סטריפ פוקר (צילום: רויטרס)
רגע של נחת לפני שאתה ניגש לעבודה | צילום: רויטרס

אם קראת את הכתבה הקודמת אתה כבר יודע לספור ז'יטונים, לספור כמה אאוטים אתה צריך בשביל יד מנצחת, ויודע גם לחשב את כדאיות ההימור שלך. אבל תראה קטע – לפעמים לא מספיק לך להסתכל רק על היד שלך כדי לשער בהצלחה כמה אאוטים מחכים לך בחפיסה. אתה צריך להסתכל גם על הידיים של היריבים שלך. לא ממש להסתכל, אז תחזיר את הראש למקום לפני שמישהו ישבור לך אותו – הכוונה היא שככל שתכיר את השחקן שמשחק נגדך טוב יותר, תדע לנתח איזו יד הוא מחזיק, ולפי זה לחשב את כמות האאוטים שיעזרו לך. לא קל, אבל וואחד משתלם, בייחוד מהבחינה הפיננסית.

כמו שכבר הבנת אנחנו לא נוהגים לזרוק עצות סתם ככה, וגם הפעם אנחנו מגבים את עצמנו במעשים. מוכן? קח נשימה עמוקה, תביא דף ועט, וצלול לדוגמא הבאה.

הדוגמא הבאה

• אתה משחק בטורניר של שולחן יחיד עם 10 שחקנים.
• אחרי שני סיבובים וחצי נותרו 6 שחקנים והבליינדים הם 50/100.
• אתה יושב על הכפתור עם 2100 ז'יטונים. שלושת השחקנים לפניך התקפלו.
• אתה מחזיק K,Q, שניהם לבבות (Suited Heart).
• בתורך אתה מבצע רייז ל-300 ז'יטונים.
• השחקן ב"סמול בליינד" מתקפל, ה"ביג בליינד" (להלן יקרא צביקה) עם ערמה של 1850 ז'יטונים מוסיף עוד 200 ז'יטונים לקופה ומשווה אותך.
• הקופה = 650. הפלופ – 3 לב, J עלה, 10 תלתן.
• צביקה מדבר ראשון ומבצע רייז של חצי מהפוט, 325 ז'יטונים.

זה הזמן לחשב את סיכויי הקופה העומדים בפניך. אחרי הרייז הקופה עומדת על 975 (650+325=975) ועולה לך 325 להשוות. זאת אומרת שהקופה מציעה לך יחס של 975:325 או בצמצום 3:1.

בוא נעיף מבט מה יש לך. אתה מחזיק מה קוראים אותו "אופן אנדד סטרייט דרו" (Open Ended Straight Draw), זאת אומרת יש לך סיכוי ליצור סטרייט משני הכיוונים – גם 9 וגם A ייתנו לך אותו. מכיוון שבשלב הזה של ההימור אין אפשרות לצבע או פול האוס (אין זוג קלפים היכול ליצור צירופים כאלה עם הפלופ), סטרייט תהיה היד החזקה ביותר על הלוח. מסקנה – ישנם 8 קלפים שיתנו לך את הקופה כמעט בוודאות, 4 תשיעיות ו-4 אסים: יש לך 8 אאוטים בטוחים.

מה עוד? שני לבבות בטרן ובריבר ייתנו לך צבע, אך זהו מקרה מספיק לא סביר ולכן לא נספור אותו אפילו כאאוט אחד.

ובכל זאת? ובכן, אתה מחזיק Kו-Q , שני קלפים גבוהים מקלפי הקהילה שנפתחו בפלופ (Over Cards). יכול להיות שאם בטרן ייצא K או Q הם יעניקו לך את היד המנצחת. כדי לדעת מה הסבירות שזה יקרה אין לנו ברירה אלא לצלול עוד יותר פנימה ולנתח מה יש לצביקה בשביל לבדוק אם יש בחפיסה אאוטים נוספים בשבילך. בוא ננסה:

• היד החזקה ביותר שצביקה יכול להחזיק בשלב הזה היא זוג בקלפי הכיס שפגע בפלופ ויצר שלישייה. קשה להאמין שעם 3,3 הוא היה משווה את הרייז – יותר סביר שהוא מחזיק זוג 10 או זוג J שיצר יד חזקה במיוחד על הפלופ. עכשיו, איך תדע אם יש לו שלישייה? לא תדע. אבל במידה וכן, אין ספק שהוא עשה רייז אגרסיבי בהתחשב במצב ולכן אנחנו, שמכירים את צביקה, לא מאמינים שזה המצב.
• ייתכן שהוא מחזיק שני זוגות, אך הסבירות לכך מאוד נמוכה – רק עם J,10 יש סיכוי שהוא היה משווה את הרייז לפני הפלופ, וגם זו לא השוואה סבירה בפוזישן כזה.
• ייתכן שהוא מחזיק אובר פייר (Over Pair) בידו – זוג מלכות, זוג מלכים או זוג אסים – אבל לא סביר. למה? כי זוג גבוה כבר בקלפי הכיס היה כנראה גורר רירייז (Rerise) של צביקה עוד לפני הפלופ. למה? מכיוון שהפוזישן שלו לא טוב ולכן סביר שהיה מנסה לגמור את היד כבר לפני הפלופ – לא סביר שהוא היה מנסה לבצע Slow Play לפני הפלופ עם זוג אסים וכעת אחרי פלופ כל כך לא משמעותי הוא מבצע רייז.
• אולי הוא מחזיק מידל פייר (Middle Pair) עם קיקר (Kicker) חזק, משהו כמו A,10.
• סביר יותר שהוא מחזיק טופ פייר (Top Pair), זאת אומרת שאחד מקלפי הכיס שלו הוא J.
• ייתכן שאין לו כלום והוא פשוט מבלף, החרא הקטן. לצערך זו תמיד אפשרות שצריך לקחת בחשבון, בייחוד עם צביקה.

אז לנו, לפחות, נראה שהיד הסבירה ביותר של צביקה היא טופ פייר. במצב כזה, K או Q בטרן אכן יתנו לך את היד המנצחת – זוג הגבוה מהזוג של צביקה. אבל, יכול להיות שגם אם יש לו רק טופ פייר הוא עדיין מחזיק K או Q כקיקרים, ואז K או Q בטרן יתנו לו שני זוגות שינצחו אותך.

נחשב את האאוטים הנוספים: בחפיסה ישנם עוד שלושה קלפי K ושלושה Q, זאת אומרת שישה בסך הכל. אם נוריד את האפשרות שלצביקה יש K או Q כקיקר, אז מתוך ששת הקלפים האלה ניתן לספור ארבעה כאאוטים. אחרי כל הבלגאן הגענו להערכה גסה של 12 אאוטים: 8 על הסטרייט ועוד 4 במקרה של מקסימום טופ פייר בלי K או Q כקיקר.

נחשב את היחס לניצחון כאשר ישנם 12 אאוטים: אחרי הפלופ נותרו בחפיסה 47 קלפים אפשריים מבחינתך, מתוכם 12 רצויים ו-35 אינם רצויים. סיכוי הזכייה המשוקלל שלך הינו 35:12 או קצת יותר טוב מ- 3:1.

מכיוון שיחסי הקופה עמדו על 3:1, יחס הזכייה דומה, ואפילו טיפה יותר גבוה מהיחס שהקופה מציעה לך ולכן זוהי השוואה כדאית. שווה לך להשקיע עוד 325 ז'יטונים בקופה זו כדי לראות את הטרן.

• אתה משווה, הקופה עומדת על 1300 ז'יטונים והטרן הוא 5 דיאמונד.
• לאחר הטרן צביקה שוב תוקף ומבצע רייז של 600 ז'יטונים.

לפי כל הניתוחים שבצענו כבר, לא סביר שה-5 עזר לצביקה. אתה, לעומת זאת, שיפרת את יחסי הזכייה שלך מכיוון שיצא בטרן קלף לא רצוי מהחפיסה. ישנם עוד 46 קלפים בחפיסה ו-12 מהם רצויים עבורך. משמע, יחסי הזכייה לאחר הטרן הינם 34:12. יחסי הקופה עומדים על 19:6 (אתה צריך להוסיף 600 ז'יטונים לקופה של 1900) או 38:12.

משמע, יחסי הזכייה טובים מיחסי הקופה ושווה לך להשקיע 600 ז'יטונים נוספים כדי לראות את הריבר.

• אתה משווה 600, הקופה עומדת על 2500 ז'יטונים והריבר הוא A תלתן.
• צביקה הולך אול אין, אתה כמובן משווה בשמחה.
• צביקה חושף A,J סוטד דיאמונד ומראה שני זוגות עם קיקר 10.
• אתה חושף את הסטרייט שלך, מוציא את צביקה מהטורניר וזוכה בקופה של 3950 ז'יטונים.

שים לב! אחרי הפלופ יחסי הקופה מחושבים אך ורק בשביל לראות את הטרן, ולאחר הטרן יחסי הקופה מחושבים מחדש כדי לראות את הריבר. אך ורק אם יריבך ביצע אול אין לאחר הפלופ תוכל להשוות את יחסי הקופה ליחסי הזכייה שהגעת אליהם כפול שתיים, מכיוון שבמחיר ההשוואה תוכל לראות גם את הטרן וגם את הריבר.

זהו זה חביבי, נגמרו הדוגמאות. עכשיו קח את הידע הזה ותקרע את השולחן. תעשה אותנו גאים, אה?