הסרטים הבטיחו לנו שבשנת 2000 הכל ישתנה. רובוטים יסתובבו בינינו ואנחנו נרחף באויר בעזרת ג'ט פק על הגב. אז הבטיחו. בינתיים יש לנו טלפונים קטנים עם שיחות וידיאו שאף אחד לא משתמש בהן. אז מה עם כל שאר הדברים המגניבים מהסרטים? הם קרובים איכשהו? עשינו סקירה של הדברים שאנחנו, לפחות, מאוד היינו רוצים לראות במציאות, ובדקנו מתי ואם כל אחד מהם עשוי להתגשם.

אקדחי לייזר

אין תמונה
לא רק במלחמת הכוכבים: גם לצבא ארצות הברית יש נשק לייזר

איפה הופיע: איפה לא? מלחמות הכוכבים, גברים בשחור, אני רובוט ובעצם כמעט כל סרט שמתרחש בעתיד.

למה זה מגניב: קודם כל כי זה עושה קולות מגניבים. לא עוד פיו פיו. מעכשיו פדזיו, פדזיו! ויש אורות אדומים כשזה יורה ולא צריך להחליף מחסנית. נראה גם שלא משנה איפה היריה פוגעת היא עושה נזק עצום – שורפת רגל, מעלימה אנשים. לייזר הוא חתיכת נשק רב עוצמה בעתיד.

כמה אנחנו קרובים שזה יקרה: כרגע לייזר משמש בעיקר לניתוחי עיניים וכסמן למרצים בטכניון. מאוד מאכזב. מסתבר שצריך הרבה אנרגיה כדי ליצור קרן לייזר קטלנית בלי שזו תמיס את האקדח. אבל בתותח זה אפשרי ולצבא ארצות הברית כבר יש תותח לייזר על מטוסים מסויימים שיכול להוריד טילי קרקע אוויר שמתקרבים למטוס. בתחום האקדחים חברת HSV, למשל, עובדת כבר על לייזר שלא יוכל אמנם לאדות אנשים, אבל יוכל לעצור אותם. כל עוד הלייזר יעמוד עליהם הם לא יוכלו לזוז, דבר שיהיה יעיל מאוד בניטרול מחבל, לדוגמא. קוראים לזה Personnel Halting and Stimulation Response או בראשי תיבות, נכון מאוד חנונים של מדע בדיוני, PhaSR (פייזר. כאילו השם של כל אקדח לייזר בסרטי מדע בדיוני. הכל צריך להסביר לכם?).

מכונית מעופפת

אין תמונה
המכוניות המעופפות כבר כאן. פשוט אין לכם כסף לשלם עליהן

איפה הופיע: בחזרה לעתיד 2, האלמנט החמישי. הג'טסונס (סידרה מצויירת על העתיד שאולי ראיתם אם אתם מעל גיל 30 והייתם צופים במידל איסט טלוויז'ן)

למה זה מגניב: כי תעופה אישית היא הדבר היחיד שהאדם עוד לא כבש. כי אין מעצבן מלדעת שהמרחק מנקודה לנקודה בקו אוירי הוא חמש דקות, אבל בגלל כבישים הוא 25 דקות. וכי יהיו הרבה פחות פקקים. איזה זקנה טסה לאט לפניך? אתה עוקף אותה מלמעלה.

כמה זה קרוב: בגדול, יש כבר מכוניות מעופפות והיו כבר מאמצע המאה שעברה, כשרוברט פולטון לקח מטוס קטן והתאים אותו לנסיעה בכבישים. עם הנחיתה, הנהג היה יכול להסיר למטוס את הזנב, הכנפיים והפרופלור הקדמי, ולהפוך אותו למכונית רגילה. הרכב אפילו קיבל את אישור מנהל התעופה האמריקני אבל פולטון כשל בגיוס כסף לייצור המוני. וזו תמיד הבעיה עם רכבים מעופפים. הם יקרים מדי כרכב (גם הדלק להרים אותם יעלה המון) ולא שווים מספיק ככלי תעופה. גם הקטע של הלעקוף מלמעלה בעייתי – יהיה צורך ביצירת איזושהי תשתית מסלולים כדי שאנשים לא פשוט יעופו אחד לתוך השני. וזה חתיכת סיפור. ישנו סיכוי הרבה יותר גדול שעתיד התחבורה יראה יותר כמו בסרט 'דוח מיוחד' – המוני כלי רכב שנשלטים בעזרת מחשב ומביאים אותך ליעד במהירות אדירה. ומי שיהיה ממש עשיר יוכל לרכוש לעצמו רכב מעופף, אם הוא יתעקש, ולטוס איתו כמטוס לכל דבר. תבדקו את ה-PAL-V כדי לדעת שזה אפשרי. ויקר.

טלפורטינג (מעבר ממקום למקום בלחיצת כפתור)

איפה הופיע: סטאר טרק.

למה זה מגניב: אתה מתחיל עבודה בתשע? אתה קם בשמונה חמישים, שם חולצה, נכנס לטלפורטר שלך ואתה שם. בלי שום פקקים, בלי אנשים מציקים בדרך.

כמה אנחנו קרובים שזה יקרה: אפס סיכוי. זה לא יקרה. בשביל שזה יקרה צריך לפרק את האדם בנקודה שהוא נמצא ולבנות אותו מחדש במקום אליו הוא יגיע. מה שכן, העברת מידע בטלפורטינג המתבסס על טכנולוגיית הקוואנטים יהיה אפשרי. זה מאוד מלהיב אנשים שבקטע של טכנולוגיית הקוואנטים ולא מעניין אתכם בכלל.

סקייטבורד מעופף

אין תמונה
מסתבר שהסקייטבורד המעופף כבר קיים

איפה הופיע: בחזרה לעתיד 2, כמובן, איפה שהופיעו עוד כל כך הרבה דברים מגניבים (הסרט הזה מתרחש ב2015, אגב, שזה ממש אוטוטו).

למה זה מגניב: האמת? לא ברור. זה נראה מגניב, ואפשר לרחף איתו גם על קירות. ואבנים בדרך לא יכולות לגרום לך ליפול. אבל בדוגרי, חוץ מזה שזה נראה מגניב, אין ממש צורך בזה. אבל זה נראה מאוד מגניב. אמרנו כבר שזה נראה מגניב?

כמה אנחנו קרובים לזה: המגנייבון הזה כבר קיים. סטודנט צרפתי ייצר אותו אחד לאחד. רק שהמכשיר שהוא ייצר עובד רק בנקודה ספציפית. הצרפתי השתמש בקוטבי מגנטים הפוכים וכך יצר את הריחוף. אז כדי שדבר כזה יעבוד צריך שכל העיר תהיה מרוצפת מגנטים. יש אופציות אחרות, למשל סקייטבורד שמעוצב כמו רחפת וכך די מרחף מעל דברים, אבל זה פשוט, מממ... פחות מגניב.

מיקרוגל שהופך אוכל קטן לגדול

איפה זה הופיע: האלמנט החמישי, בחזרה לעתיד 2.

למה זה מגניב: אין צורך יותר בארונות עמוסים. אתה לוקח גלולה קטנה שכתוב עליה פיצה, מכניס לעשר שניות למיקרו הקסום הזה, ואברה קדברה! יש לך פיצה ענקית משובחת. כשמילה ג'ובוביץ' עושה את אותו דבר עם עוף באלמנט החמישי זה נראה כל כך טוב. אפילו שיש מצב שזה בגלל איך שמילה ג'ובוביץ' נראית כשהיא מחרעת את העוף וממלמלת CHICKEN. GOOD.

כמה אנחנו קרובים שזה יקרה: לא ממש. הבעיה בגלולה שכזו היא יצירת המרקם והטעם של המוצר המקורי. כבר עכשיו מדענים קרובים מאוד לייצר סטייק שלא באמת יבוא מפרה. אבל הטענה היא שלא משנה מה, הטעם לא יהיה אותו דבר, כי הסטייק לא עבר את אותו מסלול שעובר בשר רגיל (גדל כפרה, נשחט לעיני המוני חבריו). מה שכן יש זה גלולות המכילות ארוחות שלמות. בארצות הברית כבר יש חטיף אנרגיה שמיועד לדחות תשישות בעשרים אחוז והצבא האמריקאי עובד על מדבקות שיזינו חיילים למשך שלושה ימים שלמים. מאוד יעיל, אבל על שום דבר כזה ג'ובוביץ' לא תגיד צ'יקן, גוד.

רובוטים משרתים

איפה הופיע: המון מקומות. איש המאתיים, ישנוני, A.I ועוד.

למה זה מגניב: כי אנחנו עושים יותר מדי דברים לבד. להביא את השלט מהשולחן, למשל.

כמה אנחנו קרובים שזה יקרה: די קרובים. בסך הכל רובוטים מסייעים לנו כל הזמן בהמון דברים, רק שהיום הם נראים כמו מחשבים. הקושי כרגע הוא ליצור רובוטים שיראו אנושיים וינועו כמו בני אדם. לרובוטים כאלה יקראו הומנידים, והונדה היא חברה אחת שכבר עובדת על כאלה. הבעיה הנוספת היא התוכנה. לרובוטים יהיה מחשב בראש וככזה, צריך לעבוד על תוכנה שתוכל להכיל המון פקודות והמון תובנה. אבל בדוגרי, בשביל להביא את השלט מליד הטלויזיה, לא צריך רובוט מאוד חכם.

>> כוחות-על שהיינו רוצים לקבל