מחיר דירה בבאר שבע טיפס השנה כמעט בעשרה אחוז - הזינוק הגבוה ביותר מבין הערים הגדולות בישראל. דירות ארבעה חדרים חדשות, שרק לפני שנה תומחרו בכ-800 אלף שקלים, עולות פתאום כ-100 אלף שקלים יותר, ולא נראה שהמגמה עומדת להיעצר בקרוב. סיבות לא חסר: מעבר צה"ל דרומה, מיעוט בהתחלות בנייה שיוצר ביקוש אדיר למלאי הדירות הקיים, רצון התושבים הוותיקים לשדרג את בתיהם. השורה התחתונה זהה: מחירים שלא הכרנו בבירת הנגב. רק לשם המחשה, לפני כשנה נמכרה וילה בשכונת נאות לון בארבעה מיליון שקל, מה שהופך אותה לדירה היקרה ביותר שנמכרה בעיר אי פעם.
באר שבע היא סמן קיצוני, אבל הנגב כולו הולך בעקבותיה: חדורים בחזון בן גוריון, או סתם בחושים קפיטליסטים בריאים, מסתערים רבים מתושבי המרכז על שכונות חדשות ההולכות ונבנות בנגב, ביישובים שעד לא מזמן נחשבו מרוחקים, מתוך הבנה כי בעתיד, עם מעבר צה"ל דרומה ומיצוי עתודות הבנייה במרכז, ילכו בעקבותיהם רבים. לחגיגה מצטרפים תושבים מקומיים שכבר שנים מייחלים לבנייה חדשה אחרי תקופת נצח של הזנחה – והתוצאה היא שכונות חדשות שמסרבות להשלים עם גורל עיירת הפיתוח. זה מתבטא במחירים, שמאמירים בלי הפסקה, ומתבטא גם בבנייה עצמה. אם פעם בית חדש בנתיבות, דימונה או ירוחם היה צריך להתאים בתכנונו ועיצובו להלך רוח בסיסי למדי, הרי שעכשיו כבר מרגישים מעט יותר נוח להתפרע. אמרנו מעט? התכוונו לגן טרופי, בריכה פרטית ואולם קולנוע ביתי.
ברוכים הבאים לנגב של שנת 2015: את הצריף בשדה בוקר מחליפה טירת ענק עם עמודים מיובאים מאיטליה ובנייני הרכבת המדכאים הומרו באדריכלות נועזת וראוותנית, כזאת שלא מתביישת לקחת השראה מהארמונות של משחקי הכס, ואז להוסיף עוד שנדליר. אל תתבלבלו בין הדרום לדרום רמת אביב ג'. זאת לא הנורמה. יישובי הדרום הם עדיין, בהכללה, ישובים עניים יחסית, מוחלשים ומתוקצבים רע בהשוואה ליישובים אחרים ומאוכלסים באנשים לא עשירים. ועדיין, יש כבר לא מעט יוצאים מהכלל. אלו בתים שלא בטוח ותמצאו בקלות בשיטוט אקראי ביישובים, והאמת היא שהרוב המוחלט של בעליהם גם מסרב להזדהות בשמו, מחשש לעין הרע או לביקורת של מס הכנסה. אלא שזה לא באמת משנה: הסכר נפרץ, ועכשיו גם בנגב מותר לחיות כמו מלך, בדיסנילנד ארכיטקטוני שבו כולם רוצים יקר ונוצץ יותר. בעוד כמה שנים, הם מבטיחים, אתם תעשו הכל כדי להיות שכנים שלהם.
נתיבות | קולנוע פרטי, ביליארד ותחריטים מתקופת נפוליאון
"לא מזמן מנהל מקרקעי ישראל הוציא למכרז 150 מגרשים בעיר, ו-900 בני אדם הגישו הצעות לרכישה, זה חסר תקדים", אומר איציק ג'רבי, עיתונאי מוותיקי נתיבות, כשהוא נדרש לתאר את שוק הנדל"ן הנוכחי בעיר הדרומית. "בשנים האחרונות המקום הזה הפך לעיר שיש בה גם יוקרה. אנשים בונים פה בתים שלא היו מביישים שום ישוב יוקרתי במרכז הארץ, ויש אנשי עסקים שהחליטו להקים לעצמם דווקא כאן ארמונות, טירות".
המצב הזה הוא תופעה חדשה יחסית בעיר. לא כל כך מזמן, בשנת 1996, הגיע סגן שר הרווחה דאז, מנחם פרוש, לביקור בנתיבות – וחזר מזועזע. "ראיתי ילדים קטנים שאכלו ניילונים כי לא היה להם מה לאכול", תיאר אז את העוני שפגש. 18 שנה מאוחר יותר, והעוני ההוא התחלף בכמה נתונים מעודדים לתושבי נתיבות: ההגירה אליה חיובית, מרכזי קניות חדשים נפתחים, עסקים רבים התבססו והתרחבו למרות המצב הביטחוני – וכתוצאה מכל אלה, גם הביקוש למגרשים בשכונות החדשות עולה בהתמדה.
וכשיש ביקוש, גם המחיר עולה: לשם המחשה, לפני כשלוש שנים מחירו של חצי דונם בשכונת "החורש'" עמד על כרבע מיליון שקלים. כיום, אותו מגרש יימכר בסכום הנע בין 800 אלף ל-1.2 מיליון. על פי הערכות מומחה נדל"ן מקומי, שווי הבתים בשכונה נע בין 2.5 ל-5 מיליון שקל, וכשהשכונה תסיים את הליך הפיתוח הסביבתי שלה המחירים יכולים לטפס עד לשבעה מיליון שקלים. "הביקוש למגרשים בשכונה הזאת שובר שיאים, והיום זו שכונת יוקרה לכל דבר", אומר ראש העיר, יחיאל זוהר. "גרים כאן עשירים מופלגים לצד בעלי עסקים ממוצעים, וגם אדריכלים ומעצבים, וכולם רוצים לממש כאן את הפנטזיות שלהם".
בתוך ים בתי הפרברים הקלאסיים המרכיבים את השכונה ניתן למצוא גם כמה יציאות אדריכליות מושקעות במיוחד: כך לדוגמה, בעל מפעל לייצור מטבחים רכש כאן שני מגרשים גדולים ובנה בית עם בריכה פרטית ובית קולנוע צמוד. איש עסקים אחר הקים בית על פני דונם שלם, אותו הקיף בגן קאריבי הכולל דקלים רבים, בריכת שחייה, סאונה ואגם קטן בו משכשכים דגי זהב. אלא שמעל כולם מנצנץ ביתו של הקבלן עודד שריקי, בעלי חברת הבנייה "ארזי הנגב", שהפך את המגרש העצום לדיסנילנד יוקרתי במיוחד.
הווילה של הקבלן, המוערכת בסכום שנע בין 12 ל-20 מיליון שקל, ממוקמת על מגרש בשטח של דונם וחצי, המורכב למעשה משלושה מגרשים שאוחדו. הבית הענק, בו מתגוררים שריקי ואשתו יחד עם ארבעת ילדיהם, כולל בריכה פרטית, ג'קוזי ומרתף ענק בשטח של כ-600 מ"ר לאחסון כלי הרכב היוקרתיים שלו. בנוסף, תוכלו למצוא שם אולם ביליארד, מפלי מים, אולם קולנוע, חדר כושר וריהוט שיובא מאיטליה. הבית כולו מחופה בפלטות שיש עצומות המעוטרות בתחריטים ברוח תקופת נפוליאון, פסלי נשרים מוצבים על חומות האחוזה ובכניסה אליה פסלי אריות שקשה להישאר אדיש אליהם. בסמוך לאחוזה, שבעליה מגדירים את עיצובה כ"קלאסי פרובנס", החל שריקי לבנות באחרונה בית כנסת מפואר שישמש את תושבי השכונה.
"אני יכול לגור בכל מקום יוקרתי בארץ, אבל אני מעדיף להישאר בנתיבות", הוא אומר. "טוב לי פה כי יש ברכה ששורה על העיר. מי שגר פה מצליח וזה הרבה בזכות הבבא סאלי. נתיבות מבחינתי זה המקום הכי מדהים בעולם".
דימונה | חדר ביליארד, בר פרטי ותקרה בגובה 9 מטרים
שוק הנדל"ן בעיר מתעורר. שכונת "הר נוף" היא מובילת המגמה: המקומיים קוראים לה "הסביון של דימונה", וגם המחירים כאן גבוהים משמעותית מאלו שהתרגלו אליהם בעשור הקודם. כך למשל, דירת שלושה חדרים עולה כאן בין 700 ל-800 אלף דולר, ומחירי הווילות נעים בין 1.8 ל-5 מיליון שקלים. בעיר כמו דימונה, מדובר במספרים כמעט דמיוניים.
הווילות בשכונה משתרעות על פני דונם או דונם וחצי, ורבות מהן נהנות מנוף ישיר למדבר. השכנים הם אנשי עסקים מקומיים ועובדים במפעלי ים המלח ו"רותם דשנים", שרבים מהם חסכו במשך שנים רבות כדי לבנות בית רחב ידיים הרחק ממרכז העיר. "השכונה מעידה יותר מהכל על התפתחות העיר ועל המגמה במסגרתה משפחות חזקות ובעלי עסקים עוברים לגור בה", אומר ראש עיריית דימונה, בני ביטון.
אחת הווילות הבולטות בשכונה היא זו של עופר בסל, 41, הבעלים של "פלאפל הרצל" במרכז המסחרי בעיר, הפועל בדימונה מזה 56 שנה. שטח הבית, ששוויו נאמד בכארבעה מיליון שקלים, הוא כ-272 מ"ר בנוי, המתפרשים על פני שני מפלסים. מה תמצאו בפנים? סוויטת הורים המתפרשת על פני שטח של 75 מ"ר, חדר ביליארד, בר מפואר, ג'קוזי וגם תקרה בגובה תשעה מטרים. חוץ מזה יש כאן מרתף שעתיד להפוך לחדר כושר, מרפסת ענקית שמשקיפה על כל דימונה – וכמובן: בריכה וחצר שעתידה לארח בקיץ הקרוב כמה מסיבות גדולות (אדריכל: אריה אוחנה).
"העיצוב של הבית מדהים: השקענו הרבה מחשבה כדי לבנות אותו בטוב טעם ובראש צעיר", אומר בסל, שעיצב אותו בעצמו. "אנחנו אוהבים מאוד את דימונה. אבא שלי היה ממייסדי העיר, הוא בנה כאן בתים רבים במסגרת עבודתו כקבלן בחברת 'סולל בונה', לפני שהקים את הפלאפל. דימונה היא הבית שלנו והיה לנו ברור שכאן נבנה את הבית. אנחנו לא הולכים לעזוב את העיר הזאת לעולם".
רהט | עשרה חדרים, שתי מרפסות ועיצוב רומאי
כ-60 אלף תושבים מתגוררים ברהט, העיר הבדואית הראשונה והגדולה בארץ. בשנים האחרונות, עקב הגידול בתושבים והחשש ממחסור בקרקעות, החלו קבלנים לבנות בעיר בניינים רבי קומות – מהלך שבעבר היה נדחה כאן על הסף בביטול. במקביל, הוקמו מספר שכונות נוספות בצפון העיר ובדרומה, שהפכו במהרה למקום אליו נודדים התושבים המבוססים יותר, הרוכשים כאן מגרשים ונותנים דרור לחלומות הנדל"ן שלהם.
"רהט דרום" נחשבת לאחת השכונות המרשימות ביותר שהוקמו ברהט: המחיר האטרקטיבי שהציעה עבור רכישת מגרש (כ-100 אלף שקלים ל-400 מ"ר) גרם למאות תושבים למהר ולרכוש מגרש או שניים כדי להקים עליו את בית חלומותיהם. רבים מהם ביקשו לנצל את ההזדמנות ושכרו אדריכלים ומעצבים מקומיים שיעזרו להם לבנות בית שיגרום לאנשים לעצור ולצלם.
"יש פה תחרות גדולה בין בעלי הווילות למי יש יותר יפה, יותר גדולה ויותר מפוארת", אומר העיתונאי חוסיין אלעוברה, כתב האתר "פאנט" המתגורר ברהט שנים רבות. "אנשים השקיעו מאות אלפי שקלים בבנייה ובעיצוב: רובם הלכו על הסגנון ישן, עמודים רומאיים וטירות מוקפות במבצרים. כולם רוצים להקרין יוקרה וכל אחד מתעקש להיות ייחודי יותר מהשכן שלו".
אחד הבתים שקשה להתעלם מהם בשכונה הוא מבנה עצום בסגנון עתיק השייך לזוג אחים, אנשי עסקים מקומיים. הם חיברו שני מגרשים בגודל דונם והשקיעו מיליון שקלים בבניית בית על שטח של כ-400 מ"ר. עשרה חדרים גדולים יש כאן ושתי מרפסות ענק, וגם ריצוף שיש יוקרתי, ג'קוזי, מנורות יקרות בהזמנה אישית וריהוט בעבודת יד.
"רצינו להיות שונים ולא סטנדרטיים כמו כולם", אומר א', אחד האחים. "החלטנו ללכת על סגנון עתיק, טירה רומית, והשקענו המון כסף כי היה חשוב לנו לבנות משהו מעוצב ולא עוד סתם וילה משעממת. כזאת שבאמת יהיה כיף לראות אותה כל היום ולהיכנס אליה בחשק. רק להציב פה עמודים מיוחדים ולהקים את החזית של הבית זה היה פרויקט גדול, עבודה מורכבת. שילבנו בין סגנון עתיק לצעיר וכולם אומרים לנו שהתוצאות מדהימות".
מצפה רמון | אבן ירושלמית, רהיטים צרפתיים, ג'קוזי עצום
אחרי תקופת נצח שבה היה נראה ששום דבר במצפה רמון לא באמת זז, בשנים האחרונות התחושה בקרב התושבים היא שסופסוף גילו אותם. בהתחלה היה זה מלון "בראשית" שהוקם על שפת המכתש, ולאחריו הגיעו עסקים חדשים, כולל שלוחה של משרד הפרסום מקאן אריקסון – וכעת יש מספר לא מבוטל של יהודים עשירים מצרפת ומרוסיה שבוחר להשקיע בעיירה המנומנמת. הם זיהו את הפוטנציאל הכלכלי והתיירותי של הנוף הפראי ושל עדרי היעלים, והחליטו לרכוש בה מבני תעשייה, וילות ומגרשים לבנייה, מתוך אמונה שבעתיד המחירים כאן רק יעלו. ברשימת רוכשי הנכסים בישוב גם טייסי קרב בחיל האוויר וקצינים בכירים בצה"ל.
אם תשאלו את המקומיים, המהלך הזה לא בהכרח מועיל: מחירי הדירות, שגם כך היו גבוהים עקב מחסור בבנייה חדשה, זינקו לאחרונה למספרים שלא מכירים כאן. כך למשל, מחיר מגרש לבנייה בהר גמל על שטח של חצי דונם קפץ בשנה האחרונה מרבע מיליון שקלים לחצי מיליון, והיד עוד נטויה. מחירי הדירות עלו גם הם במאות אחוזים בהשוואה לעשור הקודם, וכיום דירת שלושה חדרים עולה כאן כבר כחצי מיליון שקל. קוטג' תוכלו לרכוש תמורת 850 אלף עד 1.2 מיליון שקלים, וכדי ליהנות מווילה על חצי דונם ברחוב חצב תצטרכו להיפרד מ-2.1 מיליון שקלים. לפני כחמש שנים, מכירה של וילה דומה עמד על כמיליון שקלים פחות.
"הגיעו לפה משקיעים מתל אביב ומיליונרים מאירופה שרכשו מגרשים רבים להשקעה והיום גוזרים קופונים", מסביר תושב הישוב דון אבני, המתגורר כאן יותר משלושים שנה. "הם פשוט ראו את הנולד והיום מרוויחים מזה. מצפה התעוררה אחרי שנים רבות של תרדמת".
אחת הרכישות האחרונות ביישוב התבצעה על ידי עולה חדשה מצרפת, רופאה במקצועה, פנסיונרית כבת 70 שמחזיקה בבית בית גם ביפו וחולקת את השבוע בין שני הישובים. תמורת וילה על חצי דונם, מצופה אבן ירושלמית יוקרתית, היא שילמה 2.9 מיליון שקלים. במחיר הזה היא קיבלה חמישה חדרים גדולים על שטח של 200 מ"ר, מרפסת ענקית המשקיפה לעבר "הר הזוגיות", ג'קוזי עצום, שלוש מקלחות, בר קטן בסלון וריצוף שיש איטלקי. את הרהיטים הביאה בעצמה מצרפת, והבית כולו מלא בציורים ועבודות אמנות – למקרה שתשעמם מבהייה בנוף המדברי המרשים.
ירוחם | המחירים עולים
ירוחם הוא ישוב שמתעורר באיטיות לאחר שנים של שינה עמוקה. עם הדחיפה מעיר הבה"דים, מלון חדש בשם "אירוס המדבר", שבבנייתו הושקעו כעשרים מיליון שקלים, אגם תיירותי וחממות הייטק, נראה שמשהו קורה במקום שרבים זוכרים בעיקר מ"סוף העולם שמאלה". שכונת "אירוס ירוחם", שעל הקמתה הוחלט בשנה האחרונה, אמורה להיות היהלום שבכתר העיירה שתמיד הייתה רחוקה מהעין ומהלב של מקבלי ההחלטות. מרבית הדירות בפרויקט כבר נמכרו – ועד השלמת בנייתן, יכולים המקומיים להשקיע בשכונות הווילות היוקרתיות שנבנו כאן בשנים האחרונות וגרמו לפריחה בישוב ולהגעתם של אנשי עסקים ואנשי קבע.
מחירי הדירות כאן הכפילו את עצמם בשלוש השנים האחרונות – וכיום, כדי לרכוש קוטג' חמישה חדרים בשטח של 175 מ"ר ברחוב "אגמית", תצטרכו להיפרד מ-1.7 מיליון שקלים. מחירי המגרשים בשכונות החדשות "אופק" ו"סהר" מוצעים למכירה במחירים שבין 320 אלף שקל ל-450 אלף שקל, ומחירי דירות בשכונות הישנות טיפסו מ-300 אלף שקל ל-600 אלף שקל.