1) תשכחו מהתדמית שיש לכם בראש: גם מלך אנגליה גלש. כן, מתברר שגלישה היא לא רק דרך חיים של ילדי חוף היפים שמבריזים מבית הספר. הגלישה חוצה מעמדות ומגזרים, ולראיה - יש עדויות מצולמות לכך שמלך אנגליה אדוארד השמיני (האח הבכור של אביה של המלכה הנוכחית) היה גולש גלים לא רע בהוואי של 1920.

האמת היא שהמלך אדוארד היה ידוע כבעייתי בשושלת המלוכה. ב-1936 הוא ויתר על הכתר לאחר פחות משנה של מלוכה כדי להתחתן עם אישה גרושה, דבר שמנוגד לחלוטין לקודים של המשפחה המיוחסת. הסיפור הזה הפך למלך את אחיו, ג'ורג' השישי, ומכאן אנחנו מכירים את ההיסטוריה כי גם אנחנו צפינו ב"נאום המלך". התמונה החתומה של אדוארד הגולש מוצגת כיום במוזיאון הבריטי לגלישה.

אגב, גם המלך המיועד - הנסיך וויליאם מווילס - גלש בצעירותו. אז אולי יש איזה קוד גלישה גנטי שעובר במשפחת המלוכה יחד עם האוזניים הגדולות האלה.

2) שיא העולם במספר האנשים על גלשן אחד עומד על 66. זה קרה ביוני 2015: נציגי ספר השיאים של גינס הגיעו בחליפות לחוף בקליפורניה כדי להזיע ולצפות ב-66 גולשים בני 15-79 עולים על גלשן ענק באורך 12.83 מטר (אגב, המפלץ עצמו קבע שיא גינס באותו יום כגלשן הגדול ביותר בעולם, והיה צורך במלגזה כדי להעביר אותו למים). אבל נחזור לגולשים: 66 חבר'ה עם הרבה זמן פנוי הצליחו לעלות על הגלשן ולתפוס גל במשך 13 שניות מלאות שבמלהכן עמדו כולם על הרגליים וגלשו. החבורה המאושרת שברה את השיא הקודם שעמד על כולה 47 גולשים. את המאורע הבלתי נשכח ניתן הנציחו בסרטון פה למטה:

3) גולשים גולשים רק 8% מהזמן שהם מבלים במים. את הנתון המעניין הזה גילה המכון לחקר ביצועי ספורט בניו זילנד, שעקב אחר תחרויות גלישה מקצועיות ומצא שגולשים ממש גולשים על גלים במשך פחות מעשירית מהזמן שהם נמצאים במים. אז מה הם עושים עם כל הזמן הפנוי הזה? בין היתר נמצא במחקר שהגולשים חותרים בשחייה עם הגלשן 54% מהזמן, ו-28% מוקדשים להמתנה לגל. עוד התגלה במחקר שבמהלך 20 דקות של תחרות גלישה, המתחרים עוברים מרחק של 1.6 קילומטר בממוצע במים, בין אם בחתירה יזומה או בגלישה על גלים.

4) יש אוניברסיטאות שמציעות תואר ראשון בגלישה. אוניברסיטת פליימות' באנגליה, לדוגמה, מציעה תואר ראשון במדע הגלישה ובטכנולוגיית גלישה. תכנית הלימודים שנמשכת שנתיים מציעה מגוון קורסים עם המילה גלישה: "תזונת הגלישה", "טכניקות גלישה מדעיות", "הפיזיקה של הגלישה" ואפילו "תקשורת גלישה". הקורסים בשנה השנייה נשמעים כבר הרבה יותר רציניים, אבל שומרים על מילת המפתח: כך לדוגמה תוכלו ללמוד קורס "עסקים וגלישה" ו"היבטים סוציולוגיים ופסיכולוגיים של גלישה". גם לכם נראה שהם קצת גולשים?

5) "שאקה" זה ה"יאללה" של הוואי. תנועת השאקה – ברכת השלום בין גולשים שבטח ראיתם בכמה סרטים בחייכם, ושזוכה לפופולריות רבה גם בעולם האמיתי - פרצה למערב בשנות ה-60 של המאה הקודמת. איש לא ידע מה בדיוק המקורות שלה, ועל פי אחת האגדות מדובר היה בדייג שאיבד בתאונה את שלוש האצבעות האמצעיות באחת מידיו, אבל זה לא מנע ממנו להמשיך לנופף לילדי החוף - שמצדם חיקו את ברכת השלום שלו וזרעו את הזרע שהפך אותה לסימן בין לאומי.

זה סיפור יפה, אבל האמת היא שמדובר במחווה עתיקה שלקוחה מהתרבות של בני ההוואי. לסימן השאקה יש משמעויות רבות ומגוונות; בין היתר הוא יכול להיות "היי", "סבבה", "להתראות", "אני מסכים" ועוד. הכל תלוי בהקשר. בקיצור, זה בדיוק כמו ה"יאללה" הישראלי.

6) יותר גולשים נהרגו מאז שנת 2000 מאשר בכל השנים מאז שהספורט פרץ למערב - ביחד. כך על פי מאמר שפורסם במגזין "נשיונל ג'יאוגרפיק" בשנת 2013 וסקר את ההיסטוריה של הגלישה. הסיבה העיקרית לעלייה במספר מקרי המוות? ההתפתחות הטכנולוגית והרצון של האדם למתוח גבולות העלו את ענף הגלישה על גלים ענקיים, ענקיים מדי. ככה זה בני אדם: תן להם משהו טוב ורגוע והם כבר ימצאו דרך למות ממנו.

7) הגלים הגבוהים ביותר שאנשים גולשים עליהם עוברים את רף ה-20 מטר. קשה לאמוד את גודלו המדויק של הגל הגדול ביותר שמישהו גלש עליו אי פעם, אבל אי אפשר להתווכח עם העובדה שבין הגלים הגדולים ביותר בעולם מככבת פורטוגל. התמונות הבאות צולמו בשנת 2012 באזור נאזרה, ואפשר לראות בהן כמה גולשים מאוד אמיצים - ויש שיגידו מאוד טיפשים - שנעזרים באופנועי ים כדי לעלות על גלי ענק. על פי האומדן  הרווח, הגלים בסרטון עוברים את רף ה-23 מטרים. מדענים מתייחסים לנתון הזה כגבוה לאללה.