כמו במקרה של כל חומר אחר שגורם לתופעות שאותן קשה לנו להסביר בלי מחקר, גם סביב האלכוהול נקשרו לאורך השנים עשרות מיתוסים ואמונות, רובן חסרות כל בסיס אמיתי. בלי שום קשר למה שעשינו אתמול בלילה או לעובדה שהתעוררנו הבוקר בתא שירותים עם שום דבר מלבד גרב על האוזן, החלטנו לבדוק מה מכל סיפורי האלכוהול עליהם גדלנו אכן אמיתי.
המיתוס: אין תרופה להאנגאובר
האמת: רק אם אתם ממש מתעקשים על כשרות
שוב קמתם אחרי ליל חגיגות סוער עם תחושה שמישהו תקע לכם מסמר בחלק הקדמי של המוח? כל צליל חרישי או קרן אור גורמים לכם לייסורי על? מסתבר שיש פתרון יעיל הרבה יותר מאשר קופסה של אספירין. זה אמנם נשמע כמו סוג של טריק יחצ"ני חבוי, אבל האמת היא שמחקר ניטרלי לחלוטין שנערך בבריטניה, גילה שכריך בייקון הוא התשובה למתופף שמנגן לכם סולו בראש. ההסבר פשוט: הלחם מורכב מפחמימות בעוד שהבייקון מכיל פרוטאין. בתהליך הפירוק שלהם מפיק הגוף חומצת אמינו, שתורמת לתחושת רוגע כללית ושיפור במצב הרוח. עכשיו אתם מבינים למה הגויים יכולים לשתות יותר?
המיתוס: צריכת אלכוהול גורמת להרס תאים במוח
האמת: תצטרכו למצוא תירוץ יותר טוב מזה
אנחנו יודעים שההסבר הזה הוא אחד הנוחים שיש בארסנל. אחרי הכל הרבה יותר קל להאשים את הוודקה שקניתם בפיצוציה השכונתית, מאשר את מי שהציע לכם להבריז בהכנות לבגרות. אלא שמחקר שבוצע ב-2007 על ידי מומחים עולמיים לנוירוכירורגיה, קבע חד משמעית כי לטיפה המרה אין כל השפעה על אורך חיי תאי המוח. לדברים אחרים שמתרחשים תחת השפעת אלכוהול, לעומת זאת (למשל, תחרות נגיחות עם הברמן), דווקא כן עשויה להיות השפעה. טוב נו, במקרה הכי גרוע תמיד אפשר להאשים את ההורים.
המיתוס: אלכוהול מחמם את הגוף
האמת: אלכוהול במזג אוויר קר עלול דווקא להקפיא אתכם
הנה עוד הוכחה שתחושות גוף עשויות להיות מטעות. כל מי ששתה פעם מצ'ייסר ועד חבית בירה מכיר את התחושה החמימה שמתפשטת בגוף מיד לאחר מכן. האפקט הזה גרם לתחושה שכל מה שצריך כדי לעבור לילה קר במיוחד הוא בקבוק קוניאק ותא שירותים קרוב. בפועל שתיית אלכוהול גורמת לתופעה של התרחבות כלי הדם, ובכך מייצרת זרימה חזקה יותר. התוצאה המידית היא גירוי עצבי שגורם לתחושה חמימה, כל זאת בזמן שחום הגוף עצמו דווקא יורד. במצב כזה חשיפה למזג אוויר קר במיוחד עלולה להביא להיפותרמיה.
המיתוס: בירה גורמת לכרס בירה
האמת: כנראה שאלה ההמבורגרים בארוחת הצהריים
נדמה שבירה והמקום אליו היא הולכת היו קשורים מאד ומתמיד. מי מאתנו לא מכיר לפחות קרוב משפחה/חבר חובב בירה אחד שמתהדר בריפוד מרשים. אלא שגם כאן החליטו הנודניקים מהמדע להתערב ולבדוק מקרוב את הקשר בין שתיית בירה למידת המכנסיים. המחקר, שנערך בצ'כיה (אימפריית בירה בה צריכת האלכוהול לאדם עומדת על 157 ליטרים בשנה), והקיף 2,000 נבדקים, הגיע למסקנה שכל קשר בין כרס למשקה התוסס הינו מקרי בהחלט. מה זה עושה לכבד שלכם? זאת כבר שאלה אחרת.
המיתוס: אחד המרכיבים של אבסינת הוא סם הזיה
האמת: עוד אגדה אורבנית לאוסף
המשקה בעל הצבע הירוק הזרחני ואחוזי האלכוהול הגבוהים (עשוי להגיע עד כדי 75%), עמד במרכז של כמה מתיאוריות הקונספירציה היצירתיות יותר בעולם האלכוהול. מאז נוצר במחוז נוישאטל בשוויץ במאה ה-18 והפך לדרינק החביב על אנשי התרבות והאינטלקטואלים ברחבי העולם, התקבל הרושם כי החוזק יוצא הדופן שלו הוא תוצאה של תוספים מעולם הסמים. האמת, כמו תמיד, פשוטה הרבה יותר. העוצמה של האבסינת' נובעת מהריכוז הגבוה של ליקר זול, כזה שכולל כמות קטנה משמעותית של חומרים נוספים (מים, פירות וכו') בהשוואה לבירה ויין. המוניטין הבעייתי שלו? פשוט דרך גאונית לגרום לאנשים לרצות לצרוך אותו יותר.
המיתוס: צ'ייסר קטן לפני השינה עוזר להירדם
האמת: במקרה הטוב זה ייגמר בנדודי שינה, במקרה הרע...
כוסית קטנה של אושר לפני השחרור המתוק של המזרן, מה יכול להיות יותר טוב מזה? אם תשאלו רופאים למשל, יש סיכוי שתמצאו לא מעט דברים כאלה. ההשפעה של אלכוהול על הגוף זמן מנוחה שונה ממצב ערות, מכיוון שמערכות הגוף עובדות "במשמרות מצומצמות". זה אומר שבמשך השעות הראשונות של הלילה הגוף יעסיק את עצמו בעיכול האלכוהול, הבעיה תתרחש ברגע שבו הוא יסיים. אז ייכנסו לתוקפן השפעות האלכוהול: מנחירות ועד בעיות עיכול, מזיעה קרה ועד אינסומניה. כאן זה לא נגמר. חלק מבעיות השינה שלכם (לפני שתיית הכוסית) עשויות לנבוע מאי סדרים בנשימה, כתוצאה ממחלה. שתיית אלכוהול במקרים כאלה עלולה להביא למצב של הפסקת נשימה מוחלטת ותופעות של מוות בשינה. פתאום אתה שמח שקראת את הכתבה הזאת, נכון?