כולנו חווינו זאת על בשרנו, וגם המדע מאשר זאת: לחוש הריח יש יכולת להשפיע על מצב הרוח, על רמות הסטרס ואפילו על יכולת העבודה שלנו. מדובר בחוש היחיד שלא עובר דרך התלמוס, האזור במוחנו שדרכו עובר כל המידע החושי, אלא מגיע ישירות לקולטני הריח, הנמצאים בסמוך לאזורי הרגש והזיכרון - וכך יכול לפעול עלינו ועל מצבנו הרגשי באופן מיידי. מעצבים של חנויות, בתי מלון, מכוני ספא ומרכזי קניות משתמשים בכוח הזה כבר שנים כדי לעצב את החוויה של הלקוח, להשפיע על מצבו הרגשי ולקשור בין ניחוחות למותגים מסוימים. עכשיו הטרנד הזה נכנס גם אל תוך הבית הפרטי שלנו, כשמעצבים הופכים את הניחוחות לחלק בלתי נפרד מהשירות ומהחזון שלהם. 

ריחות מרגיעים, ממריצים ונוסטלגיים

כמו שתהליך העיצוב מתבסס על טעם אישי, למשל בריהוט או בבחירת הגוון המדויק של צבע לקיר, גם תהליך התאמת הריחות לבית מתבסס על טעם סובייקטיבי. התגובה שלנו לריחות מתבססת פעמים רבות על קישורים אסוציאטיביים והתניות שנולדו מזיכרונות - למשל הפרחים שגדלו ליד בית ילדותנו, הבושם שאהוב מהעבר נהג להשתמש בו או התבשילים של סבתא. ובכל זאת, יש ריחות שמעוררים ברבים מאתנו תחושות דומות - למשל לוונדר ואליפטוס שמעניקים תחושת רוגע, או ריחות של מנטה ופירות הדר שמעניקים תחושה מעוררת וממריצה. אם קשה לנו לקטלג ריח לתוך קטגוריה מסוימת, אגב, אנחנו נוטים לתפוס אותו כלא נעים. 

אירוויק - אקטיב פרש - 2 (צילום: freepik)
צילום: freepik

בקווים כלליים אפשר לומר שעם הריחות המרגיעים נמנים קמומיל, יסמין ולוונדר, שעוזרים להרפות את הגוף ולהפחית סטרס. ריחות פירותיים והדריים כמו לימון, תפוז, ליים, ברגמוט ומנדרינה מקושרים אצלנו לרעיונות של פריחה והתחדשות, וכך משפרים את מצב הרוח, מעודדים ומשמחים. ויש גם ריחות שיודעים להמריץ אותנו: מנטה, קפה, לימון וקינמון הם ריחות עם סגולות של עוררות, שמסייעים להרים את רמת האנרגיה ולשפר את מצב הרוח והערנות. ריחות אחרים כמו וניל משרים תחושת רוגע וחמימות, או פועלים על קישורים אסוציאטיביים: למשל הילנג ילנג, מרכיב פופולרי במגוון נרות, קרמים, סבונים ובשמים, שריחו הכבד, המתוק והפירותי מתקשר לפיכך לטיפוח, להירגעות ולאהבה עצמית. 

כל האפקטים האלה נכונים להרבה מאוד אנשים, אבל גם בעולם הריחות יש טרנדים. טרנד בולט שקורה כרגע הוא ריחות של תה - תה שחור, תה יסמין או תה ירוק, שנותנים תחושה חמימה ומשפחתית של מרחב שחיים ומתנהלים בו אנשים אמיתיים. לא קשה להבין למה: תה לא משמש רק לבישום אלא ממש מהווה חלק מהתזונה שלנו, ונהוג לשתות אותו בבקרים, לפני שמתחילים את היום, או בערבים, כשחוזרים הביתה - כלומר, בחלקים מהיום אותם אנחנו מעבירים באופן מסורתי בבית ובחברת המשפחה. 

טרנד נוכחי נוסף משחק על קלף הנוסטלגיה - רגש שקל לעורר באמצעות חוש הריח. מובן שאנו מדברים פה על נוסטלגיה שאינה אינדיבידואלית אלא תרבותית, וכך על חזרתם בגרסה משודרגת של ריחות קלאסיים כמו וניל, שזוכה לפופולריות מחודשת בקרב אוכלוסיה צעירה. גם ריחות אחרים זוכים לפופולריות מיוחדת במגזרים שונים: ניחוחות פרחים בקרב אפרו-אמריקאים, או ניחוחות חמים וחריפים בקרב גברים. 

אירוויק - אקטיב פרש 1 (צילום: freepik)
צילום: freepik

גישה נוספת לבחינת הטרנדים בעולם הבישום שמה אצבע על שלוש קטגוריות ריח שזוכות להצלחה כרגע. הראשונה היא ריחות טבעיים ואורגניים - שהמפיצים העיקריים שלהם הם שמנים אתריים, ועוד על זה בהמשך. השנייה היא ריחות ״נקיים״: הכוונה לריחות רעננים ואווריריים כמו מלפפון או פירות הדר. ושלישית היא ריחות סטייטמנט: ריחות בולטים ואינטנסיביים יותר, שמבחינים בהם מיד כשנכנסים לחדר. בקטגוריה הזו נמנים ריחות חריפים כמו קינמון וציפורן, וגם ריחות פלורליים עשירים כמו ורד ויסמין.  

כך תפיצו ריח נעים בבית

הגישה שמשלבת בין הום סטיילינג לעולם הבישום תופסת את העיצוב לא רק כחוויה אסתטית אלא כחוויה של וולנס: אורח חיים בריא, רגוע ושמח. עכשיו כשהבנו שריחות שונים יכולים להשפיע על מצב הרוח שלנו ועל הדרך בה אנחנו מרגישים בסביבות שונות, אנחנו יכולים לרתום זאת לטובתנו - אבל איך עושים את זה בפועל?

אם נפיץ ריח טוב על ריח רע השורר בחלל מסוים, נקבל אפקט מטשטש - שהוא אמנם טוב יותר מהתמודדות עם הריח הרע לבדו, ובכל זאת לא אידיאלי. אבל אנחנו כבר ב-2024, ויש לכך פתרון: מפיצי ריח שלא רק מבשמים את האוויר, אלא גם מנטרלים ריחות רעים באופן אקטיבי. כזה הוא אקטיב פרש, המבשם האוטומטי המתקדם ביותר של מותג איירוויק. תוך שימוש בפורמולה חדשנית המתבססת על רכיבים טבעיים, אקטיב פרש ישתמש בפעולה כפולה כדי לוודא שהבית שלכם יהיה הכי נעים שיש. מדובר בפתרון חשוב לא רק לחדרי שירותים: ההתנהלות היומיומית בבית כוללת גם מפיצים שגרתיים אחרים של ריחות שיש לנטרל, כמו כלב שחזר רטוב מהטיול או מטבח שמעלה אדי טיגון או ריח של בצל או דגים שעות אחרי הבישול. את כל הריחות הרעים האלה אקטיב פרש ינטרל באופן אקטיבי - ועל האוויר הנקי יוסיף בישום נעים בריח לבחירתכם. בנוסף, לא צריך לזכור לכבות או להדליק את המכשיר; זהו פתרון פשוט ויעיל שידאג שכל חלל של הבית יריח טוב תמיד, כך שלא תצטרכו לבזבז על זה זמן או אנרגיה. 

אקטיב פרש מתאים כאמור לכל חלל בבית, אבל אם יש לכם סבלנות להתעסקות נוספת, אפשר לקשט חללים ספציפיים בפתרונות בישום נוספים. נרות, למשל, הם אלמנט ריחני ועיצובי שמפיץ אור חמים המגיע מלמטה, בדרך כלל מגובה שולחן, ובכך נותן תחושה אינטימית הרבה יותר מאורות שמגיעים מלמעלה. החיסרון הוא שלנר צריך לדאוג - לא רק עם כלים מתאימים, אלא גם עם השגחה מתמדת כל עוד הנר דולק, למען הבטיחות. 

בנוסף, תמיד אפשר להציב בבית את מקור הריח עצמו - למשל זר ורדים. אפשרות נוספת היא להשתמש במקלות מבושמים - גם להם ערך קישוטי, אבל הם מתאימים לחללים קטנים יותר בבית, כמו חדר האמבטיה. בחדר האמבטיה ניתן למצוא פתרון פופולרי נוסף, והוא מבשמי אוויר בבקבוקי התזה, שמשמשים בעיקר כפתרון מהיר וקצר טווח להסתרת ריחות רעים. 

אירוויק - אקטיב פרש - 3 (צילום: freepik)
צילום: freepik

כשרוצים לבשם חלל גדול יותר, למשל הסלון והמטבח, יש להשתמש באמצעים אחרים. אמצעי הבולט הוא דיפיוזר, מפיץ ריח שפועל על סוללות או חיבור לחשמל, ומפיץ ריחות באמצעות מאוורר קטן הנמצא בתוכו. כשמשתמשים בדיפיוזר לבישום חלל גדול שנמצאים בו הרבה, מומלץ לבחור בריחות עדינים, רגועים והרמוניים, שלא יימאסו אחרי כמה ימים. 

אותו כלל נכון גם כשעובדים עם פתרון בישום נוסף, והוא מבשם חשמלי. המבשם החשמלי היה בשימוש בדרך כלל בעסקים, בלובי, בחדרי ספא ובבתי מלון, וכעת הטרנד הוא לשלב אותו גם בבתים פרטיים. הניחוח שבו מגיע מתמציות ריח על בסיס מאה אחוז שמן, והפיזור הוא באמצעות ונטה שדואגת לפזר את הריח בחלל גם אם מדובר בחלל גדול. מבשמים כאלה מאפשרים להשתמש בשמנים אתריים: חומרים נדיפים המקנים לצמחים ארומטיים את הריח שלהם, שנמצאים בשימוש בתעשיית הקוסמטיקה והבישום. לשמנים אתריים שונים יש סגולות המקושרות לבריאות, לרוגע ולשיפור מצב הרוח. על פי הארומתרפיה, שאיפת האדים שלהם מעוררת כימיקלים טבעיים המגרים את המוח ואת הגוף. בשמנים אתריים אפשר להשתמש בהתזה, בחימום עם נר או באמצעות דיפיוזר, והשימוש בהם הוא בדרך כלל מוגבל בזמן - אתם תרצו להשתמש בהם בצורה נקודתית, ולא להשאיר אותם דולקים במשך כל שעות היממה. 

כל פתרון בישום מתאים למיקום אחר בבית. בעוד הדיפיוזרים והמבשמים החשמליים מתאימים כאמור לחללים גדולים כמו הסלון, הם יהיו אינטנסיביים מדי לחדר השינה ולחדר האמבטיה. בחללים כאלו מפיץ מקלות יבוא מעולה, אבל לא כדאי למקם אותו קרוב לכרית אלא בנקודה רחוקה יותר בחדר, ובגובה שולחן ולא למשל על מדף גבוה בספרייה, בו האפקט לא יהיה מורגש. נקודה נוספת בה מומלץ למקם מפיץ ריח היא בכניסה לבית: כך הכניסה תהיה מלווה ב״מסך״ בישום נעים שיסייע להחליף אווירה ולהיכנס למצב רוח ביתי ורגוע יותר, והרגשתו תתערפל ככל שניכנס פנימה למטבח או לסלון, ותהיה נעימה יותר לשהייה ממושכת. 

אם אתם לא רוצים לשבור את הראש בשאלת המבשם המתאים לכל חלל, אפשר למצוא פתרון אחד שמתאים להכול. אקטיב פרש של איירוויק ייתן אפקט נהדר בכל חלק של הבית, אבל הקלף המנצח שלו הוא הפעולה האקטיבית נגד ריחות רעים. בנטרול שלהם מחד ובישום נעים מאידך, אקטיב פרש ידאג שהבית שלכם תמיד יריח טוב - מבלי שאתם תצטרכו להשקיע שום מאמץ. 

לא משנה באיזה פתרון תבחרו, אתם תרגישו את האפקט במהירות: חוויית השהייה בבית תקבל ממד נוסף, האווירה תיהפך למושקעת ולמעודנת יותר, והריחות ישרו רוגע ושלווה. אם עדיין לא התחלתם לבשם את הבית - זה הזמן להתחיל.