שבוע טוב לרובכם (ומי שלא, יודע שאני מדבר עליו..) השבוע אנחנו נתחיל בשאלה מדליקה שהשאיר לנו "יובל המבולבל" בתגובות של המדור האחרון. יובל שאל: "למה נדנוד הראש מצד לצד מסמן לשלילה ולהזיז את הראש מלמעלה למטה מסמן לחיוב??"

ג'ורג'יה סלפה בפארק (צילום: dailymail.co.uk)
ג'ורג'יה סלפה עושה כן עם הראש | צילום: dailymail.co.uk

באופן מפתיע, השאלה הזו נשאלה כבר לפני 140 שנה בערך. אני אומנם לא עניתי עליה אז, אבל בחור נחמד בשם צ'ארלס דארווין (האדם היחידי שיכול לומר 'אימאש'ך היא קוף' וזה יהיה לגיטימי לחלוטין) שאל את עצמו את השאלה הזו ושלח אנשים לכל קצוות העולם בשביל לנסות להבין, כחלק מניסוי גדול, את מהות העניין. אם תרצה להרחיב בנושא הזה אז זה כתוב בספר "הבעת רגשות אצל בעלי חיים ובני אדם" שהוא כתב כאמור לפני 140 שנה, שם הוא גילה שיש עוד הרבה מחוות בלתי מילוליות לסמן 'כן' ו'לא' בעולם, אבל כרגע זו לא השאלה ואם תרצה להרחיב גש לספרייה הציבורית.

המנהג של ההנהון וההזזה לצדדים מוכר לכולם בישראל ובעוד די הרבה מקומות בעולם, אבל מה המקור שלו? הרבה מאוד חוקרים שואלים עצמם את השאלה הזו ומשפך התשובות מתנקז להשערה שמדובר במנהג שבסיסו בינקות. עכשיו אני צריך שתעצום עניים ותדמיין.. (שזו שאלה בפני עצמה איך תעצום עניים ותמשיך לקרוא את התשובה, אבל תמצא פתרון לזה כבר.) בכל מקרה דמיין תינוק שמסרב לאכול. מה הוא עושה? נכון! מזיז את ראשו מצד לצד! הרבה לפני שהוא מבין שזה מסמן 'לא' הוא עושה את זה. בין אם מדובר בכפית גרבר או שד של אם הוא יניד את ראשו לשלילה כשהוא סיים, ואותו דבר הפוך, אם תשים לב, ומתצפיות שנעשו ישנו הנהון קל של הראש בעת האכילה. זה דומה לעוד תופעות שאנחנו מפתחים בילדות כמו משיכת כתפיים כשאתה לא רוצה משהו, רק שלתופעת ההנהון אף אחד לא אומר לנו שהיא מגונה או לא בסדר, מה שהשריש אותה בחברה כך שהילד פשוט גדל עם התופעה לתוך העולם הבוגר. הבנת? (הנהן להסכמה)

שאלה מוזרה מאוד נשאלה השבוע במייל על ידי בלאק ג'ק. הוא שאל: "מה הסיכוי שלי תכל'ס לזכות בפרס הראשון בלוטו?"

זוכה בלוטו אילוסטרציה (צילום: שמוליק רחמני)
לאון משקיע בתמונת אילוסטרציה | צילום: שמוליק רחמני

מר ג'ק. האם הייתה לך את האפשרות לשאול שאלה עם יותר משתנים שאין סיכוי לענות עליה? בטח שלא 'תכל'ס'.. רוצה תשובה תכל'ס? אין לך הרבה סיכוי.. בכלל. כל רעיון הלוטו הממוסד על ידי המדינה רץ כבר כ-50 שנה בכל העולם, הלוטו הוא משחק מאוד מרוויח למי שעומד מאחוריו, היות ואנחנו לא מדברים על העולם הפלילי פה, אז אני מתכוון שהוא ריווחי למדינה. הוא תופס אנשים בנקודה הרגישה שלהם: תשלם קצת, ועם מעט מזל תוכל להרוויח הרבה בלי עבודה קשה. אז כולנו קונים כרטיסים בכמויות כסף מטורפות ולעיתים רחוקות הלוטו מחלק חזרה לאחדים. בינתיים אנחנו בונים עם זה אחלה כבישים.

בכל מקרה, הבנת כבר שאני סולד מהימורים, מה הסיכוי שלך לזכות בלוטו? זה תלוי. מאוד תלוי, כמה מספרים צריך לנחש? כמה צירופים אפשריים יש? כמה ניסיונות אתה קונה? והכי חשוב (שזה כבר לא יגיד לך שום בעל דוכן לוטו) עם כמה אנשים תצטרך להתחלק בפרס? אתה מבין ג'ק. נגיד בלוטו שאנחנו מכירים כיום בישראל אתה צריך לנחש 6 מספרים מתוך 49. למזלך אין מספר שיכול להופיע פעמיים ולכן הסיכוי שלך הוא 'רק' אחד ל-14 מיליון בערך (תאמין לי, חכמים מאתנו כבר חישבו את זה) מספרים כאלה מכניסים לפרופורציה שיש לך יותר סיכוי למות באחת מהדרכים האלה מאשר לזכות בפרס הראשון לבד: למות ממכת ברק, להתרסק עם מטוס, למות בדליקה שקשורה למכשיר בישול או אפייה ביתי ואפילו הסיכויים להיהרג בתאונת עבודה בענפי הכלכלה הבטוחים ביותר בחברה המערבית גבוהים יותר מהסיכוי שלך לזכות לבד בפרס הראשון בלוטו. כן יש איזה מחקר אמריקאי מאוד מוזר שבדק את זה.

לסיום ג'ק, עזוב אותך מהימורים. כי גם אם תוציא כמה מיליונים ותרכוש את כל האופציות האפשריות במספרים, עדיין יכול להיות שעוד מישהו יזכה איתך והפרס יתחלק ושוב תפסיד. מישהו אמר פעם שכשאתה קונה כרטיס לוטו אתה קונה פיסת תקווה ולא יותר מזה.

עוד שאלה אדירה שנשאלתי השבוע במייל נשלחה מהקוראת טניה, היא רצתה לדעת מה מקור המנהג לפרוס שטיח אדום בטקסים מיוחדים?

מיקלה שייפר (צילום: אתר egotastic.com)
אנחנו אוהבים את השטיח האדום מסיבות אחרות לגמרי | צילום: אתר egotastic.com

יופי טניה, פגעת בסוג השאלות שאני אוהב: יש לנו מנהג שכולנו מכירים, כולם מסכימים עליו אבל אף אחד לא שואל את עצמו מה פשר הדבר המוזר הזה?! אז תני לי לגלות לך שלא תמיד רעיון השטיח האדום היה למקום של כבוד ופאר. המקור הראשון שמזכיר את השטיח האדום הוא מחזה בשם אגממנון, טרגדיה יוונית עתיקה בה מסופר אחלה סיפור שאני ממש לא הולך לפרט עליו פה אבל הרעיון שנוגע לשטיח הוא שאגממנון חזר מעוד מסע לחימה בו הוא הראה לעולם מאיפה משתין הדג, אשתו שחיכתה לו בבית רצתה לנקום בו (בעיות בזוגיות, אל תשאלי) אז היא פרסה לו שטיחים אדומים שיצעד אליהם בדרכו חזרה לביתו. מה הבעיה בזה? יופי שהתעניינתם, שטיח, בד אדום של פעם לא היה מיוצר על ידי ילדים בסין, מה שאני מנסה לומר הוא שזה היה דבר מאוד יקר. אבל מאוד יקר.. היו צריכים להפיק את הצבע מחלזונות או מחומרים טבעיים שלך תמצא אותם עכשיו.. בכל מקרה הרעיון של אשתו הנוקמת של אגממנון היה לעורר את זעם האלים בכך שאם בעלה ידרוך על השטיח האדום ולא על האדמה, כבוד ששמור אך רק לאלים עצמם, הוא יעבור על חטא היוהרה, וכולנו יודעים איך זה נגמר.

אז במשך הרבה שנים הליכה על שטיח אדום נחשבה כמשל לחטא היוהרה. אבל המחזה נכתב לפני 2,500 שנה לערך והרבה חלזונות הקריבו את חייהם בינתיים. בעת החדשה אנחנו יכולים לראות אזכורים של השטיח האדום בקטע של הכבוד, רק שהשמיטו את הקטע של החטא, אנחנו יכולים לדעת לפי הספרות שב-1821 כבר קיבלו את נשיא ארה"ב דאז, מדיסון, בשטיח אדום בעיירות שבהן ביקר. ואם זה נכתב ב-1821 יש סיכוי סביר שזה קרה גם לפני רק שלא כתבו על זה. גם הרכבת של ניו יורק פרסה שטיח אדום בשביל לכוון את הנוסעים לאן ללכת ב-1902. משם זה תפס תאוצה עם טקס האוסקר כמובן שעד היום מהווה את שיא אירועי השטיח האדום. אז בסופו של דבר נקודה אחת לנחמה: אם אגממון צדק ואסור באמת ללכת על השטיח האדום מפאת צניעות, יש מצב שאנחנו הולכים להיפטר מכל כוכבי הטראש - ריאלטי ממש בקרוב...

אהלן לאון, אני מעבירה את ימי הקיץ החמים עם המון גלידה. ותמיד אני מגיעה למצב המוזר שבו אני מנסה להגיע לתחתית הגביע בלי לנגוס בו וזה משגע אותי שאני לא מצליחה, אז רציתי לדעת האם יש מישהו בעולם שיכול לסיים גלידה בלי לנגוס בגביע? אתה יכול לקרוא לי רונית.

טרייסי ארוכת הלשון (צילום: טוויטר)
טרייסי, אלמונית הטוענת לכתר. תצליח לסיים גביע? | צילום: טוויטר

ואת יכולה לקרוא לי לאון. רונית, אכן הבעיות שלך בחיים נוגעות ללבי, ואני אדם רחום למרות הסטיגמה שיצאה עליי אז החלטתי לשים סוף לייסוריך ולהגיד לך שאי אפשר לענות על השאלה שלך כי אין לי מושג באיזה גביע גלידה את משתמשת. איך את מביאה שאלה בלי יחס?! כמו הבחור עם הלוטו.. טוב לא משנה. אמרנו רחום אז רחום. יש פתרון! למזלך ישנם אנשים עם תכונה מאוד מיוחדת שיכולים לעמוד באתגר הגלידה שלך ואני גאה להכיר לך את האנשים עם הלשון הכי ארוכה בעולם!

לשון היא איבר הטעם העיקרי שלנו, שריר שכמעט לא נח לרגע וגם השריר היחידי בגוף האדם שמחובר רק בקצה אחד (כן, זה אומר שהדבר השני שמחובר רק בצד אחד זה לא בדיוק שריר..) אז מי יכול לקחת את האתגר שלך? תלוי עם מי בא לך לבלות, אם תחפצי לבלות עם עוד בחורה ולרכל על גלידה אני אמליץ לך לפגוש את שאנל טראפר, סטודנטית מקליפורניה שגילתה יום אחד שיש לה לשון באורך של 9.75 ס"מ! אגב, מודדים את אורך הלשון מהקצה ועד למרכז השפה העליונה, כמה שאת מצליחה להוציא - זה מה שנחשב. אם לחילופין תרצי לבלות את הערב בחברה גברית (שאני יכול להרים פה הרבה בדיחות שקשורות ללשון הארוכה שלו ולהמשך הערב שלכם אבל אני חושב שהדמיון שלך מספיק מלוכלך גם ככה) אני אמליץ לך לפגוש את סטפן טיילור, בחור בריטי שלשונו נמדדה באותו האופן והגיעה לאורך של 9.8 ס"מ, הוא מחזיק כיום בשיא העולמי.

למען הגילוי הנאות אני אגיד לך ששני החבר'ה למעלה נמדדו באופן רשמי, אבל יש עוד כמה כוכבים שצריך לשים לב אליהם: לדוגמא תכירי את ניק סטוברל, עוד בחור צעיר מקליפורניה שלשונו נמדדה ב-10.129 ס"מ, והוא זימן את ספר השיאים של גינס למדוד אותו בשביל לקחת את הכתר מטיילור, עדיין לא בוצעה מדידה רשמית מטעם אנשי גינס, אז נחכה לעדכונים. עוד כוכבת עולה שכדאי לזכור היא טרייסי ארוכת הלשון שכבשה את הרשת לא מזמן, וגם את אניקה אמליר, סך הכל בת 13 וכבר עם לשון של 7 ס"מ. תנו לה עוד כמה שנים אולי תהייה לנו פה כוכבת חדשה.

יש לכם שאלה כל כך מוזרה שאתם מפחדים לשאול אותה בקול רם כדי שהרשויות לא יאשפזו אתכם? לאון מוכן לקבל את האתגר! שלחו שאלות בפייסבוקאפשר גם בתגובות למטה או ב-men@mako.co.il ואולי נארגן גם לכם ערב התרמה.

>> בשבוע שעבר: האם אפשר "לדקור" את העובר בזמן סקס בהריון?