיך במאמציה. יעקב שלוסר (56), יו"ר המפלגה, מסביר שמדובר בקואליציה של מספר ארגונים שהתאגדה למאבק, ואומר: "אנו שם כי מצאנו את ההזדמנות להראות גם את הצד הזה שיש עוד איזשהו מגזר שסובל מאוד וזה קשור לעניין של כסף. אבות גרושים נזרקים, הדירה נשארת אצל האישה ומשלמים מעל ומעבר למה שצריך. יש הוצאות כפולות".

אז מה ההצעה של המפלגה?
"הפיתרון הוא קודם כל אחזקה משותפת של הילדים, שלא יילכו אוטומטית עם האימא. חשוב לזכור שהילדים לא מתגרשים מהאבא, אלה ההורים שמתגרשים. חשוב שתהיה התחשבות".

יעקב שלוסר, מחאת האוהלים (צילום: בן ניקסון)
"מותר לנו לתפוס טרמפ". יעקב שלוסר על רקע המחאה של מפלגת זכויות הגבר | צילום: בן ניקסון

מה אתם עושים במאהל?
"יושבים שם, יש כמה אוהלים. עם שלטים, פשוט מאוד. מחלקים חומר לעוברים ושבים. פלייארים, דברי הסבר".

כמה אנשים אתם שם?
"מתחלפים, כל פעם באים וחוזרים, כמה עשרות".

עד מתי מתכננים להישאר?
"עד מתי שצריך".

יש מי שיגידו שאתם תופסים טרמפ.
"אז מה, מותר לנו. יש עוד נושאים שתופסים טרמפ. השידור הציבורי, המורים, הרופאים. אנחנו גם כן במצוקה ויש הרבה בעיות".

איך עוברי האורח מקבלים אתכם?
"מקבלים בסדר, יש תגובות בסדר גמור. מבינים את העניין. או שמביעים תמיכה או שיש הסכמה שבשתיקה. מנענעים בראש ואומרים 'כן, הבעיה מוכרת'. חלק לוקחים חומר וחלק חותמים על הזדהות".

למרות שהמחאה הכללית מאורגנת ברובה על ידי נשים, שלוסר אומר שעוד לא הייתה התייחסות לכך מההנהגה הנשית בשטח. על ארגוני הנשים שנמצאים בשטח אמר: "זה משהו שולי. בכל מקרה לא רואים אותן כפי שהיו אמורים לראות אותן כפי שהן יודעות לצעוק כשהן רוצות. יש להן כבר זכויות יתר בדיני משפחה. אולי הן נמצאות בענייני עבודה".

שלוסר, כפי שצוין, לא חדש בעסק. הוא עוסק בזכויות הגבר כבר כחצי יובל. "אנו רוצים לעשות סדר במדינה בנושא הזה של דיני משפחה לטובת הילדים קודם כל", הוא אומר.

איך הילדים נפגעים?
"הם נפגעים מהכיוון הזה שברגע שמתגרשים הם נשארים אוטומטית עם האימא והמערכת לא בודקת מיהו הורה יותר טוב. אם האימא לא חולת נפש עם קבלות אז היא מקבלת את הילדים. אנו אומרים מי שהוא הורה יותר טוב הוא יקבל את הילד. אם שני ההורים בסדר אז שתהיה אחזקה משותפת, כמו בארה"ב".

יהיו מי שיגדירו את המאבק כהזוי, יהיו מי שיגדירו אותו כראוי – מה שבטוח הוא שבימים של מאבקים חברתיים אפשר לדון על הכול. לא בטוח שצריך מפלגה שעוסקת בדיני משפחה של זכויות הגבר, אבל לא כי זה לא חשוב – אלא כי אפשר לשלב את זה במבנה פוליטי קיים או בגוף אזרחי אחר – בדומה לעבודה הטובה שעושים ארגוני הנשים. מה שכן, שלוסר וחבריו – כך אין ספק – מסורים לנושא ובטוחים בצדקת דרכם. ביבי, אחרי שתשפר את המצב המדינה – זאת המשימה הבאה שלך.

משדר מיוחד בעקבות קולות המחאה: היום (רביעי, 3.8) בשעה 23:00 בערוץ 2

>> המהפכנים הגדולים בהיסטוריה