כמה קוראים שונים שאלו אותי את אותה השאלה, החלטתי לבחור בניסוח של הקורא אסף כי הוא הכי ריגש אותי: "אהלן לאון, אני מעט עצבני אז תסלח לי. אבל היום בבוקר ניסיתי לחתוך את הפקק ונכנסתי לאחד אחר בדיוק כשהראשון השתחרר, עד שכבר הגעתי לעבודה הבוס שלי נכנס דקה לפני ותפס אותי מאחר ואני לא מוצא את הקבצים במחשב שעבדתי עליהם אתמול כל היום. רציתי לשאול, מי זה מרפי מ'חוק מרפי' ואיפה אני מוצא אותו בשביל לדפוק לו מכות?!"

נהג עצבני (צילום: istockphoto)
תמיד טוב שיש את מי להאשים | צילום: istockphoto

אסף, אני מחזק את ידייך, לא קל להיות בעין הסערה של מרפי, לפחות על שאלתך אני אצליח לענות.

אז נעים להכיר, אתה שונא את אדוארד א. מרפי ג'וניור, מהנדס פיתוח בחיל האוויר האמריקאי. אתה יכול למצוא אותו בשנות ה-40 של המאה הקודמת, באותה תקופה עבד מרפי על פרויקט של מגררות טילים בחיל האוויר של ארה"ב. כחלק מעבודתו הוא וחבריו בדקו את סבילות בני האדם לכוחות הכבידה בזמן האצה. אז אחרי שהם חשבו איך למדוד את זה, מר מרפי המציא מכשיר מדידה שמתלבש על רצועות הבטיחות של הנוסע ואז בזמן בלימה המכשיר אמור למדוד את הלחץ שנוצר על הנוסע. מרפי המציא, פירק ושלח את המכשיר יחד עם עוזרו למקום הניסוי. העוזר הרכיב מחדש את המכשיר וכשהם עשו את הניסוי מד הלחץ לא הראה כלום. ישר הרימו טלפון למרפי שיבוא מיד לתקן את המכשיר, כשמרפי הגיע הוא גילה שהעוזר שלו פשוט חיבר הפוך כמה חיבורים ולכן לא הייתה מדידה. ואז, כך האגדה אומרת, הוא הגה את המשפט ש"כל מה שיכול להשתבש, ישתבש!". המשפט הזה החל לרוץ בקרב חבריו המדענים (שידועים בחוש ההומור המטורף שלהם: "היי ג'ורג'! מה שיכול להשתבש ישתבש! פחחחחחח!") ובמסיבת עיתונאים שערכו בסופו של הניסוי הביטוי נחשף לציבור כחלק מהלצה של ראש הצוות. העיתונאים התלהבו וזה תפס חזק, ממש חזק.

שאלה קרירה שהשאיר לנו "השואל" שבוע שעבר בתגובות: "למה המוח "קופא" כשאוכלים גלידה או שותים ברד מהר מדי? ואיך אפשר לגרום לזה לעבור מהר?"

ג'ורג'יה סלפה (צילום: listal.com)
אתם לא מאמינים כמה תמונות של דוגמניות אוכלות גלידה יש בעולם הזה. היה קשה לבחור | צילום: listal.com

אהלן יא שואל, אולי זה 'השועל' ויש לך טעות כתיב בכלל? בכל מקרה יא כריש, שאלת אחלה שאלה ובגלל שעכשיו חורף ואני מתגעגע לגלידה, ברד או כל דבר טעים אחר, הדלקת אותי ותהייה פה תשובה!

טוב אז במקרה הזה יש לי את התשובה הקצרה והארוכה יותר, נתחיל בקצרה: למה המוח קופא כשאוכלים גלידה? כי גלידה היא קרה. ואיך אפשר לגרום לזה לעבור מהר? צריך לחמם את המקום בכדי שלא יהיה קר יותר. טוב עכשיו אחרי שהצטערתי על עודף הציניות (לא באמת) בוא נפרט: 'קיפאון מוחי' הוא המונח בעברית לתופעת sphenopalatine ganglioneuralgia (נראה אותך אומר את זה חמש פעמים ברצף, אתה יודע מה, נראה אותך אותר את זה פעם אחת ברצף!). ובעברית: יש לך בחלקו העליון של החך עצבים שרגישים לטמפרטורה, כשאתה אוכל או שותה משהו מאוד קר במהירות העצבים מקבלים אזהרה שהראש שלך נמצא פתאום בסביבה מאוד קרה וכתגובה ראשונית הגוף שלך תמיד יגן על המוח אז הוא מצמצם במהירות את כלי הדם בתוך הגולגולת כדי לא לאבד חום וזה יוצר את הרגשת הלחץ והכאב הרגעי הזה שאנחנו קוראים לו sphenopalatine ganglioneuralgia (עצלנים, אפילו לא ניסיתם לקרוא את זה הפעם). לסיום, הדרך הכי טובה להתמודד עם התופעה היא או לספור עד 30 כי זה עובר תוך כצי דקה או לחמם את החך העליון עם הלשון ואז זה אמור לעבוד יותר מהר. תודה ושלום.

היי! נכון קופסת החיסכון הקלאסית היא בצורה חזיר ונקראת באנגלית ..piggy bank אז למה? מה הקשר בין חזירים לחסכון? תודה! יעל מור.

קופת חיסכון בצורת חזיר
אפילו החזיר לא מאמין כמה ארוכה התשובה ללאון לשאלה הזאת | צילום:

יעל, זה נכון! למה? בואי נבדוק את המרכיבים. אנחנו מדברים על piggy bank. החלק של הבנק די ברור ולא מעניין אותי או אותך, אבל החלק של ה-piggy מזכיר לי משהו... בואי נקפוץ שניה איזה 700 שנה אחורנית סבבה? כידוע לך, לפני שהייתה את האנגלית המודרנית שכולנו מכירים הייתה תקופה, בין המאה ה-10 למאה ה-15, שדיברו באנגלית ביניים (Middle English). זה היה מעין שלב מעבר של האנגלית עד שהיא קיבלה את צורתה כיום. בתקופה המדוברת היו מכינים הרבה מאוד חפצי בית מחמר. ולמען דיוק מסוג מסוים של חמר הנקרא pygg, בין היתר היו מכינים גם כדים קטנים שהיו מאכסנים בהם כסף או דברי ערך (מאז ומתמיד אגב) והם נקראו כדי פיג. במאה ה-18 האנגלית כבר קיבלה את צורתה המודרנית כמו שאנחנו מכירים אותה היום וצורת הדקדוק של המילה pygg שונתה ל-pig, ולמרות שאנחנו עדיין מדברים על החמר... את כבר מבינה את ההקשר. לאט לאט החלו לצוץ קופות חיסכון בצורת החזיר בגלל המילה בעלת שתי המשמעיות ומאז ועד היום זה הפך למסורת. אגב, קיימת בשוק עוד גרסה של אימהות פולניות האומרת שכמו שמאכילים חזיר בשאריות, ככה נותנים את שאריות הכסף שלנו לקופת החזיר. אחרי שיקולים רבים, אני ממליץ לך לאמץ את הגרסה הראשונה. בלי לפגוע באימהות פולניות כמובן.

שלום לאון, עשיתי כבר שני ניתוחים פלסטיים בחיים שלי, (אף וחזה, תודה ששאלת) ועכשיו אני חושבת לעשות עוד אחד קטן, העובדה הזו הביאה לוויכוח עם כמה חברות ולא ידענו את מי לשאול אז הגענו אליך, מי עשה הכי הרבה ניתוחים פלסטיים בעולם? בכמה ניתוחים מדובר? תודה, קרולינה (לא הזמרת).

סינדי ג'קסון (צילום: stiri.com.ro)
כמה ניתוחים פלסטיים אתם מזהים בתמונה? בין הפותרים יוגרל מיקרוגל | צילום: stiri.com.ro

שלום קרולינה, וואלה שאלה מעניינת, בהתחלה חשבתי מאיזה כיוון לפנות אליה, כי אם נחשיב אנשים שעשו ניתוחי מין שלמים אז אני מניח שהם לוקחים את הקופה. אבל לא. אני אענה עם הכוונה הקלאסית יותר ונמצא ממש מי האישה שעשתה הכי הרבה ניתוחים פלסטיים בחייה. אז תכירי את סינדי ג'קסון, וכמו שאת רואה את הגברת הזו היא בת 56 ושמורה במצב טוב (עם הרבה חומר משמר כנראה). היא אמריקאית אשר גדלה בלונדון, ובערך בגיל 23 היא החליטה שהיא רוצה להיראות טוב, אבל ממש טוב וככה לאט לאט היא הוציאה יותר מ-100 אלף דולר על לא פחות מ-52 ניתוחים קוסמטיים שונים הכוללים הרמת עפעפיים, ניתוחי אף, שתלים בלחיים, שפתיים, כמה וכמה מתיחות פנים, עבודה על הסנטר, שינוי הלסת, הגדלת חזה, שאיבות שומן, לייזרים, קילופים כימיים וזה באמת על קצה המזלג כי הרשימה ארוכה, הטירוף הזה הצליח להכניס אותה לספר השיאים של גינס כבר לפני כמה שנים והיא דואגת לתחזק את השיא מאז. כיום סינדי משמשת כיועצת מוערכת לניתוחים פלסטיים, יש לה קו של מוצרי קוסמטיקה על שמה ובכללי היא נזהרת מאוד ממיקרוגלים וכל דבר אחר שממיס חומרי פלסטיק.

אכלתם כל כך הרבה סופגניות שאתם לא מצליחים לחשוב ישר או לבטא משפטים שלמים אבל עדיין יש לכם שאלות שאין עליהן תשובה? שלחו לנו את השאלה בפייסבוק, השאירו שאלות בתגובות למטה או במייל men@mako.co.il ולאון כבר ימצא את התשובה בשבילכם.