גבר נוהג בלילה (צילום: damircudic, Istock)
וווווווווורררררררררוווווווווווםםם!!!! ושילכו לה**** כל המכמונות | צילום: damircudic, Istock

שמע, השכל הישר והאחריות מחייבות אותנו להתחיל ככה: נהיגה פרועה היא הגורם מספר אחת למקרי מוות על הכביש, לא רק של הנהג האחראי, אלא בדרך כלל של כל מיני חפים מפשע. אחרי שאמרנו את זה, ומתוך ידיעה שיש משהו מאוד מלהיב במהירויות שאחרי התשעים קמ"ש של איילון, וגם מתוך זה שאנחנו סומכים עליך שאתה יודע לנהוג בזהירות: איך לעזאזל יש בעלי מרצדס SLK שלא קיבלו דו"ח בחיים שלהם ורק אתה עושה 99 וכבר מקבל דו"חות? ובכן, יש כמה דרכים להתחמק ממצלמות המהירות. חלקן חוקיות, חלקן לא. הנה השיטות העיקריות.

תעשה שיעורי בית: תלמד גיאוגרפיה

הנהגים הישראלים יוצרים אחווה שאין כדוגמתה בשום מקום אחר בעולם. זה מתחיל בהבהוב הפנסים העתיק שמזהיר מהמכמונת שמחכה בשולי הדרך, וממשיך באתרים כמו טופספיד. טופספיד מאגד בתוכו אזהרות והמלצות למודות ניסיון של נהגים שנתקלו במלכודות שמציבה משטרת ישראל בדרכים. לצורך ההמחשה, באתר מוצגת רשימה של 46 מלכודת שנמצאות לאורך כביש 4: ראדרים, דחלילים (מלכודת ללא יכולת אמיתית לאכיפה) וגם ניידות של המשטרה שממוקמות במקומות קבועים. אתה אוהב לנהוג מהר? טוב תעשה אם תיכנס כל כמה ימים לאתר ותתעדכן במלכודת החדשות, כדי לדעת איפה מותר לך להרביץ רייסים ואיפה כדאי לנסוע כחוק.

סטטוס: חוקי

תתחיל מהבסיס: גלאי רדאר ולייזר

מדובר בטריק ישן, יקר, והכי טוב – חוקי: גלאים שמצפצפים ומתריעים מראש על כך שבהמשך הדרך מחכה רדאר או רובה לייזר בידו של שוטר. השוק מלא במכשירים האלה, יש זולים ויש יקרים יותר, אבל אם אתה מחליט לשדרג את עצמך באחד כזה, ההמלצה שלי היא לא לחסוך. כאחד שלא אוהב לבזבז הרבה כסף על דברים ניסיוניים, קניתי גלאי פשוט ומהר מאוד הוא התברר כגרוטאה מצפצפת שמתריעה על משהו רק אם מישהו מכוון לה לייזר לתוך הפנים. אם אתה רוצה משהו שגם יעשה את מה שמצופה ממנו, תשקיע.

גלאי הרדאר שונים זה מזה בטווחי הגילוי, בכמות התראות השווא ובאפשרויות השדרוג והבחירה השונות של כל גלאי. במהלך החיפושים אחר הגלאי המושלם נתקלתי ב"Valentine One" – מכשיר שנחשב בקרב נהגים מנוסים כטוב ביותר, ומסוגל לקלוט מצלמות קבועות, ניידות בצד הדרך עם אקדח לייזר וגם ניידות בתנועה, עליהן מותקנת המערכת המתקדמת "הדבורה". ולנטיין קולט קרני לייזר מכל הסוגים וממרחקים גדולים – עד קילומטר וחצי – והוא מבטיח נהיגה נטולת התרעות שווא מיותרות.

עוד יתרון חשוב של הוולנטיין הוא שהוא יכול להשתדרג במקביל למשטרה. עם הזמן משטרת ישראל משדרגת את הרדארים שלה למתקדמים יותר וקשים יותר לאיתור, אבל גם את התוכנה של הוולנטיין אפשר לשנות, כדי לא להישאר צעד אחד מאחורי השוטרים. מחירו של המכשיר היעיל הזה הוא 3,600 שקלים חדשים, שזה לא מעט, אבל בכל זאת מדובר בהשקעה חד פעמית שיכולה לחסוך אלפי שקלים בכל פעם שתרצה להוציא עצבים אחרי עוד דייט לא מוצלח.

סטטוס: חוקי

תלמד מהמקצוענים: מדבקות אנטי פלאש

מי שגרם לחשיפה גדולה של המדבקות האלה היה בעל הפורשה הזריז, שהצליח להתחמק ממצלמות המשטרה במשך שבועות – בעזרת מדבקה פשוטה שעלותה עשרות שקלים.

העיקרון שעומד מאחורי המדבקות האלה פשוט: לבלבל את הפלאש. באופן רגיל, ברגע צילום התמונה של לוחית הרישוי, הפלאש שיוצא מהמצלמה של המשטרה מקרין אור על הספרות השחורות של לוחית הרישוי, והן מחזירות בחזרה אור שמצטלם יפה מאוד על סרט הצילום. המדבקות הן למעשה ספרות שחורות העשויות ממחזיר אור, אותן מדביקים על הספרות הקיימות בלוחית הרישוי והן מצליחות להערים על המצלמה ועל השוטרים.

את הספרות השחורות הללו אפשר למצוא ברוב חנויות הרכב. אך בניגוד לגלאים, המוצר הזה אינו חוקי, אז אל תצפה למצוא אותו מתנוסס בחלונות הראווה. מה שבדרך כלל עושים זה להיכנס לאתרים אייספיד או טופספיד ולהתייעץ בפורומים היכן ניתן לרכוש את המדבקות הנעלמות (איי-ביי זאת אופציה לא רעה להתחיל בה).

סטטוס: לא מאוד חוקי

תיקח קצת סיכונים בחיים: משבשי לייזר

רדאר מהירות (צילום: RobHowarth, Istock)
מה לא נכון בתמונה? בין הפותרים נכונה יוגרל שוטר | צילום: RobHowarth, Istock

כל הדרכים להלן הן טובות למדי – אבל לא טובות מספיק כשמדובר באקדחי הלייזר של המשטרה. גלאי הלייזר לא תמיד נותן לך מספיק זמן כדי להאט; המדבקות יעילות רק נגד מצלמות אבל לא נגד קרני לייזר; והשוטרים, למרות הסטיגמה, יכולים גם להפתיע את אחוות הנהגים ולשנות את מיקום הניידות מפעם לפעם.

אז מה כן? הפיתרון האולטימטיבי הוא משבשי לייזר – מכשיר קטן ולא חוקי שמתקינים בקדמת הרכב ושמסוגל לשבש כל קרן משטרתית עוינת שתתקוף את הרכב שלך. פעולתם של המשבשים היא שיבוש אקטיבי של קרן הלייזר על ידי סנוור של אקדח הלייזר, מבלי שהוא יקלוט שהוא שובש. למפעיל של אקדח הלייזר זה לא ייראה כמו התראה על ניסיון שיבוש, אלא כקוד תמים המתריע על טווח רחוק מדי או על חפץ זר.

עד כאן הכול נשמע מגניב, אבל בכל זאת יש קאצ': אם יתפוס אותך שוטר כשאתה מצויד במשבש לייזר הוא לא יהיה נחמד במיוחד. אבל יש גם קאצ' לקאצ': יש בנמצא חברות כמו LPP, שפיתחו מערכות דו-שימושיות אשר במקביל להיותן משבשות לייזר, הן גם מתפקדות כחיישן חנייה יקר במיוחד – כך שיהיה לך הסבר מנצח בכל פעם שישאלו אותך מה זה המכשיר המוזר הזה בתוך המכונית שלך.

סטטוס: מאוד לא חוקי