גלית, מטבח (צילום: רינת שניידובר)
יציאה למרפסת לאחר ארוחת הגורמה | צילום: רינת שניידובר
כשחזרו לארץ לאחר שהות ארוכה בחו"ל, החליטו בני זוג, שלהם תינוק קטן, להשתקע במרכז תל אביב ולנסות לשלב בדירת 95 מ"ר את כל החלומות שלהם, פלוס הציוד הרב שנשאה עבורם המכולה. "בעל הדירה הנו איש אשכולות בעל מגוון רחב של תחביבים", מספרות האדריכליות יעל גלעד וגלית שיף, שתכננו מחדש את הדירה, "החל מבישול ברמה מקצועית וכלה באמנות, סרטים ומוזיקה. לזוג ציוד רב, ומגוון שכולל בין היתר חמישה זוגות אופניים שהיה צריך להנדס בחוכמה בדירה. לאחר תיעדוף סדרי העדיפויות, הוחלט לעשות ויתורים, למשל -  לא לבנות חדר רחצה נוסף בצמוד לחדר השינה".
גלית, מטבח שולחן (צילום: רינת שניידובר)
כיריים אינדוקציה שיושבות על משטח העבודה | צילום: רינת שניידובר

גלית, מטבח כיריים (צילום: רינת שניידובר)
אוסף סכינים מרשים על הקיר | צילום: רינת שניידובר

סלון בקצה המסדרון

השיפוץ המקיף של הדירה, בעלות של כחצי מיליון שקל, כלל הריסת כל המחיצות הפנימיות מלבד שלד הדירה, החלפת חלונות, שינוי וארגון מחדש של כל החלל והחלפת תשתיות. שטח החלונות בדירה  נמוך ביחס לגודלה, והשאיפה היתה לארגן אותה באופן שימקסם את הפוטנציאל של האור הטבעי והיציאה למרפסת. "נבחנו הרבה מאוד חלופות לארגון הדירה", מסבירה שיף, "ובסופו של דבר נבחר תכנון שאינו סטנדרטי ומקובל בארץ: מהכניסה לבית נפרש מסדרון דרכו הגישה לחדרי השינה, חדר הרחצה וחדר העבודה, ורק בקצה המסדרון החלל הציבורי - חלל מגורים ומטבח, הפונים אל חזית הבניין".

את המטבח נוהגים בעלי הבית לכנות "מטבח איטלקי": מטבח המאורגן סביב שולחן אוכל גדול, שיכול לארח בנוחות את ארוחות הגורמה המוכנות בו וכולל יציאה למרפסת. המטבח הותאם לציוד המקצועי של בעליו - מטחנת בשר וקפה, כיריים אינדוקציה שיושבות על משטח העבודה, אוסף סכינים מרשים ועוד. "בעיצוב המטבח שולבו ארונות של חברת DADA האיטלקית המיובאים לארץ על ידי חברת טולמנ'ס, בשילוב עם מדפי מתכת פתוחים מהסוג הפשוט ביותר", מסבירה שיף. " זהו שילוב שאנחנו אוהבות - בין יקר לזול, עיצוב 'גבוה' ו'נמוך'. מדפים אלו חוזרים שוב מהצד השני של חלל המגורים, ומכילים את אוסף הקלטות, הספרים ומערכת האודיו והרמקולים בסלון. השימוש במתכת חוזר גם בשולחן הנירוסטה וכסאות פינת האוכל שנותנים קונטרסט מוצלח למטבח והרצפה הכהה.

בתקרת חלל המגורים שולבה קורת גבס המכילה באופן סמוי מסך נגלל שיורד, על פי הצורך, בשעת הקרנת סרטים.

גלית, מטבח ארון כלים 1 (צילום: רינת שניידובר)
שילוב של ארונות מטולמנ'ס, עם מדפי מתכת פשוטים | צילום: רינת שניידובר
גלית, מטבח טלוויזיה (צילום: רינת שניידובר)
השימוש במתכת חוזר גם בשולחן הנירוסטה וכסאות פינת האוכל | צילום: רינת שניידובר

גלית, מטבח ארון כלים 2 (צילום: רינת שניידובר)
ציוד מקצועי לבשלנים החובבים | צילום: רינת שניידובר

בנייה ירוקה: אור ללא קרינה

בתכנון הדירה שולבו אלמנטים של בנייה ירוקה המאפיינים את עבודת המשרד של האדריכליות (גלעד-שיף אדריכלות), כדוגמת מחזור חומרי בנייה קיימים, שימוש במאווררי תקרה בכל חללי הבית, הכנסת אור טבעי ללא קרינה מהגג ועוד.

"אנחנו, כמו גם בעלי הדירה, התאהבנו באריחי הבטון המצוירים המקוריים בדירה", אומרת שיף, "וההחלטה היתה לפרק את האריחים, לשמור ולשקם את אלו שבמצב טוב ולשלבם מחדש בין אריחי בטון חלקים בצבע אפור. הדוגמה של האריחים אפשרה מגוון רחב של שילובים, כך שהשימוש באריחים משתנה באזורי הבית השונים - אזור הכניסה, חדר הרחצה, שירותי האורחים והמרפסת - ומקנה לכל אזור אופי שונה. דגש מיוחד ניתן ל'שטיח' האריחים במסדרון הכניסה, שדרש ליווי אישי של הרצפים בזמן העבודה".

גלית, ספריה ומסדרון (צילום: רינת שניידובר)
דלתות מראה, שלוטשו ב-45 מעלות | צילום: רינת שניידובר
גלית, ספריה (צילום: רינת שניידובר)
כוורת ספרים פתוחה ויחידות סגורות | צילום: רינת שניידובר

גלית, ספריה דלת (צילום: רינת שניידובר)
וגופי תאורה שמתכתבים עם המראות | צילום: רינת שניידובר

אחד האילוצים לאופטימיזציה וניצול מקסימלי של החלל, היה חדר העבודה ללא חלון. "לאור טבעי קיימת חשיבות פסיכולוגית שהיא מעבר לחיסכון בעלויות צריכת החשמל", מסבירה שיף, "ומכיוון שהדירה ממוקמת בקומה האחרונה עלתה המחשבה להחדיר את האור דרך החזית החמישית - הגג. סקייליט הינו פתרון מקובל, אבל חסרנו שיחד עם האור הטבעי הוא מכניס פנימה קרינה (תלוי כמובן בסוג הזכוכית ו/או אם יש הצללה) והרבה, במיוחד בקיץ כשהשמש גבוה בשמיים. ולכן הוחלט להתקין במקום סקייליט מערכת סולהטיוב שבאמצעות טכנולוגיה אופטית - של שבירות והחזרות, אור השמש מוגבר, והוא מועבר פנימה מבודד מחום וללא קרני אולטרה ויולט".

המערכת היושבת על הגג, מורכבת מכיפה עם עדשות השוברות את האור ושרוול המוביל את האור פנימה (במקרה זה, הפתח מתחת לגג, אבל אפשר להגיע איתו גם לעומק של שלוש קומות). הפתח הקטן בתקרה, בקוטר 25 ס"מ, מאפשר להציף את החדר באור טבעי מבלי לחממו. כל הדלתות לאורך המסדרון נעשו בסגנון של פעם, כשבדלתות של חדר העבודה שולבו זכוכיות רשת (עם רשת מתכת פנימית) המאפשרות לאור הטבעי שנכנס מהסולהטיוב לזלוג גם למסדרון.

גלית, מסדרון מנורה (צילום: רינת שניידובר)
דלת הכניסה מובילה אל המסדרון | צילום: רינת שניידובר
גלית, מסדרון (צילום: רינת שניידובר)
דלתות בסגנון של פעם | צילום: רינת שניידובר

גלית, אריחים מקוריים מול חדשים (צילום: רינת שניידובר)
שילוב של אריחי הבטון המצוירים המקוריים של הדירה ואריחים חדשים | צילום: רינת שניידובר

אופניים תלויים מהתקרה

מכיוןו שהדירה קטנה (באופן יחסי) כל חלל וחלל תוכנן בקפידה. לדוגמה, תקרת חדר העבודה הגבוהה נוצלה לתליית חלק מזוגות האופניים. משני צדי המבואה לחדר השינה של ההורים שולבו ארונות שירות שדלתותיהם נכנסות פנימה, בכדי לאפשר שימוש פונקציונאלי ונוח מבלי להפריע למעבר. חלל הרחצה הותאם גם הוא לצרכים ולהעדפות הבעלים, עד לפרטים הקטנים ביותר, כגון אפשרות לעשות כביסה ביד בכיור, שילוב רמקולים סמויים בתקרת הגבס ועוד.

גלית, חדר רחצה (צילום: רינת שניידובר)
הכיור תוכנן כך שיתאפשר לכבס בו כביסה ידנית | צילום: רינת שניידובר
גלית, רצפת שירותים (צילום: רינת שניידובר)
וארון תלוי שהוזמן במיוחד | צילום: רינת שניידובר
גלית, חדר רחצה קולאז (צילום: רינת שניידובר)
הרצפה המצוירת שולבה גם על הקיר | צילום: רינת שניידובר
גלית, כיור מראה (צילום: רינת שניידובר)
גלית, כיור מראה | צילום: רינת שניידובר

גלית, שירותים (צילום: רינת שניידובר)
רמקולים סמויים שלובו בתקרת הגבס | צילום: רינת שניידובר

דגש מיוחד ניתן לעיצוב ארון הספרים בכניסה לבית, שנעשה על ידי נגר על פי תכנון של האדריכליות. הארון משלב כוורת ספרים פתוחה ויחידות סגורות שבחזיתן דלתות מראה, שלוטשו ב-45 מעלות, כך שבמתקבלות שבירות מפתיעות במראות המשתקפים במראה.

"גופי התאורה, שחלקם הובאו מחו"ל על ידי הדיירים וחלקם נרכשו בארץ, מקנים לעיצוב הדירה רובד נוסף", מוסיפה שיף. "חביב עלינו במיוחד זוג גופי התאורה הדרמטיים במעבר, של luceplan, המתכתבים היטב הן עם דוגמת הריצוף למטה והן עם המראות בארון הכניסה".

גלית, אריחים לפני (צילום: רינת שניידובר)
כל המחיצות הוסרו. הדירה לפני השיפוץ | צילום: רינת שניידובר

גלית, תכנית (צילום: רינת שניידובר)
תכנון מחודש, כולל מערכת סולהטיוב על הגג | צילום: רינת שניידובר

תכנון ועיצוב פנים: אדריכליות יעל גלעד וגלית שיף, "גלעד-שיף אדריכלות ועיצוב".

הסטודנט שעיצב לעצמו דירת 36 מ"ר
לכל הכתבות במדור "אורבני"